Açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hasekioğlu, Konferansın 2014 yılında gerçekleştirilen “Pardus Kamu Çalıştayı 2014’ün devamı olduğunu belirtti. Hasekioğlu, açık kaynak uygulamalarının ve bunların getirdiği fırsatların iyi değerlendirilebilmesi için bu konferansların her yıl düzenlenmek istendiğini, Pardus işletim sisteminin diğer açık kaynak teknolojileri üzerinde çalışacağı temel platform olarak tasarlandığını, geçmişten günümüze açık kaynağın evrimi ve yaygın etkiye sahip açık kaynak teknolojilerinin kullanımının faydasını, açık kaynak teknolojilerin nasıl yaygınlaşabileceğini anlattı. TÜBİTAK tarafından açık kaynağın yaygınlaştırılması için gerçekleştirilen faaliyetlere, açık kaynak desteğinin bir zümrede olmayıp, yaygın kullanıcı ve destek ağının olduğuna değinen Dr. Hasekioğlu, ayrıca Kamu Bilgi teknolojileri Birimleri, Üniversiteler ve diğer ilgili kuruluşları paydaş olarak bir araya getirerek, bu sayede ortak akıl ve yol haritası oluşturmak gibi konulara değindi.
Pardus Projesi, açık kaynak dünyasındaki gelişmeler ve çözümler, kamu açık kaynak kullanım ve uyarlama öyküleri, ülkemizde yürütülen açık kaynak teknolojiler ile ilgili faaliyetler kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı çerçevesinde ele alındı. Açık kaynak teknolojiler, son eğilimler ile kamu kurumlarının kullandığı açık kaynak çözümler hakkında bilgiler verildi. Bu sayede açık kaynak kullanan kamu kurumları iş süreçleri hakkında bilgi verip deneyimlerini paylaşma fırsatı buldular.
Kamu Bilgi Teknolojileri Yöneticileri Toplantısı TÜBİTAK Başkanı Prof. Ergin’in Katılımıyla Gerçekleştirildi
Her ay, bir kamu kurumu bilgi işlem dairesi başkanlığının ev sahipliğinde düzenlenen, daire başkanı seviyesinde katılımın olduğu Kamu Bilgi Teknolojileri Yöneticileri toplantısı bu konferans içerisinde TÜBİTAK ULAKBİM ev sahipliğinde ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin'in katılımıyla gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Ergin konuşmasında; Pardus'a, dolayısıyla Açık Kaynağa TÜBİTAK tarafından verilen desteğin artarak devam edeceğini, Pardus Ekibine ve teknolojilerine yapılan iyileştirmelerin buna ilişkin görüşlerini yansıttığını, açık kaynak yazılımların farkındalığının artırılarak ekosistemin kazandırılması gerekliliğinin maliyet ve sürdürülebilirlik için ne kadar önemli olduğunu vurguladı.