BM Heyeti TÜBİTAK’ı Ziyaret Etti

+
-
0
18 Ağu 2017
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/tub_ana.jpg
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Utoikamanu ve beraberindeki Birleşmiş Milletler Heyeti, En Az Gelişmiş Ülkeler için Teknoloji Bankası kapsamında ülkemizi ziyaret etti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve En Az Gelişmiş Ülkeler, Denize Kıyısı Olmayan Ülkeler ve Küçük Ada Devletleri Yüksek Temsilcisi (UN-OHRLLS) Fekitamoeloa Katoa Utoikamanu ve beraberindeki Birleşmiş Milletler Heyeti TÜBİTAK Marmara Teknokent’te (MARTEK) kurulması planlanan En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) için Teknoloji Bankası müzakereleri kapsamında ülkemizi ziyaret etti.

İlk olarak TÜBİTAK MARTEK’e giderek MARTEK Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Orkun Hasekioğlu ile görüşen BM Heyeti, Teknoloji Bankası için ayrılması planlanan son teknoloji ürünü akılllı bilim merkezi binasında incelemeler gerçekleştirdi. Konuyla ilgili olarak BM Genel Sekreter Yardımcısı Utoikamanu, 2017 yılı içerisinde operasyonel hale gelmesi planlanan Teknoloji Bankası’nın MARTEK gibi onlarca teknoloji firması ve yüzlerce araştırmacıyı barındıran bir alanda kurulmasından duyacağı memnuniyeti belirtti. Utoikamanu, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enstitüleri ile aynı kampüs içerisinde bulunmanın da Teknoloji Bankası açısından geleceğe yönelik önemli faydalar sağlayacağını sözlerine ekledi.    

BM Heyeti, MARTEK’in ardından, Teknoloji Bankası kapsamında Kurumumuzun yürüttüğü çalışmaları ve sürecin ilerleyen aşamalarında atılması planlanan adımları görüşmek amacıyla TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin’i ziyaret etti. Görüşmede, ülkemizin Teknoloji Bankası kurulum sürecinde şimdiye kadar yaptığı katkıya ek olarak Banka’nın 2017 yılında operasyonel hale gelmesi hedefini gerçekleştirebilmek adına yapılması planlananlar ile bu kapsamda, iki tarafın birbirinden beklentileri paylaşıldı. Görüşme, BM’nin bilim ve teknolojiye yönelik ilk kuruluşu olacak olan Teknoloji Bankası’nın bir an önce hayata geçerek EAGÜ’ler için beklenen katkıyı yapmasına yönelik ortak niyetin beyan edilmesi ile tamamlandı.

9-13 Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen IV. Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı (9-13 Mayıs 2011) kapsamında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından EAGÜ’lere yönelik bir bilim ve teknoloji taahhüt paketi açıklanmış ve paket kapsamında, bilim, teknoloji ve yenilik alanındaki taahhütlerden biri de, EAGÜ’ler için “Teknoloji Bankası” rolü üstlenecek uluslararası bir merkezin Türkiye’de kurulması olarak ilan edilmişti.