AB Komisyonu tarafından hazırlanan İlerleme Raporu 2011’de "Bilim ve Teknoloji" başlığı altında Türkiye’nin bilim ve araştırma konularında “iyi hazırlandığı” ve Türkiye’nin Avrupa Araştırma Alanı’na (ERA) katılımı ve Yenilik Birliği (Innovation Union) için hazırlıklar açısından “iyi ilerleme” sağladığı belirtilmektedir. Türkiye’nin 7. Çerçeve Programı’na katılımının ve buradaki başarısının arttığı, ancak AB araştırma programlarına rekabetçi katılım ve mükemmellik sağlanması için çaba sağlanması gerektiği ifade edilmektedir.
Bilim ve Araştırma Politikalarında “İyi İlerleme” Sağlandı
Raporda Türkiye’nin bilim ve araştırma politikaları konularında iyi ilerleme kaydettiği belirtilmektedir. BTYK’nın Aralık 2010 tarihindeki toplantısında UBTYS 2011-2016’nın kabul edildiği ifade edilirken; UBTYS 2011-2016’nın öncül araştırmalardan sonuç odaklı araştırmaların desteklenmesine “tüm araştırma ve yenilik zincirini kapsayan bir şemsiye strateji” olarak anılmaktadır. Raporda aynı zamanda 2011-2016 dönemi için kabul edilen Bilim ve Teknoloji-İnsan Kaynakları Stratejisi ve Eylem Planı üzerinde de durulmaktadır. Bu stratejinin Ar-Ge personeli sayısının artırılmasını, araştırmacılarının dolaşımının sağlanmasın, Ar-Ge personelinin sektörlere yayılımının, araştırma çevrelerinin, araştırmacılarının yetenek ve deneyimlerinin, istihdam olanaklarının iyileştirilmesini ve araştırma kültürünün güçlendirilmesini amaçladığı ifade edilmektedir.
Özel Sektörün Ar-Ge yatırımları arttı
Raporda TÜBİTAK’ın 2009 yılındaki 310 Milyon Avro’luk Ar-Ge bütçesini 2010 yılında 340 Milyon Avro’ya çıkardığı ve 2009 yılında Ar-Ge harcamasının GSYİH’ye oranının 2008 yılındaki %0,73’lük orandan % 0,85’e yükseldiği belirtilmektedir. Bu artışın özellikle özel sektörün araştırma ve yeniliğe yatırımlarının artmasından kaynaklandığına işaret edilmektedir. Öte yandan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onay verdiği özel sektör Ar-Ge merkezlerinin sayısının 2009 yılındaki 62 sayısından 87’ye yükseldiği ve buralarda çalışan Ar-Ge personelinin 13.000 TZE sayısına ulaştığına dikkat çekilmektedir. Bu merkezlerdeki yatırımların 2,2 Milyar Avro’ya yükseldiği ve bunun da özel sektörün araştırma harcamalarındaki payının %50 oranını aştığı anlamına geldiği ifade edilmektedir.
İl Yenilik Platformları
İlerleme Raporu’nda İl Yenilik Platformları’na da yer verilmektedir. Bu platformlar ile TÜBİTAK’ın yeniliği teşvik etmek istediği ve il bazında yenilik platformlarını desteklemek için çağrı yaptığı ifade edilmiştir. Bu platformlar ile bilim, teknoloji ve yenilik kapasitelerinin il bazında geliştirilmesi ve illerdeki kamu kuruluşları, üniversiteler, sanayi ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile yenilik stratejileri ve eylem planlarının hazırlanmasının amaçlandığı belirtilmiştir.
7. Çerçeve Programı’na Ka...