2015 Türkiye-İngiltere Bilim ve İnovasyon Yılı Olarak İlan Edildi

+
-
0
25 Mar 2015
Kurumsal
Uluslararası
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/bilimyilianagorsel.jpg
TÜBİTAK ve İngiltere İş, Yenilik ve Yetenekler Politikaları Bakanlığı işbirliği ile oluşturulan ve toplam 40 milyon Sterlin büyüklüğündeki Kâtip Çelebi - Newton Fonu ile ivme kazanan Türk-İngiliz işbirliğini ileriye taşımak için 2015 yılı Türkiye-Birleşik Krallık Bilim ve İnovasyon Yılı ilan edildi.
TÜBİTAK ve İngiltere İş, Yenilik ve Yetenekler Politikaları Bakanlığı işbirliği ile oluşturulan ve 5 yıl süre ile yürütülecek olan toplam 40 milyon Sterlin büyüklüğündeki Kâtip Çelebi - Newton Fonu ile ivme kazanan Türk-İngiliz işbirliğini daha ileriye taşımak için 2015 yılı Türkiye-Birleşik Krallık Bilim ve İnovasyon Yılı ilan edildi. 
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Birleşik Krallık İş, Yenilik ve Yetenekler Politikaları Bakanı Hon Greg Clark’ın himayelerinde 2014 yılında başlatılan ve koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yürütülen Kâtip Çelebi-Newton Fonu ile ivme kazanan Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki bilim, teknoloji ve yenilik işbirliği faaliyetlerini desteklemek amacıyla ve iki ülke arasındaki ortak çalışma alanları potansiyelinden yola çıkılarak 2015 yılının “Türkiye-Birleşik Krallık Bilim ve İnovasyon Yılı” ilan edilmesine karar verildi.
 
Bu doğrultuda, TÜBİTAK Başkanlık Mustafa İnan Konferans Salonu’nda 24 Mart 2015 tarihinde düzenlenen Türkiye-Birleşik Krallık Bilim ve İnovasyon Yılı Açılış Töreni ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore ve Birleşik Krallık İş, Beceri ve Yenilik Politikaları Bakanlığı Bilgi, İnovasyon, Strateji ve Uluslararası İşbirliği Genel Müdürü Jeremy Clayton tarafından yapılan açılış konuşmaları ile 2015 yılı Türkiye-Birleşik Krallık Bilim ve İnovasyon Yılı acilisi gerceklestirildi.
Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, törende yaptığı konuşmada, başarı ile tamamlanan Türk-Alman Bilim yılında gerçekleştirilen faaliyetlere değinerek, aynı başarıyı ve daha fazlasını İngiltere ile de tecrübe etmek istediklerini belirtti. Bu kapsamda, TÜBİTAK ve İngiltere’deki muadil kuruluşları arasında başlatılan Kâtip Çelebi-Newton Fonu’nun önemli işbirliği fırsatları sunduğuna ve bu kapsamda ülkemiz ile İngiltere arasında başlatılan ortak çalışmaların Ufuk 2020 Programı şemsiyesi altında yeni ve daha etkili işbirliklerine dönüştürebileceğine dikkati çekti. 
Prof. Altunbaşak, bilim ve teknolojide uluslararası ortak calismalarin önemine değinerek Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki işbirliğinin sürdürülebilir sonuçlar doğurmasının beklendiğini ifade etti. 2014 yılı Eylül ayında resmiyet kazanan Kâtip Çelebi-Newton Fonu ile TÜBİTAK arasında başlatılan programlara yoğun ilgi gösterildiğini ve 2015 yılında Fon kapsamında çok sayıda yeni program açılacağını vurguladı. 
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz ise 2015 yılının Birleşik Krallık ile Bilim ve İnovasyon yılı edilmesinin akademi ve sanayi camiasında farkındalığı artıracağını, söz konusu yıl sürecinde gerçekleştirilen faaliyetlerin ikili ortaklığı pekiştirerek Türkiye ve Birleşik Krallık arasında uzun süredir devam etmekte olan Bilim, Teknoloji ve İnovasyon işbirliklerini daha da geliştireceğini belirtti. Yılmaz, ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden, bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı bir kurum olma vizyonunu benimseyen TÜBİTAK’ın Bilim Yılı’nı başarı ile yürüteceğini, bu süreçte hem TÜBİTAK, hem de İngiltere’deki ortaklarla her türlü işbirliği ve desteğe hazır olunduğunu vurguladı.
 
Basın duyurusunun ardından Kâtip Çelebi-Newton Fonu paydaşlarının bir araya geldiği ve bilim yılı süresince hayata geçirilmesi planlanan faaliyetler ve Fon kapsamındaki işbirliği programları hakkında görüşmelerin yapıldığı Kâtip Çelebi-Newton Fonu İdari Komite Toplantısı gerçekleştirildi. Etkinlik ardından İngiltere Büyükelçiliği’nde bir kutlama resepsiyonu düzenlendi.