Ankara’ya İki Yeni Bilim Merkezi

-A +A

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal,  Ankara’da bilim ve teknoloji ekosistemine yeni bir ivme ve soluk kazandıracak Mamak Bilim Merkezi ile Sincan Bilim Merkezi’nin açılışını yaptı.

Bakan Kacır, TÜBİTAK ve Mamak Belediyesi iş birliğinde hayata geçirilen Mamak Bilim Merkezi’nin açılışındaki konuşmasında, “Millî Teknoloji Hamlesi” hedefleri doğrultusunda elde edilen başarılı sonuçların gençlerin hayalleri sayesinde olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

“Toplumumuzda bilim ve teknoloji kültürünü yaygınlaştırmak adına, yurdun dört bir yanında bilim merkezleri kuruyoruz. Bugüne dek büyük ölçekli 11 bilim merkezimizi, bilim ve teknoloji ateşini yakmak için bilime gönül vermiş vatandaşlarımızın, gençlerimizin hizmetine sunduk. 5 ilimizde daha büyük ölçekli bilim merkezi kurulmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“Ziyarete açık olan bilim merkezlerimizde 7’den 77’ye 11 milyon vatandaşımızı ağırladık. Şu ana kadar ilçe ölçeğindeki 15 bilim merkezimizdeki eğitim atölyelerine 865 binin üzerinde gencimiz katıldı, bilim dünyasının göz kamaştırıcı dünyasıyla tanıştı. Bugün de 16’ıncısını Mamak’ta hizmete sunuyor olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz.” diyen Kacır, “Bilim Merkezimiz; gençlerimizin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırırken, geleceğin bilim insanlarını da keşfetmemizi sağlayacak. Astronomi, uzay ve havacılık, doğa bilimleri, matematik, tasarım, teknoloji ve keşif temalarında toplam 12 atölye ile gençlerimize edindikleri teorik bilgileri pratiğe dökme ve kendi projelerini geliştirme imkânı sunacak. 7’den 77’ye tüm vatandaşlarımızı Mamak Bilim Merkezimize, Bilim ve Teknoloji Haftası etkinliklerine davet ediyorum. Bizler gençlerimize inanıyoruz. Bizler gençlerimize güveniyoruz.” diye konuştu.

“Bilim merkezlerimiz ihtiyacımız olan bilgiyi üretecek insan kaynağını yetiştirecek”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da “TÜBİTAK olarak bizim için ve insanlık için en önemli ihtiyaç noktası bilgi üretmek. Ama daha da önemlisi bu bilgiyi üretecek olan insan kaynağının yetiştirilmesi. İşte bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Mamak Bilim Merkezimiz de tam bu amaca yönelik.” vurgusu yaptı.

Bilim merkezinde 6 atölyenin yer alacağını kaydeden Mandal, “Matematik, doğa bilimleri, astronomi, astrofizik, uzay, teknoloji, tasarım ve okul öncesi çocuklarımız için keşif atölyesi olmak üzere her atölyeden 2 tane olarak toplam 12 atölyemiz yer alacak. Mamak belediyemizle birlikte gerçekleştirmiş olduğumuz bilim merkezimizin diğer bilim merkezlerimizden bir farkı var. Atölyelerimizin her birinden ikişer adet var. Mamak'taki çocuklarımız, gençlerimiz, öğrencilerimiz çok daha fazla bilimle buluşsun, bilim konuşsun ve geleceğin teknoloji yıldızları olsun istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mandal, “Bu çocuklarımızın yarışmalarımızda, TEKNOFEST'te, ortaokul, lise proje yarışmalarımızdaki performanslarını, yetkinliklerini, özgüvenlerini gördükçe gerçekten onlarla gurur duyuyoruz. Ülkemizin ve insanlığın ihtiyacı olan her türlü sorunun üstesinden gelmek için çocuklarımızın hazır olduklarını görmek ve nerede sorun varsa o sorunu birisi çözsün diye değil orada bizzat çözmek için hazır olduklarını görmek bizim için memnuniyet verici” diye konuştu. 

