Dünya bilimsel bilgi birikimine erişim bakımından Türkiye’de yürütülen en önemli projelerden biri olan Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansının (EKUAL) 8. toplantısı Antalya’da yapıldı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile TÜBİTAK ULAKBİM Müdür Vekili Dr. Ahmet Kaplan’ın katıldığı toplantıda, TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde yürütülen Türkiye Ulusal Toplu Katalog (TO-KAT) ile Türkiye Belge Sağlama ve Ödünç Verme Sistemi’nin (TÜBESS) resmi açılışı yapıldı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, toplantıda yaptığı konuşmada, dijitalleşme ve internetin bütün üniversiteler ve bilim hayatını dönüştürdüğü yeni bir dünyada yaşandığını söyledi. Çetinsaya, "Dünyada üretilmiş bilgiyi dijitalleştiren imkanlar, kurumlar var. Bunların sistemlerini mümkün olduğunca çok Türk üniversiteleriyle tanıştırmalıyız" dedi.
TÜBİTAK ile üniversitelerdeki araştırmacı ve öğrencilerin dijital kaynaklara erişimini sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Çetinsaya, "TÜBİTAK ile birlikte bir yandan bunu yapmaya çalışıyoruz, diğer yandan da Türkiye’mizde üretilmiş bilginin dünyadaki yöntemlerle dijitalleştirilerek yine bütün kullanıcılara açılmasını sağlıyoruz. TÜBİTAK, dünyada üretilmiş makale ve bilgileri dijital ortamda tüm üniversitelere sunuyor. Bu büyük bir imkan. Bunun hızlanarak artması lazım. Bizim kendi üniversitelerimizde ürettiğimiz tüm kaynakların açık arşiv haline dönüştürülmesi, makale, tez ve kitapların Türkiye’nin her yerindeki araştırmacılara ve öğrencilere sunulması gerekiyor. Özellikle yeni kurulan üniversitelere pozitif ayrımcılık metoduyla daha hızlı ve kolay şekilde sunulması gerekir. O bakımdan TO-KAT ve TÜBESS’i önemli bir adım olarak görüyorum" diye konuştu.
Projelerin Türkiye’yi dünya ile bilimsel yarışta güçlendireceğini dile getiren Çetinsaya, şunları söyledi: "Türkiye dünyada ekonomik güç olarak 16’ıncı, bir hesaba göre bilimsel yayım sıralamasında 23’üncü durumda. Türkiye’nin herhangi bir yerindeki herhangi bir üniversite öğrencisinin Harvard’daki öğretim üyesinin ulaştığı kaynaklara aynı şekilde ulaşması veya ODTÜ’deki, İTÜ’deki öğrencinin ulaştığı kaynaklara ulaşması bizim bilimsel yarıştaki yerimizi güçlendirecektir"
Altunbaşak: Üniversitelerin bilgiye erişimini kolaylaştırdık
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da, bilgi üretebilmek için bilgiye erişimin çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye’deki üniversitelerin bilgiye, kaynaklara erişimini mümkün hale getirmek için 3 proje yaptıklarını anlatan Altunbaşak, bunlardan ilki olan EKUAL sayesinde tüm üniversitelerin elektronik veri tabanlarına erişebileceğini kaydetti.
TO-KAT Projesi’yle bütün kütüphanelerin veri ambarlarına bir tek arayüzle erişilebileceğini ifade eden Altunbaşak, TÜBESS ile de kaynakların ödünç olarak alabileceğini kaydetti.
Altunbaşak, "Bilgi üretebilmek için sizden önce gelenlerin neler yaptığını bilmeniz ve oradaki boşlukları fark edip, üzerine bir taş koyabi...