D Vitamininin Alzheimer Hastalığı Üzerine Etkileri İncelendi

-A +A

TÜBİTAK destekli projeyle D vitamini takviyesinin beyin hücrelerini Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruduğu ortaya çıkarıldı.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı’nda Prof. Dr. Selma Yılmazer, Doç. Dr. Duygu Gezen Ak ve Doç. Dr. Erdinç Dursun tarafından yapılan araştırmalar sonucunda vitamin D’nin işlev göstermesini sağlayan vitamin D reseptör genindeki bir değişikliğin Alzheimer hastalığı oluşma riskini 2,5 kat arttırdığı, dünya literatüründe ilk defa gösterildi. Proje hakkında bilgi veren Proje yürütücüsü Prof. Dr. Selma Yılmazer, “Alzheimer hastalığında vitamin D’nin rolü” nü ortaya çıkarmak üzere araştırmalarını TÜBİTAK ve İstanbul Üniversitesi destekleriyle kurdukları “Beyin ve Nörodejeneratif Hastalıklar Araştırma Laboratuvarı”nda sürdürdüklerini dile getirdi. Uzun yıllardır bu alanda çalıştıklarını ifade eden Yılmazer, “Sinir hücrelerinde oluşturduğumuz Alzheimer benzeri modeller, vitamin D uygulamaları ve siRNA’lar ile gen susturulması deneyleri sonucunda vitamin D eksikliğinin beyin hücrelerini Alzheimer gibi hastalıklara karşı korunmasız hale getirdiğini ve vitamin D takviyesinin beyin hücrelerini hastalığa karşı koruduğunu dünya literatüründe ilk kez gösterdik” dedi.

Yaptıkları araştırmada önemli sonuçlar ortaya çıktığını dile getiren Yılmazer, “Çalışmadan elde ettiğimiz bulgular “beyin yaşlanması ve demansın kalsiyum hipotezi”ni destekliyor ve bu hipotezde vitamin D’nin de rol alabileceğini gösteriyor. Alzheimer hastalığının önemli bir bileşeni olan beta amiloidin toksik etkilerini vitamin D ile engelleyebilmiş, vitamin D etkinliğinin bozulmasının ise sinir hücrelerinin kaybına yol açtığını göstermiş bulunmaktayız. Bu bulgularımız Alzheimer hastalığının ve nörodejenerasyonun moleküler mekanizmalarının anlaşılmasında yeni ufuklar açarak hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde yeni yaklaşımların geliştirilmesine temel oluşturmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, vitamin D eksikliğinin düşünülenden çok daha önemli sonuçlar doğurabileceğini ortaya koymuştur” diye konuştu.

Yılmazer proje ile SCI kapsamındaki dergilerde (PLoS ONE ve J.Alzheimers.Dis. Vb.) toplam 7 adet makalelerinin yayınlandığını ve bu makalelerin 2014 yılı itibariyle toplam 152 atıf aldığını söyleyerek sözlerini tamamladı.

16.06.2014 Başarı Hikayeleri, Akademik Başarı Hikayeleri