27-29 Mayıs 2016 tarihlerinde Antalya'da düzenlenen EAGÜ Ara Dönem Değerlendirme Konferansı ile İstanbul Aksiyon Programı'nın beş yıllık gözden geçirmesi yapıldı. Yerel ve yabancı basının ilgiyle izlediği Konferansa, EAGÜ’ler dahil BM üyesi ülkelerden Devlet Başkanı, Başbakan, Bakan veya üst düzey heyet başkanı seviyesinde yaklaşık 3000 kişilik katılım sağladı.
Konferansa, başta Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin olmak üzere TÜBİTAK tarafından üst düzey katılım sağlandı. Konferans sırasında Prof. Dr. Ergin, BM Genel Sekreter Yardımcısı Gyan Chandra Acharya ile ülkemizde kurulacak olan Teknoloji Bankası hususunda bir toplantı gerçekleştirerek bundan sonra atılacak adımları görüştü.
Görüşmenin akabinde, TÜBİTAK Başkanı Ergin, BM Genel Sekreter Yardımcısı Gyan Chandra Acharya ve Belçika Devlet Bakanı Annemie Neyts - Uytterboeck gibi isimlerin de yer aldığı çoklu krizlere karşı kapasite geliştirme üzerine düzenlenen bir yuvarlak masa toplantısında konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Ergin, konuşmasında bilim, teknoloji ve inovasyonun sürdürülebilir kalkınma için vazgeçilmezliğine değinerek evsahipliği yapacağımız Teknoloji Bankası’na yönelik yürütülen çalışmaların bu alanda attığımız önemli adımlardan biri olduğunu kaydetti. Ayrıca, TÜBİTAK tarafından yeni oluşturulmuş olan programlardan bahseden TÜBİTAK Başkanı Ergin, küresel zorluklarla baş etmede bilim, teknoloji ve inovasyonun rolüne vurgu yaparak, bu programlar ile EAGÜ’ler başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerle bilimsel ve teknolojik ortaklıklar kurulmasının hedeflendiğini belirtti.
Konferansta ayrıca, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hasekioğlu’nun ev sahibi ülke olarak Türkiye’yi temsilen Teknoloji Bankası Geçici Yönetim Kurulu üyeliğine atandığı uluslararası camiaya duyuruldu. Bununla birlikte, Dr. Hasekioğlu, Kurumumuzun UNCDF (Birleşmiş Milletler Sermaye Kalkınma Fonu) ile birlikte ‘Taking Technology to the Last Mile’ başlığını taşıyan, yan etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasekioğlu, yan etkinlikte Gebze’de kurulması kararlaştırılan Teknoloji Bankası’nın EAGÜ’ler için öneminden bahsettikten sonra, bilim ve teknolojinin finansmanına değinerek TÜBİTAK tarafından özel sektöre yönelik olarak yürütülen programlar hakkında bilgi verdi. Yan etkinliğin ardından Dr. Hasekioğlu, ayrıca ulusal basına röportaj vererek Teknoloji Bankası’nın amaçlarından ve önümüzdeki süreçten bahsetti.