Bilim Olimpiyatlarının O Farklı Heyecanını Yaşama Fırsatı Buldum

+
-
0
17 Oca 2014
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/cihad_oge_ana.jpg
Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Cihad ÖGE 2010 Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatı'nnda bronz madalya aldı.

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Cihad ÖGE 2010 Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatı'nnda bronz madalya aldı.

TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları ile ilk defa İlköğretim Matematik Olimpiyatları aracılığıyla tanıştım. Okulumun olimpiyat eğitimlerinde yeni olması ve kaynak eksikliği gibi nedenlerle sınavlara daha çok bireysel olarak hazırlanmak zorunda kaldım. Burada her ne kadar bir madalya alamasam da Bilim Olimpiyatlarının o farklı heyecanını yaşama şansı buldum. Daha sonra Bilim Olimpiyatlarının bana katabileceklerini tahmin ettiğim için lise tercihimi, Bilim Olimpiyatlarında birçok başarısı olan ve başarılı olmamda bana büyük katkı sağlayan Samanyolu Lisesi’nden yana kullandım. Bilgisayara olan ilgimden dolayı lisede bilgisayar olimpiyatlarına hazırlanmayı tercih ettim. Lisenin ilk yıllarından itibaren yoğun ve düzenli çalışmalarım sonucu Ulusal Bilgisayar Olimpiyatları’nda sırasıyla Gümüş, Bronz ve Altın madalyalar kazandım. Ayrıca son senemde milli takıma girmeye hak kazandım ve Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatları’nda da Bronz madalya kazandım. Şu an Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde 2. Sınıf öğrencisi olarak eğitimime devam etmekteyim.

Bilim Olimpiyatlarındaki başarılarımdan çok, olimpiyatlara hazırlanmanın bana kazandırdığı bilgi ve becerilerin yanında düzenli çalışma alışkanlığı ve farklı düşünme yöntemleri üniversite eğitimimde bana çok yardımcı oluyor. Üniversiteye birkaç yıllık programlama tecrübesi, algoritma bilgisiyle gelmek bölüm derslerinde çok rahat etmemi ve öne çıkmamı sağladı. Olimpiyat geçmişine sahip olmanın en büyük avantajı ise iş hayatında veya akademik hayatta karşımıza çıkıyor. Olimpiyatların bana kazandırdığı bilgi ve tecrübeler sayesinde daha 2. sınıf olmama rağmen, dünya teknolojisinin merkezi olan Silikon Vadisi’nde, Facebook’ta staja kabul almayı başardım. Bu bilgi ve tecrübelerin mezun olduktan sonrada iş veya akademik başvurularımda beni diğer adaylardan farklı kılacak en önemli şeylerden biri olacağına eminim.

Üniversite giriş sınavlarında derece yapmak üniversitede sizi farklı kılmayacaktır, ama birkaç yıl bu olimpiyatlara hazırlanmak sizi üniversitenin farklı, güzide öğrencilerinden biri yapacağı kesindir. TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları’na hazırlanmanın en güzel yanı bu olimpiyatlarda kaybedenin olmamasıdır. Asıl önemli olan bu olimpiyatlarda başarılı olmak, madalya almak değil, bu yarışmalara hazırlanmak, lise hayatından başlayarak kendini geliştirmektir. Bu sayede üniversite hayatına diğer insanlardan birkaç adım önde başlamak ve üniversite hayatını da iyi değerlendirerek bilim, teknoloji veya eğitim dünyasının önde gelen isimlerinden olmak kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca TÜBİTAK-BİDEB’in düzenlediği Yaz ve Kış Okulları ile diğer başarılı öğrencilerle tanışma fırsatı bulacak, üniversite hayatı ve sonrasında sizinle aynı yollardan geçmiş, benzer tecrübelere sahip insanlarla bağlantılı olmanız üniversite ve iş hayatında size büyük getiriler sağlayacaktır.