7. Geleneksel TÜBİTAK Fotoğraf Yarışması Ödülleri Açıklandı

-A +A

2016 yılından bu yana geleneksel olarak TÜBİTAK çalışanlarına yönelik düzenlenen "Yansıma ve Simetri" Temalı 2023 TÜBİTAK Fotoğraf Yarışması Sergisi ve Ödül Töreni TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla TÜBİTAK Başkanlık Binası Feza Gürsey toplantı salonunda gerçekleşti.

Cumhuriyetimizin 100. TÜBİTAK’ın 60. yılında "YANSIMA ve SİMETRİ" temasıyla gerçekleştirilen fotoğraf yarışması için toplam 326 kişi başvuru yaptı. Yarışmada 404 fotoğraf yer aldı. Bunlardan 39 fotoğraf, Seçici Kurul Değerlendirmesi sonucunda sergilenmeye hak kazandı. Bu 39 fotoğraf arasından da 3 tanesi büyük ödüle, 5 tanesi ise mansiyon ödülü almaya layık görüldü.

“Bizi bir araya getiren ve bizim heyecanımızı ve savunduklarımızı ortaya koyan yeni birlikteliklere ihtiyaç var”

TÜBİTAK Başkanı Mandal törende yaptığı konuşmada, toplantı salonunun doluluğuna vurgu yaparak yoğun katılımdan duyduğu memnuniyeti paylaştı. TÜBİTAK personelinin sosyalleştiği ortamın az olduğuna dikkat çeken Mandal “Böyle bir etkinliğe bu kadar arkadaşımızın teveccüh göstermesinden ben memnuniyet duydum. Demek ki bu tip faaliyetleri yapmaya devam etmemiz  ve ilerde de daha farklı bir şekilde alternatif organizasyonlar yapmamızda fayda olacağına da inanıyorum.” İfadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mandal, “Bu yıl çok özel; Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100., aynı zamanda da kurumumuzun kuruluşunun 60. yıl dönümü. Türkiye yüz yılı başlıyor. Türkiye yüz yılının bizim kurumumuz için çok daha farklı anlam veya anlamlar ifade ettiğini düşünüyorum. “ ifadeleriyle TÜBİTAK’ın 7-77’ye toplumun her yaş grubuna her kesimine hitap eden bir kurum olduğuna işaret etti. TEKNOFEST ile TÜBİTAK’ın dışa açıldığını belirten Mandal her yeni TEKNOFEST’te karşılıklı öğrenerek “Gençlerimizin ben daha iyisini yapabilirim mesajı verirken TÜBİTAK’ın da siz daha iyisini yapabilirsiniz mesajı ilettiğini söyledi.

TÜBİTAK’ın kendi içinde daha fazla sosyalleşmeye ihtiyacı olduğunu kaydeden Mandal, “Sizlerin bu konuda getireceği önerilere açığız. Bizi bir araya getiren ve bizim heyecanımızı ve savunduklarımızı ortaya koyan yeni birlikteliklere ihtiyaç var.” değerlendirmelerinde bulundu.

Önceki yılların aksine bu yıl ilk kez dereceye giren fotoğrafların bu törende açıklandığını belirterek yarışmacıların heyecanlarını paylaştığını kaydetti.

326 kişinin bu yarışmaya katılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Mandal her yarışmaya katılan, hem de yarışmayı ve ödül törenini düzenleyenlere teşekkürlerini iletti.

39 Fotoğraf Sergileniyor

Prof. Dr. Hasan Mandal’ın konuşmalarının ardından önce sergilenmeye değer bulunan fotoğraf sahipleri sahneye davet edildi.

Büyük ödül ve mansiyon ödüllerinin öncesinde, fotoğrafı sergilenmeye layık görülen 21 yarışmacıdan törene katılan 14 yarışmacıya TÜBİTAK Başkanı Mandal tarafından “Katılım Belgesi” takdim edildi. Aynı zamanda yarışmacılara bir yıllık Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik üyelikleri de hediye edildi.

Mansiyon ödülü alanlara 5 bin Türk lirası hediye çeki verilirken, üçüncüye 10 bin, ikinciye 12 bin TL hediye çeki takdim edildi. Birinciliğe layık görülen fotoğraf ise 15 bin TL’lik para ödülünün sahibi oldu.

“Hayallerdeki Yansıma” adlı fotoğrafıyla birincilik ödülüne TÜBİTAK BİLGEM personeli Ali Erhan Güven layık görüldü.

İkincilik ödülünü “Günün Bereketi” adlı fotoğrafıyla TÜBİTAK BİLGEM personeli Rumeysa Bingöl alırken üçüncülük ödülünü “Zamanda Yansıma” adlı fotoğrafıyla TÜBİTAK BİLGEM personeli Batuhan Topaloğlu kazandı.

Tören renkli anlara da sahne oldu. Ödül alanların çoğunluğunun TÜBİTAK BİLGEM’den olması orada bir fotoğraf kulübü olup olmadığına yönelik tartışılmalara neden oldu.

Sahnede seçici kurul üyelerine de TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından o günün anısına kristal şilt takdim edildi.

2024 yılı teması: Geleceğin Dünyası

Ödül töreni toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. TÜBİTAK Başkanı Mandal bir sonraki yıl fotoğraf yarışması temasının “Geleceğin dünyası” olarak açıklayarak “Türkiye Yüzyılı içinde Geleceğin dünyası temalı fotoğraflarınızı bekliyoruz” çağrısı yaptı.

Ödül töreninin ardından fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Fotoğraf sergisini gezen Prof. Dr. Mandal tüm fotoğraf sahiplerinden sergilenen fotoğraflara yönelik detaylı bilgi aldı, onlarla değerlendirmelerini paylaştı.

Fotoğraf sergisi 19 Ocak 2023 tarihine kadar TÜBİTAK Başkanlık Binası Feza Gürsey Fuayesinde gezilebilecek. Fotoğraflar daha sonra 29 Ocak - 1 Mart Gebze TÜBİTAK Gebze kampüsünde ziyarete açık olacak.

 

11.12.2023