TÜBİTAK tarafından yaptırılan 72 yeni bilimsel düzeneğin yer aldığı Dinamik Dünya Galerisi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından Kocaeli Bilim Merkezi’nde açıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, serginin açılışında yaptığı konuşmada, hayattaki en büyük gücün bilgi olduğunu belirterek, Dünyanın en güçlü devletlerinin bilim ve teknolojide de gücünü gösterdiğini, bilim ve teknoloji seviyesinin ülkelerin durumunu belirlediğini kaydetti.
Ülkemizi bilim ve teknolojide Dünya’nın en güçlü lider ülkelerinden biri yapmak zorunda olduğumuza değinen Bakan Işık, “Sevgili çocuklarımıza ve gençlerimize bilimi sevdirmeden bunu başaramayız. Bilimi sevmeden bilimle uğraşılmaz. Bilim talep etmekle olur. İstemeyene Allah bilgiyi vermez. Bilim insanı olmak çileye, zorluğa ve meşakkate talip olmaktır. Bilimi çocuk yaşlarda sevdirme zorunluluğumuz var. Eğer bir yavrumuza bilimi sevdirirsek uygun iklim de oluşursa o eski parlak günlerimizi tekrar yakalarız" diye konuştu.
Bilim ve teknolojinin gelişmesi için her şeyi yaptıklarını belirten Işık, verdikleri en önemli desteklerden birinin çocuklara bilimi sevdirmek için bu merkezleri açmak olduğunu kaydetti. Işık, Kocaeli Bilim Merkezi'nin yaşayan bir merkez olduğunu ifade ederek, buranın bir müze gibi gezilmemesi gerektiğini bildirdi.
Türkiye'de eğitim sisteminin hala teorik olduğunu, her şeyin kağıt üzerinde verilmeye çalışıldığını aktaran Işık, öğrencinin küçük yaşta dokunarak öğrenmesinin eğitim sisteminde daha tam olarak oturmadığını ifade etti. Bilim merkezlerinde bunu aşmaya çalıştıklarını kaydeden Bakan Işık, ailelerin hafta sonunu bilim merkezlerinde geçirmesini istedi.
"2023 yılına kadar bütün illerimizde bilim merkezlerimizi kurmak istiyoruz"
İstanbul'da dünya çapında bilim merkezi kuracaklarını vurgulayan Bakan Işık, "Hedefimiz, 2023 yılına kadar bütün illerimizde bilim merkezlerimizi kurmak. Bu çağ dijital çağ. 4. sanayi devrimine dünya hızla gidiyor. Türkiye, ilk 3 sanayi devrimini tribünden izledi, biraz geriden takip etti. Şimdi 4. sanayi devrimini tribünden izleyen, geriden takip eden değil, bu 4. sanayi devriminin içinde bulunmak için önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda Intel'le birlikte bu bilim merkezi içinde sanayi 4.0 laboratuvarı kuruyoruz. Sanayinin kalbi Kocaeli, sanayi 4.0'ın kalbi de Kocaeli olacak. Daha küçük yaşta yavrularımızın dijital üretimin ne olduğunu görmeleri, bu noktada merak uyandırmaları ve çocuklarımızın geleceğe şimdiden hazırlanmalarını sağlamak istiyoruz. "
"Başıma bir icat çıkarma' cümlesini artık kullanmayalım. Aksine 'Yavrum şu konuda sen ne düşünüyorsun, şu işi daha iyi nasıl yaparsın' sorusunu çocuklara soralım. Artık aileler, çocukların proje ödevlerini yapmasın. Sizler rehberlik yapın ama ödevi yapmayın. Çocuklara iyilik yapmıyorsunuz. Şu anda Türkiye'nin en önemli açıklarından biri proje kültürü. Proje yapmayı yeteri kadar bilmiyoruz. Bu kültür çocuk yaşlarda kazanılır. Öğretmenlerden ricamız, çocukların gelişim düzeyine göre ödev verin" diye konuşan Bakan Işık, Merkezdeki düzeneklerin yerli üretilmesinin önemine değindi. Bakan Işık, "Düzenekleri ithal edemeyiz. Buna büyük kaynak harcamak gerekiyor. Bizim politikamıza uygun değil. Bunları yerli üretelim dedik. 32 düzeneğin yerli üretimi için çağrıya çıktık, şu anda 25 milyon lira değerinde yerli düzenek üretimine başladık. Hedefimiz, bu bilim düzeneklerinin tamamını yerli üretmek. Düzenek ve deney setleri üretilirken orijinal, yenilikçi, etkileşimli ve dokunulabilir olacak. Uluslararası standartlara uygun olarak geliştiriyoruz. Çoklu ortam ögelerinin olmasını istiyoruz. Mümkün olduğunca engelli kullanımına açık olmasını istiyoruz" diye konuştu.
Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da merkezin, bilimin anlaşılması ve kavranması için iddialı bir konuma geldiğini ifade ederek, Türkiye'yi geleceğe geçmişinden daha güvenli, emin ve kararlı şekilde taşımak istediklerini bildirdi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, serginin açılmasıyla merkeze 72 bilimsel düzeneğin katılacağını, buranın Marmara Bölgesi'nin cazibe noktası olacağını kaydetti.
Açılışa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Erol Arcaklıoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Milletvekilleri Mehmet Akif Yılmaz ve Cemil Yaman, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün katıldı.
Dinamik Dünya Galerisi’nde Neler Var?
Tasarımı Exploratorium Bilim Merkezi tarafından yapılan galerideki sergi ünitelerinin üretimi Roto Group firması tarafından yapıldı. Galerinin “Hava-Su” alanında gaz modeli, damlalar, girdap, tornado; “Yaşam” alanında hücre ve DNA modeli, canlıların şekilleri; “Dünya” alanında Dünya çekirdek modeli, kayalar-fosiller, deprem, 3 boyutlu Kocaeli haritası, volkan ve heyelan videoları; “Güneş Sistemi” alanında güneş yolu modeli, Ay'ın evreleri, gelgitler, uzay fotoğrafları, Güneş Sistemi modeli; “Evren” alanında tayflar, Güneş yüzeyi, yerçekimi kuyusu gibi düzenekler bulunmaktadır.
Eski SEKA Kâğıt Fabrikasının restore edilmesiyle 8 bin 560 metrekare alan üzerinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle kurulan Kocaeli Bilim Merkezi'nde, yüzlerce bilimsel düzeneğin yer aldığı sergi salonları, pek çok eğitim programının yürütüldüğü laboratuvar&eğitim alanları ve yeni sergilerin üretimlerinin yapılabileceği atölyeler yer alıyor.