Avrupa Komisyonu 2022 Yılı Türkiye Bilim ve Araştırma Faslı Değerlendirmesi Yayınlandı!

-A +A

Avrupa Komisyonu, 1998 yılından itibaren aday ülkelerin Kopenhag kriterlerine uyum konusunda kaydettiği gelişmeleri yıllık olarak değerlendiren raporlar yayımlamaktadır. Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ülke raporları, Komisyonunun görüş ve değerlendirmelerini yansıtan tek taraflı belgelerdir.

 

2022 Yılı Türkiye Raporu, Avrupa Komisyonu tarafından 12 Ekim 2022 tarihinde yayımlanmıştır.

 

Raporun Bilim ve Araştırma faslı kapsamında, Türkiye'nin bilim ve araştırma alanındaki hazırlıklarının çok ileri düzeyde olduğu ve raporlama döneminde, özellikle 2021-2027 dönemi için Ufuk Avrupa (Horizon Europe) ortaklık anlaşmasının imzalanmasıyla birlikte, iyi bir ilerleme kaydedildiği belirtilmektedir.

 

2021 Yılı Türkiye Raporu Bilim ve Araştırma faslında belirtilen hususlara yönelik eylemlerin hayata geçirilmesi olumlu karşılanmış olup, 2022 yılında Türkiye Araştırma Alanı’nın Avrupa Araştırma Alanı ile uyumlu hale getirilmesine yönelik çabaların sürdürülmesi ve özellikle çevre teknolojileri alanında yenilikçiliğin geliştirilmesine yönelik girişimlerin artırılması beklenmektedir.

 

Ufuk 2020 Programı’nın son döneminde, Türkiye’nin ulusal araştırma ve yenilik kapasitesini artırmak amacıyla uygulamaya konan aksiyon planının Programdaki başarımıza olan olumlu etkisinin altı çizilmiştir. Ufuk Avrupa’daki ilk çağrı sonuçları, Türkiye’nin Programdaki başarı ivmesinin güçlü olarak devam ettiğini göstermektedir.

 

Ufuk Avrupa Programı’nın ulusal koordinasyonunu gerçekleştiren TÜBİTAK, Türkiye Araştırma Alanı’nın Avrupa Araştırma Alanı ile eşgüdümü ve Programdaki başarımızı artırmaya yönelik faaliyet ve desteklerini “birlikte geliştirme ve birlikte başarma” yaklaşımı ile sürdürecektir.

 

İlgili rapora https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/turkiye-report-2022_en sayfasından ulaşılabilmektedir.

19.10.2022 Kurumsal, Uluslararası, Uluslararası Faaliyetler