51. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Finalistleri Belli Oldu!

-A +A

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından bu yıl 51. kez düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında ön değerlendirmeyi geçen ve bölge yarışlarına katılmaya hak kazanan projelerin Bölge Sergileri ve Ödül Törenleri Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezinde Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Teknolojik Tasarım, Türk Dili ve Edebiyatı ile Yazılım alanlarında yapıldı.

12 bölge arasında en fazla proje başvurusunun olduğu Van Bölge Yarışması Finali Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

TÜBİTAK Başkanımız, gençlerimizle bir araya geldiği bölge finalinde, "Geleceğe Yönelik Çözüm Üretilmesinde Özgün Fikirlerin Önemi" başlıklı sunumunu gerçekleştirirken, Diyarbakır'da gerçekleştirilecek finalde yarışmaya hak kazanan öğrencilere sertifikalarını takdim etti.

Prof. Dr. Mandal, öğrencilerimize hitaben yaptığı konuşmasında, TÜBİTAK’ın Ülkemizin bilim temelli bilgi ve teknoloji üretimi ile Milli Teknoloji Hamlesine ve bunun için ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynaklarının gelişimi süreçlerine katkı sağlamak amacıyla destekleyici ve teşvik edici programlar ile etkinlikler yürüttüğüne işaret etti.

“Bilim ve Teknoloji Yolunda Yürümekten Hiçbir Zaman Vazgeçmeyin”

Prof. Dr. Mandal şöyle devam etti: “Bu yıl 51.sini düzenlediğimiz, lise öğrencilerimize yönelik 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ile lise seviyesindeki öğrencilerimizi bilimsel çalışmalar yapmaya özendirmeyi, onlara kariyerlerinin başında bilime, teknolojiye, sanayiye ve ekonomiye katkı sağlayan projelere imza atma olanağı sunmayı amaçlıyoruz. Düzenlediğimiz proje yarışmalarında hangi projenin dereceye girdiğinden çok, bu sürecin içinde yer almanızı, bilim ve teknoloji adına projeler üretme çabası içinde olmanızı önemsiyorum. Tüm katılımcıları bölge sergilerine gelmeyi başardıkları için kazanan olarak görüyorum ve hepinizi yürekten tebrik ediyorum. Sonuç ne olursa olsun, bilim ve teknoloji yolunda yürümekten, ülkemizi kalkınma hedeflerine ulaştıracak, refah düzeyini yükseltecek projeler içinde olmaktan hiçbir zaman vazgeçmemenizi diliyorum.”

Yarışmaya Bu yıl 23 bin 528 Öğrencinin Hazırladığı 15 bin 273 Proje Başvurdu

Lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına bu yıl 12 bin 697 kız ve 10 bin 831 erkek olmak üzere toplamda 23 bin 528 öğrencinin hazırladığı 15 bin 273 proje başvurusu alındı.

Alanında uzman jüriler tarafından yapılan bilimsel ön değerlendirme sonucunda başarılı bulunan bin 205 proje, 9-11 Mart 2020 tarihlerinde Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölge merkezinde yapılacak olan yarışmalara davet edildi. Bölge sergilerinde finalist olarak belirlenen 216 proje, 1-5 Haziran 2020 tarihleri arasında Diyarbakır’da düzenlenecek Final Yarışması’na katılmaya hak kazandı.

15.03.2020