Eğitim Hayatım Boyunca Bilime Hep Meraklı Biri Oldum

+
-
0
20 Oca 2014
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/dogukan_dogu_ana.jpg
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi Doğukan DOĞU 2010 Uluslararası Biyoloji Olimpiyatı Bronz Madalya Sahibi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi Doğukan DOĞU 2010 Uluslararası Biyoloji Olimpiyatı Bronz Madalya Sahibi

Eğitim hayatımın başından bu yana hep bilime meraklı biri oldum. İlk olarak İzmir Fen Lisesi’nde tanıştığım Bilim Olimpiyatları benim için kaçırılmaz bir fırsattı. TÜBİTAK-BİDEB’in bu anlamda sunduğu imkânlar bir yana, daha lisede ilgi duyduğum bir bilim dalını derinlemesine öğrenme fırsatı bulmuştum. Okulumun biyoloji olimpiyat takımı seçme sınavlarına bu hislerle katıldım ve okul takımına seçildim. Hayatımın dönüm noktalarından biri olarak ifade edebileceğim bu dönem, bana hayal edebileceğimden çok daha fazlasını kazandırdı. Öncelikle, çok değerli öğretim üyelerinden ders dinleme fırsatı buldum. Türkiye’nin en önde gelen bilim insanları bizleri yaz ve kış kamplarında yetiştirdiler. Bugün bile almış olduğum olimpiyat eğitimleri sayesinde tıp fakültesinde öğrenmekte olduğumuz birçok konuyu önceden biliyorum. Bunun en büyük kazanımım olduğuna inanıyorum ve ödül alamayan arkadaşlarımızın da bu anlamda bizler kadar şanslı olduğunu düşünüyorum.

Öğretmenlerimizin desteği ve kendi gayretlerimle 2008 Ulusal Biyoloji Olimpiyatları’nda bronz madalya, 2009 Ulusal Biyoloji Olimpiyatları’nda ise altın madalya kazandım. 2010 yılında yapılan takım seçme sınavında ise dört kişilik uluslararası milli takımın bir üyesi oldum. Uluslararası Biyoloji Olimpiyatları (IBO) o sene Güney Kore’de yapılıyordu. TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları olmasa 17 yaşında Güney Kore’ye gitmeyi hayal bile edemezdim. O sene yapılan sınavda bronz madalya kazandım. Bununla beraber başka milletlerden çok değerli arkadaşlar edindim. Uluslararası bir yarışmada ülkemi temsil etmenin haklı gururunu ve heyecanını yaşadım.

Bunlara ilaveten TÜBİTAK’ın Bilim Olimpiyatlarında başarı gösteren öğrencilere verdiği ödüllerden bahsetmeden geçemeyeceğim. Öncelikle tüm kamplarımız çok güzel otellerde yapıldı. Bu anlamda TÜBİTAK-BİDEB’in hiçbir masraftan kaçınmaması bu işe verdiği önemin bir göstergesidir. Bununla beraber ulusal ve uluslararası sınavlarda ödül alan öğrencilere başarılarının bir karşılığı olarak cömert para ödülleri de sunulmaktadır. Ulusal Bilim Olimpiyatları sınavlarında ödül alan öğrencilere üniversite sınavında ek puanlar verilmektedir. Uluslararası sınavlarda ödül kazananlara ise alanları ile ilgili olmak şartıyla istedikleri devlet üniversitesine sınavsız giriş imkânı verilmektedir. Her öğrencinin ihtiyacı olan lisans bursu da ödül alan öğrencilere eğitim hayatları boyunca sağlanmaktadır. Bu sebeplerle bilime meraklı her gencin olimpiyatlara katılmasını tavsiye ederim.

Bugün Türkiye’nin en prestijli tıp fakültesi olan Hacettepe Tıp Fakültesi’nde öğrenim görmekteyim. Gelecek için kendime koyduğum hedef iyi bir cerrah olmak. Geçmişi şöyle bir değerlendirdiğim zaman iyi ki bilim olimpiyatlarına katılmışım diyorum. Çok güzel anılarım oldu ve çok güzel ödüller kazandım. Disiplinli çalışmayı ve bir hedefe durmadan yürümenin ne demek olduğunu öğrendim. Benden sonra gelecek nesle tavsiyem “Tek bir şeye ihtiyacımız var: Çalışkan olmak.” diyen ulu önder Atatürk’ün izinden gitmeleri ve büyük işler başarmış bir ulusun ferdi olarak kendilerinde daha büyük işler yapmak için kuvvet bulmalarıdır.