Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Etkinliği ile Açıldı

-A +A

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Altındağ Belediyesi ve TÜBİTAK tarafından 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü dolayısıyla düzenlenen, Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Etkinliği ve Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi'nin açılış programına katıldı.

Buradaki konuşmasına 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitirenlere rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı dileyerek başlayan Emine Erdoğan, "Bu bir sene bize gösterdi ki, birlik ve beraberlik ile aşılamayacak zorluk yoktur. Asrın felaketi olarak değerlendirilen, bu büyük yıkım karşısında milletimiz, asrın dayanışmasını gösterdi. Bugün de devlet kurumlarımız, millet ile el ele yaralarımızı sarıyor, şehirlerimizi yeniden imar ediyor. Bir daha böyle bir felaket yaşamamak için, elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz inşallah." ifadelerini kullandı.

Kainatın, aklın sınırlarını zorlayan mucizelerle dolu, keşfedilmeyi bekleyen "gizli bir hazine" olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, bilimin ise kendini, insanı, tabiatı, yaratılan mahlukatı anlamak ve anlamlandırmak üzere çıkılmış "bitmek bilmez bir merak yolculuğu" olduğunu söyledi.

Emine Erdoğan, tarihte başarıları ile adlarından söz ettiren bilim kadınlarını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Karadeliğin ilk fotoğrafını çeken, pilsiz çalışan kalp pili üreten, kansere alternatif tedavi yöntemleri geliştiren Türk bilim kadınları, tüm dünyaya ilham olmaktadır. Bugün gururla ifade ediyorum ki kız çocuklarımız, 'büyüyünce ne olacaksın' sorusuna, 'mucit, astronot, uçak tasarımcısı, yazılım mühendisi' cevaplarını verdiği bir Türkiye var. Milli ve manevi değerlerinden beslenerek, ilmini, ülkesinin ve insanlığın yararına kullanmaya gönüllü, vicdanı da zekası gibi güçlü bir TEKNOFEST gençliğimiz var. Türkiye yüzyılında, Mevlana'nın pergel benzetmesindeki gibi genç kızlarımızın bir ayağı Türkiye'ye sabit diğer ayağı ise sınır çizilmemiş ufuklara seyahat eden mütefekkirler olmalarını diliyorum."

Emine Erdoğan, dünya genelindeki araştırmalarda, kadınların, doğal kaynakları korumak ve nesiller arası adaleti sağlama konularında daha hassas olduğunu aktararak, "İnanıyorum ki kadın eli değen, kadın yüreğiyle beslenen her alan gibi bilim ve teknoloji alanında da kadın varlığı artıkça vicdan ve sorumluluk duygusu aynı oranda artacak ve yıkıcılık yerini inşa ve ihya etmeye bırakacaktır." değerlendirmesini yaptı.

"Tüm sektörlerdeki kadın varlığının, daha istikrarlı ve dirençli bir iş dünyasının teminatı olduğunu düşünüyorum"

Kadınların, dünyayı çok yönlü algılama yetenekleri sayesinde farklı alanlar arasında başarıyla geçiş yapabildiklerini gözlemlediğini ve uyum yeteneklerine güvendiğini dile getiren Emine Erdoğan, "Tüm sektörlerdeki kadın varlığının, daha istikrarlı ve dirençli bir iş dünyasının teminatı olduğunu düşünüyorum." dedi.

Genç kızların, bilim ile hayat arasındaki bağı keşfettikçe bu alanı daha çok benimseyeceğini ve çevresine de daha fazla ilham olacağını vurgulayan Emine Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bilim dünyasında, kadınları ve kız çocuklarını daha yakından ilgilendiren sorunlarda, kapsayıcı ve derinlemesine yaklaşımı yine onlar yaygınlaştıracaklar. 2003'ten bugüne ara vermeden hayata geçirdiğim eğitimde fırsat eşitliği projeleri de tam da bu yüzden kız çocuklarımızın eşit imkanlar sağlandığında ortaya koyacakları potansiyellerine olan inancımdan doğmuştur. Tüm çabamız, çocuklarımızın elinden tutarak, hayallerine giden yoldaki engelleri kaldırmak içindir. Tarihimizden aldıkları ilmi mirastan kopmadan bugünün dünyasının ilerlemelerine vicdanlı bir akıl ile öncülük etmelerini sağlamak içindir. Tıpkı, bu merkezin adını aldığı, ülkemizin en önemli değerlerinden birisi olan Alev Alatlı'lar yetiştirebilmek içindir. Kendisi haktan beslenen bir vicdan ile güçlü bir aklı birleştirmiş, birikimini bu topraklardan edinip, yine bu topraklara ekmiş çok kıymetli bir dava insanıydı."

