Bilimi ve Teknolojiyi Çocuklarımızla Buluşturmaya Devam Ediyoruz

-A +A

TÜBİTAK tarafından 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası etkinlikleri kapsamında “bilim okulda, bilim her yerde!” sloganı ile gerçekleştirilen köy okulları ziyaretleri hız kesmeden devam ediyor. 10 Mart 2021 tarihinde Ankara’nın Elmadağ ilçesinde Üçevler Aytekin Keser İlk ve Ortaokulu’nu ve 11 Mart 2021 tarihinde ise Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde Nasrettin Hoca İlk ve Ortaokulu’nu ziyaret ederek, bilim ve teknolojiyi öğrencilerimizle buluşturduk.

Elmadağ Üçevler Aytekin Keser İlk ve Ortaokulu’nda Konya Bilim Merkezi eğitmenlerinin bilimsel gösterileri ile başlayan etkinlikler, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın öğrenciler ile gerçekleştirdiği söyleşi ile devam etti. Söyleşi sonrasında gruplara ayrılan öğrencilerin bir kısmı Konya Bilim Merkezi tarafından alana getirilen bilim tırını ziyaret ederken, bir kısmı da bilimsel atölye etkinliklerine katıldı.

Etkinliğe bilim gösterisi, atölye çalışmaları ve bilim tırları ile katkı sağlayan Konya Bilim Merkezi eğitmenleri, yaptıkları etkinlikler ile Üçevler Aytekin Keser İlk ve Ortaokulu öğrencilerinin bilime dokunmalarını sağlayarak, öğrencilere bilimin hayatımızın içinde olduğu algısını vermeye çalıştılar.

Öğrenciler bilim gösterisini izledikten sonra kodlama ve yapay zeka ile ilgili atölye çalışmalarına katıldılar, sonrasında da bilim tırını ziyaret ettiler. Öğrenciler bilim tırı içerisinde anatomik modellerle vücudumuz, robotlar ile robotik kodlama, gezegenler ile evrenimiz, dinazor t-rex, vandegraf jeneratörü, denge kuşu, hiperbolik delik, el bataryası, sterling, motor, desibel ölçer, hanoi kuleleri ile fizik kuralları, zeka oyunları, el-göz-beyin koordinasyonu sergilerini gözlemleme imkanına sahip oldular.

Bilim ve teknoloji farkındalığını artırmaya çalışıyoruz

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilim ve Teknoloji Haftası etkinlikleri kapsamında öğrencilerle buluşarak bilim ve teknoloji farkındalığını arttırmaya çalıştıklarını belirtti. Prof. Dr. Mandal, "Ülkemizin ihtiyacı olan teknolojinin geliştirilmesinde, tasarlanmasında, üretiminde 'siz de varsınız' diyoruz. Öğrencilerimizle buluşmamızda bilimin, teknolojinin ne kadar yakın olduğunu, gün içinde karşılaştıkları güçlerin rahatlıkla bilim ve teknoloji ile çözümlenebileceğini anlatıyoruz. Bunu dinleyerek değil de deneyerek yapıyorlar. Bu hafta kapsamında öğrencilerimize yönelik 81 ilde 81 söyleşimiz var. Biz Türkiye'deki tüm öğrencilere dokunmaya çalışıyoruz. Bilim ve teknoloji haftasını dolu dolu yaşıyoruz. Çocuklarımıza güveniyoruz, bu çocuklarımız bizim geleceğimiz ve geleceğin teknoloji yıldızları" ifadesini kullandı.

Eskişehir’de Nasrettin Hoca’nın torunlarıyla buluşma

8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası etkinlikleri kapsamındaki okul ziyaretlerinin dördüncüsü, 11 Mart 2021 tarihinde, Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde, Nasreddin Hoca'nın doğduğu ve kendi ismiyle anılan Nasrettin Hoca İlk ve Ortaokulu’nda gerçekleştirildi.

Etkinliğe bilim gösterisi, atölye çalışmaları ile katkı sağlayan Bursa Bilim Merkezi eğitmenleri tarafından anlık tepkime deneylerinden oluşan eğlenceli, interaktif bilimsel gösteriler yapıldı. Gösteri sonrası gruplara ayrılan öğrenciler Bursa Bilim Merkezi eğitmenleri tarafından verilen çeşitli bilimsel atölyelere katıldılar. Takımyıldızı küpü, roketini fırlat, gece avcısı baykuş ve iskelet sistemi atölyeleri ile öğrencilere bilimsel çalışmalar yaptırıldı.

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkan Yardımcısı Bekir Çengelci, Türkiye'de bilim ve teknoloji denildiğinde ilk akla gelen kurumun TÜBİTAK olduğunu söyledi. Haftayla ilgili yurdun birçok yerinde etkinlik düzenlediklerini belirten Çengelci, şöyle konuştu: "Bilim kampları, bilim merkezlerimizdeki etkinlikler, söyleşiler gibi birçok etkinlikte halkımız ve çocuklarımızla bu heyecanı yaşıyoruz. Bugün zekasıyla tüm dünyaya ün salmış Nasreddin Hoca'dan ilham alan gençlerimizle bir aradaydık. Bursa Bilim Merkezi eğitmenlerimize katkılarından ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Çocuklarımız bizim geleceğimiz. Türkiye'de bilim ve teknoloji anlamında büyük gururlar yaşatacaklar, buna inanıyoruz."

11.03.2021