Türkiye’nin, kurucu ülkelerden birisi olduğu, merkezi Pekin’de (Çin Halk Cumhuriyeti) bulunan Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü'nün (APSCO) 10. Konsey Toplantısı, 5-8 Eylül 2016 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirildi.
Ev sahipliğini yaptığımız 10. Konsey Toplantısına ülkemizi temsilen TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hasekioğlu, TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. Erdal Yılmaz, TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürü Dr. Zeynep Arzıman Büyükboduk ve Dışişleri Bakanlığımızı temsilen Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürlüğü Uluslararası Siyasi Kuruluşlar Genel Müdür Yardımcılığı'ndan Daire Başkanı Hande Sarı Asp katıldı.
Konseyin Başkanlığını İran Bilgi İletişim Teknolojileri Bakan Yardımcısı ve İran Uzay Ajansı Başkanı Prof. Dr. Mohsen Bahrami, Başkan Yardımcılığını Pakistan Uzay Ajansı Başkanı (SUPARCO) Tümgeneral Qaiser Anees Khurram yaptı. APSCO Genel Sekreteri Dr. Li Xinjun ve Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Egemen Özalp, Konsey Hazırlık Toplantısına Başkanlık ettiler. Toplantıya, İran Uzay Ajansı ve Pakistan Uzay Ajansı dışında Bangladeş Uzay Araştırmaları ve Uzaktan Algılama Kurumu, Çin Ulusal Uzay İdaresi, Moğolistan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Kurumu, Peru Uzay Ajansı, Tayland Uzay İşleri Ofisi'nden üst düzey yetkililer katıldı. APSCO'nun Dış İlişkiler ve Hukuki İşler; Stratejik Planlama ve Program Yönetimi; Eğitim, Kurslar ve Veritabanı Yönetimi; İdari ve Mali İşler ile ilgili Genel Müdürleri tarafından yapılan sunumlarla 2015-2016 yıllarında gerçekleştirilen faaliyetlere yönelik raporlar onaya sunuldu. Konsey Toplantısı İstanbul'un tarihi ve turistik alanlarında gerçekleştirilen sosyal ve kültürel programla sona erdi. Bir sonraki Konsey Toplantısının Tahran'da (İran) düzenlenmesi kararlaştırıldı.
APSCO Neler Yapıyor ?
Bangladeş, Çin, İran, Moğolistan, Pakistan, Peru, Tayland ve Türkiye’nin üye; Meksika’nın gözlemci üye; Endonezya'nın üyeliğinin onay aşamasında olduğu organizasyonun Konsey Toplantılarında, üst düzey katılım sağlanıyor ve APSCO’nun kararları onaylanıyor. Konsey Toplantılarında APSCO üyesi ülkeler Bakan, Bakan Yardımcısı, Uzay Ajansları Başkanları, Müsteşar düzeyinde temsil ediliyor.
APSCO üyeliğimiz kapsamında uzay bilim ve teknolojisinin barışçıl amaçlarla kullanımına dair işbirliği programlarının desteklenmesi, kurulması ve güçlendirilmesi; uzay teknolojileri araştırma, geliştirme, uygulama ve eğitim alanlarında üye ülkelerin desteklenmesi; uzay politikalarının değerlendirilmesi ve uygulanması; üye ülkeler arasında uzay alanında işbirliği, ortak geliştirme ve gelişmelerin paylaşımının desteklenmesi; ilgili kurum ve kuruluşlar arası işbirliğinin iyileştirilmesi; uzay teknolojisi ve uygulamalarının sanayileştirilmesi yönünde çalışmalar yapılıyor. Üye ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda uzay alanında eğitim bursları veriliyor; ortak projeler, çalıştaylar, sempozyumlar, eğitimler ve kurslar düzenleniyor ve uydu verilerinin paylaşımı sağlanıyor. APSCO üyeliğimiz kapsamındaki faaliyetlerden azami seviyede faydalanmak amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarımız ile birlikte hareket ediliyor ve bu husustaki işbirliğimiz gün geçtikte daha da artırılıyor.
APSCO ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için http://www.apsco.int adresi ziyaret edilebilir.