"Alev Alatlı kaleminin keskinliğiyle, bir nesil uğruna, bir millet uğruna, bir ülke uğruna savaştı"

Emine Erdoğan, Yazar Alatlı'nın irfanın, bilginin ötesinde, duyarlılık ve halden anlama hassasiyetlerinden geçtiğini savunduğuna dikkati çekerek, "İdrakimize vurulan zincirleri kırmaya, bizi bizden ayıran, özümüze ve medeniyetimize yabancılaştıran bütün duvarları yıkmaya kendisini adamıştı. Kaleminin keskinliğiyle bir nesil uğruna, bir millet uğruna, bir ülke uğruna savaştı. Ardında ise bilhassa size sevgili gençler, paha biçilemez bir fikir ve düşünce mirası bıraktı." diye konuştu.

Alatlı'nın vasiyetindeki, "Unutmayın ki düz akılla anlaşılmaz, pergele, cetvele gelmez, kendine has bir kimliği vardır Türkiye'nin." sözlerini anımsatan Emine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bizlerin, onun ifadesiyle, 'gezegenin iyiliği için yaşatılması elzem bir medeniyetin son temsilcileri' olduğumuzu aklınızdan çıkarmayın. Her birinizin kıymetli, münevver, mütefekkir ve kalbi vatan sevgisiyle çarpan hocamız gibi yeni yollar açan öncü bir kadın olmanızı ve ardınızda insanlığı daha iyiye sevk eden eserler bırakmanızı temenni ediyorum. Bu vesileyle Sayın Alatlı'ya bir kez daha Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum."

Emine Erdoğan, Alev Alatlı Bilim Merkezi'nin hayırlara vesile olmasını dileyerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Altındağ Belediyesi'ne şükranlarını iletti.

Konuşmasının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Emine Erdoğan'a TÜBİTAK'ın Kutup Bilimleri Ansiklopedisini ve Antarktika haritasını hediye etti.

Daha sonra Emine Erdoğan katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

“Bu bilim merkezi projesinin, gelecek kuşaklar adına son derece anlamlı olacağına inanıyorum”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da “Asrın münevverlerinden; Türk düşünce, bilim ve edebiyat dünyasının duayeni, sayın Prof. Dr. Alev Alatlı’nın kıymetli ismini, yeni açılacak bilim merkezimize veriyoruz. Son nefesine kadar fikirlerini sonraki kuşaklara aktarmak adına çalışan, Bizlere ardında unutulmaz bir kültürel bellek ve önemli bir düşünsel miras bırakan kıymetli yazarımızın adıyla yaşayacak bir bilim merkezi projesinin, gelecek kuşaklar adına son derece anlamlı olacağına inanıyorum. Değerli Hocamızın; yolumuzu aydınlatan bilgeliği, kalemiyle her zaman hakikate ve doğruluğa verdiği önemle, düşün dünyamıza tuttuğu ışık hiçbir zaman sönmeyecek.” ifadelerini kullandı.

“Kadınlarımız; bilimde ve teknolojide birçok Avrupa ülkesindeki kadınlardan daha fazla temsil edilmekte ve önemli başarılara imza atmakta. Öğretim elemanlarımızın yüzde 46’sını oluşturan 85 bin kadın bilim insanımız; Ar- Ge, inovasyon ve yenilikçilik kültürümüzün gelişiminde öncü rol üstleniyor.” diyen Kacır, “Bugün; insansız hava araçlarında dünya lideri bir ülke konumuna eriştiysek, yerli ve milli otomobilimizi milletimizin hizmetine sunduysak; Antarktika’da Türk bayrağını dalgalandırıyorsak, bu başarıda kadınlarımız alın ve akıl teriyle, ortaya     koyduğu irade ve çalışkanlıklarıyla büyük pay sahibidir.” diye konuştu.

Bakan Kacır TÜBİTAK eliyle destek vermeyi sürdürdüklerini kaydetti; “Son 22 yılda TÜBİTAK eliyle, bilim insanlarına yönelik destek programlarımız kapsamında 143 bin kadın araştırmacımıza 15,7 milyar lira destek verdik. Akademi ve kamuya yönelik destek programları kapsamında18 binin üzerinde kadın araştırmacımızı destekledik.”