“Sincan Bilim Merkezimizde atölye ile gençlerimize edindikleri teorik bilgileri pratiğe dökme ve kendi projelerini geliştirme imkânı sunacağız”

Bakan Kacır, Sincan Bilim Merkezi’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Bilim ve Teknoloji Haftası’nda, ziyaret ettikleri hemen her ilde bir bilim merkezi açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Bilim fuarları, bilim şenlikleri ve bilim söyleşileri ile bilimi toplumla buluşturmaya devam ediyoruz. Toplumumuzda bilim ve teknoloji kültürünü yaygınlaştırmak adına, yurdun dört bir yanında bilim merkezleri kuruyoruz. Gençlerimizin bilime olan ilgi, merak ve farkındalığını artırıyoruz. Sincan Bilim Merkezimiz; gençlerimizin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırırken, geleceğin bilim insanlarını keşfetmemizi sağlayacak. Merkezimizde, astronomi, uzay ve havacılık, doğa bilimleri, matematik, tasarım ve teknoloji alanlarında 5 atölye ile gençlerimize edindikleri teorik bilgileri pratiğe dökme ve kendi projelerini geliştirme imkânı sunacağız.”

“Bilim merkezimiz bünyesinde önümüzdeki eğitim-öğretim yılında faaliyete geçecek Deneyap Teknoloji Atölyesi ile de Sincanlı gençlerimizi erken yaştan itibaren geleceğin teknolojileri ile buluşturuyoruz. Teknoloji Geliştiren Türkiye hedefimizde bizlere yol arkadaşlığı yapan gençlerimiz için yeni fırsatlar oluşturmaya devam edeceğiz.” vurgusu yapan Kacır, “Biz gençlerimize yatırım yaptıkça, onlara güvendiğimizi hissettirdikçe, bilim merkezleriyle, teknoloji festivalleriyle, gençlik merkezleriyle buluşturdukça, inanıyorum ki bu ülkeden nice Selçuk Bayraktar’lar, nice Aziz Sancar’lar yetişecek. TEKNOFEST kuşağı Yeni Togg’ları, İMECE’leri, yeni Altayları, Gökbeyleri, Ankaları, yeni Bayraktar TB-2 leri, Kızılelmaları, yeni Hürjetleri, Kaanları milletimize armağan edecek.” diye konuştu.

“Gelecekte gerekli olacak teknolojileri geliştirecek ve o bilgiyi üretecek olan insan kaynağımız burada”

Burada da bir konuşma yapan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal “Hem yakın coğrafyamızda Gazze’de yaşananlar, aynı zamanda bugün ve gelecek için baktığımızda pandemi döneminde yaşadığımız gibi iklim gibi gıda arz güvenliği, su arz güvenliği gibi birçok gündemle baş başayız. Bunların bilim ve teknolojiyle birlikte gelecekte bir çözüme ulaşabileceğini konuşuyoruz. Bilim ve teknoloji kimin elindeyse artık güç onun elinde. O yüzden bilim ve teknolojiye olan ihtiyaç her dönemden çok daha fazla ve ülkelerin rekabet gücü haline geldi.” değerlendirmelerinde bulundu. 

“Bilim teknoloji için olmazsa olmaz en önemli husus insan kaynağı. Ve o insan kaynağımız bizim çocuklarımız, gençlerimiz, teknoloji yıldızlarımız…” vurgusu yapan Mandal, “Bu insan kaynağımız sadece bugünün ihtiyacını değil, gelecekte gerekli olacak teknolojileri geliştirecek ve bunun için o bilgiyi üretecek olan insan kaynağımız. O gençlerimiz burada.” dedi.

T3 Vakfı'yla beraber birçok faaliyet gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Mandal, “T3 vakfıyla beraber Ankara’daki ikinci ortak bilim merkezimizi açıyoruz. İlkini Pursak’larda açmıştık” diye konuştu.

“Sürecin en başından itibaren bu 17. atölye odaklı bilim merkezimiz, 11 tane de büyük ölçekli bilim merkezimizi açtık” hatırlatmasında bulunan Mandal, bilim merkezlerinin açılma sürecini hızlandırdığı ve her türlü desteği sağladığı için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a teşekkürlerini iletti. 

 

13.03.2024