“Kız çocuklarımızın ortaya koydukları başarılar göğsümüzü kabartıyor”

“TEKNOFEST kuşağında da kadınların güçlü yeri, gelecek adına bizleri umutlandırıyor.” diyen Kacır, “TEKNOFEST’i düzenlediğimiz ilk yıl sadece yüzde 17 olan kadın yarışmacı oranı, 2023’te aldığımız 407 bin başvuruyla yüzde 40’a ulaştı. 81 şehrimizde 100’den fazla Deneyap Teknoloji Atölyemizde 6 bin 500’den fazla kız öğrencimiz; geleceğin bilim insanı, mühendisi, astronotu olma yolunda, yenilikçi ve vizyoner müfredatımız kapsamında eğitim görüyor.” diye konuştu.

Bakan Kacır, “Kız çocuklarımızın ortaya koydukları başarılar göğsümüzü kabartıyor. 2022 Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda 3 kız lise öğrencimiz, meşe palamudundan, market poşetinden 20 kat daha dayanıklı ve 45 günde doğada çözünebilen biyoplastik ürettiler ve birincilik ödülü kazandılar. Öğrencilerimiz, geçtiğimiz yıl 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyetine katılarak Beyaz Kıta’da projelerini test etme imkânı elde ettiler. Geçtiğimiz yıl da "Biogiyim: Doğadan İlham ile Giyilebilir Teknoloji" projesi ile ödül kazanan 3 kız lise öğrencimiz ise 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılarak Beyaz Kıta’da insan sağlığı alanında araştırmalar yaptı. Bilim ve teknoloji sevdalısı kadınlarımızın ve kız çocuklarımızın, ülkemizin müreffeh yarınlarında şimdiden söz sahibi olduğunu görmek, gelecek adına bizleri gururlandırıyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

“Öğrencilerimizin bilimsel gelişimine katkı sunmak, bilim ve teknoloji dünyasına adım atmalarını sağlamak ve onları bu doğrultuda teşvik etmek amacıyla; Bilim Olimpiyatları ve Araştırma Projeleri Yarışmaları düzenliyoruz. Düzenlediğimiz yarışmalara 40 binin üzerinde proje ile 70 bine yakın öğrencimiz katıldı. Öğrencilerimizin ekip ruhunu güçlendirmek ve aynı zamanda bilim ve teknolojiye ilgilerini artırmak adına adımlar atmaya devam ediyoruz.” vurgusu yapan Kacır, “Bilim merkezlerine yönelik desteklerimizle; toplumumuzda bilim kültürünü yaygınlaştırmayı, toplumun bilime merakını artırmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi, TÜBİTAK destekli 10’uncu bilim merkezimiz oldu. Ziyarete açık bilim merkezlerimiz, bugüne kadar 10,5 milyon kişiyi ağırladı. Bilim merkezlerimizde gerçekleştirilen eğitim atölyelerine ise 775 binin üzerinde gencimiz katıldı. Bugün de Başkentimizin güzide ilçelerinden Altındağ’da açtığımız Alev Alatlı Bilim Merkezi ile Ankara’nın bilim yolculuğuna yeni bir soluk kazandırıyoruz. TÜBİTAK ve Altındağ Belediyesi destekleriyle kurulan Alev Alatlı Bilim Merkezi; Gençlerimizin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırırken,  geleceğin bilim insanlarını keşfetmemizi sağlayacak.” diye konuştu.

“TÜBİTAK olarak 60 yıldır, ülkemizde bilim ve teknoloji odaklı bir ekosistemin oluşturulması ve geliştirilmesi için çaba sarf ediyoruz”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da bilim merkezi açılışına önemine vurgu yaparak, “TÜBİTAK olarak 60 yıldır, ülkemizde bilim ve teknoloji odaklı bir ekosistemin oluşturulması ve geliştirilmesi için çaba sarf ediyoruz.” dedi.

“Üniversitelerdeki akademisyenlerimizi, sanayi kuruluşlarımızı, firmalarımızı ve girişimcilerimizle birlikte gençlerimizi destekliyoruz. Özellikle deprem gibi afetlerin olduğu zamanlarda bilime olan ihtiyaç daha da artmaktadır. Ayrıca, iklim değişikliği ve buna bağlı olarak gıda arz güvenliği, enerji arz güvenliği gibi konularda daha fazla bilim ve teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadır.” diyen Mandal, “Ancak, geleneksel çözümler artık yeterli olmayabilir. Daha karmaşık, dinamik ve değişken sorunlara çözüm bulabilmek için yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç var. Bu nedenle, genç yaşlardan itibaren bilim ve teknolojiye ilgi duyan gençlerimizin, öğrencilerimizin, özellikle de kız öğrencilerimizin bu sürece erken yaşlarda dahil olmaları son derece önemlidir.” değerlendirmelerinde bulundu.

Prof. Dr. Mandal, bilim merkezine ilişkin bilgileri de paylaştı: “Bugün açılışı gerçekleşen Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi, Türkiye'deki 39 bilim merkezinden birisidir. Bu merkezde, astronomi, uzay, havacılık, matematik, doğa bilimleri, tasarım ve teknoloji konularında 5 farklı atölye bulunmaktadır. TEKNOFEST'in gelişimine katkı sağlamak ama elit koşullarda katkı sağlamayı katkı vermek amacıyla açılan TEKNOFEST atölyesi ve sergi salonu da heyecanımızı artırmaktadır. Başkent Millet bahçesinde bu bilim merkezimizin açılması da çok kıymetli. ”

Bilim merkezinin açılış tarihine de vurgu yapan Mandal, “Bu bilim merkezinin açılışı, özellikle bu hafta içinde gerçekleştiği için daha da anlam kazanmaktadır. 11 şubat uluslararası bilimde kadın ve kız çocukları günü öncesine denk gelmesi, bu bilim merkezinin önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Saygıdeğer Hanımefendinin de bu açılışa katılıyor olması, heyecanımızı, coşkumuzu aynı zamanda sorumluluğumuzu da çok daha fazla artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Mandal bilim merkezine Alev Alatlı’nın isminin verilmesinin bu açılışı daha anlamlı hale getirdiğini kaydederek, ülkemize katmış olduğu değerlerin önemine vurgu yaptı, “Alev Alatlı Hocamızın da dediği gibi “Elimizden geleni değil yapılması gerekeni yapacağız” bizim yapabileceklerimizin her düzeyde kıymetli olduğunu anlatan bu sözü hatırlayarak elimizden geldiğinden daha fazla ihtiyacımız olana cevap verebilmek için çalışacağız” dedi.

Tabii isminin alev alaklı hocamızı hakikaten ayrı ödediyor. Kendisinin ülkemize katmış olduğu biraz önce de yapabildiğimiz değil, bizim yapabileceklerimiz o her düzeyinde çok çok kıymetli olan bir sözle birlikte sadece elimizden geldiği değil, elimizden geldiğinden daha fazla ihtiyacımız olana cevap verebilmek için bizim gerçekliğim, insanlardan çocuklarımıza, gençlerimize teknofest gerçeğini onların ihtiyacımız var.

Programda başarılarıyla adlarından söz ettiren Takeoff'23 en iyi girişimci ödülü sahibi, görme engelli Zülal Tannur ve 2022 TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve 2023 TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü sahibi Prof. Dr. Özge Çevik de başarı hikayelerini anlattı.

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı da bilimde kadınların önemini vurgulayarak, bilim merkezine ilişkin bilgi verdi.

Programda ayrıca Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları etkinliği, Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi ve Alper Gezeravcı'nın Uzay Yolculuğuna ilişkin tanıtım filmleri gösterildi.

Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi'ni gezdi

Programın ardından Emine Erdoğan, Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi'nin açılış kurdelesini kesti.

Erdoğan, Bakan Kacıri Ankara Valisi Ankara Valisi Şahin ve Altındağ Belediye Başkanı Balcı ile 1980 metrekarelik kapalı alana sahip bilim merkezi içerisindeki TEKNOFEST, Uzay, Havacılık ve Astronomi, Teknoloji, Matematik, Tasarım, Doğa Bilimleri atölyelerini gezerek, bilgi aldı.

Atölyelerde proje çalışmaları yürüten öğrencilerle tek tek sohbet eden ve yaptıkları çalışmaları inceleyen Emine Erdoğan, öğrencilerle fotoğraf çektirdi. Öğrenciler de Emine Erdoğan'a sarılarak, sevgilerini gösterdi.

 

10.02.2024