Geleceğin Bilim İnsanları Ödüllendirildi

+
-
0
30 Kas 2012
Lisans / Önlisans
Burs
Burs Programları
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/20121130odul2.jpg
20. Ulusal Bilim Olimpiyatları ve 17. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı şampiyonları ile Uluslararası Bilim Olimpiyatları'nda Türkiye'ye madalya kazandıran öğrenciler düzenlenen törenle ödüllendirildi.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen 20. Ulusal Bilim Olimpiyatları ve 17. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı şampiyonları ile Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda Türkiye’ye madalya kazandıran öğrenciler düzenlenen törenle ödüllendirildi.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı’nın (BİDEB) düzenlediği Ulusal Bilim Olimpiyatları ile Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatları’nda final heyecanı Ankara’da yaşandı. Bilim olimpiyatları için nisan ayında yapılan birinci aşama sınavlarına başvuran 10 bin 396 öğrenciden 282’si, Matematik Olimpiyatı’nda ise 5 bin 120 öğrenciden 51’i Ankara’daki ikinci aşama sınavlarına katıldı. Bilim Olimpiyatları bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya ve matematik alanlarında yapıldı. Bilim ve Matematik Olimpiyatları’na katılan öğrenciler, 24-25 Kasım’da ODTÜ, TOBB-ETÜ ve Bilkent Üniversitelerinde düzenlenen teorik ve uygulama sınavlarında yarıştı.

Ulusal olimpiyatlarda dereceye giren öğrenciler, MEB Şura Salonu’nda düzenlenen törende açıklandı. Sonuçları heyecanla bekleyen öğrencilerden madalya kazananlar ödüllerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın elinden aldı. Törende 2012 yılındaki Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda Türkiye’ye madalya kazandıran öğrencilere de ödül verildi.

“Bilimsel Başarılar Sportif Başarılar Kadar Ödüllendirilmiyor”

Törende konuşan Bakan Ergün, ödül alan tüm öğrencileri tebrik etti ve başarılarının devamını diledi. Bilim olimpiyatlarında başarı elde eden öğrencilerin daha fazla takdir edilmesi gerektiğini dile getiren Ergün, "Onların bu marifetini daha çok dile getirmemiz lazım. Tabi bu sadece ‘aferin, iyi yaptınız’ değil, daha somut şeylerin de olması gerekir" dedi.

Bilim olimpiyatlarında başarılı olan gençlerin en az spor olimpiyatlarında başarılı olanlar kadar gündemde olmasını istediklerine değinen Bakan Ergün, şunları kaydetti: “Spor olimpiyatlarında başarılı olanlar göğsümüzü kabartıyorlarsa, bu gençlerimizin de başarıları toplumda aynı karşılığı görmelidir. Fiziki gücünü veya teknik başarısını ortaya koyan bir gencimiz gibi zihinsel gücünü ortaya koyan bir gencimizin başarısı da aynı derecede, hatta daha fazla önem taşımaktadır. Bir halterci şampiyon olduğunda 2 bin Cumhuriyet Altını ödül veriyoruz. 10 kilogram altın yapıyor bu. Ödül yönetmeliklerimizin de bir gözden geçirilmesi lazım. Eğer takım halinde bir başarıysa, her birine 10 kilogram altın veriliyor. Bu sporda. Bilimde ise şampiyonlara 10 bin lira veriliyor. Bu iltifatı daha üst boyutlara çıkarmamız lazım. Çünkü spor olimpiyatlarında, halterde şampiyon olan kardeşimizin toplumun geleceğine etkisi ile bilim olimpiyatlarında başarılı olan arkadaşımızın bu toplumun geleceğine etkisi aynı değil. Onun için neye önem vermemiz gerektiğini yeniden gözden geçirmemiz lazım”

Ergün, 2023 yılında Türkiye’nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağını, bunun için de önemli üniversitelere, önemli bilim adamlarına, önemli sanatçılara, önemli teknolojilere sahip olunması gerektiğini ifade etti. Bu amaçla Ar-Ge’ye daha fazla kaynak ayırdıklarını belirten Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gençlerimize daha fazla imkan sunabildiğimiz zaman bu ülke, yeni fikirlerin, yeni bilgilerin, yeni teknolojilerin adresi olacaktır. Akıl ve zeka olarak herhangi bir toplumdan zerre kadar eksiğimiz yok. Gelişmiş ülkelerde daha fazla bilim insanlarının, teknoloji firmalarının çıkmasının nedeni, o ülkelerin o insanlara gereken ortamı sunmuş olmalarıdır. Biz de devlet olarak, millet olarak tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz, etmeliyiz de”

“Duygusal zekaya da dikkat edin”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise, TBMM’deki üstün yetenekli öğrenciler için kurulan komisyonun çalışmalarının bulunduğunu belirterek, “Bu çalışmalardan öğrendim ki üstün yetenekli, nüfusun zeka olarak en üstteki yüzde 2’si demek. Ancak bu gençler, bu yüzde 2’lik kısmın da yüzde 2’si. Her gün sokakta karşılaşacağınız kişiler değil. Üstün yetenekli değil, onların da üstünde olan kişiler" diye konuştu.

Türkiye’nin 2023 vizyonunda yerli uçak, yerli gemi, yerli tren ve yerli elektrikli araba yapmanın yer aldığını anımsatan Altunbaşak. bunların hayata geçirilmesi için özel öğrencilere büyük işler düştüğünü söyledi. Türk öğrencilerin Nobel ödülü alanların altında bulunmadığını vurgulayan Altunbaşak, "Tek yapmanız gereken kendinize güvenmek. Allah vergisi bir zekanız var Ama burada bırakmayıp kendinizi geliştirin. O zaman bu kadro içinden Nobel ödülü alacaklar çıkacağını düşünüyorum" dedi.

Öğrencilerden duygusal zekaya da önem vermelerini isteyen Altunbaşak, empatinin, insan ve toplumsal ilişkilerin de başarıdaki önemine işaret etti. Altunbaşak, öğrencilere "Bilimde her şey iki çarpı iki eşittir dörttür, ancak sosyal bilimlerde öyle değildir. Bilim adamı olsanız da burayı ıskalamayın" sözleriyle seslendi.

Altunbaşak, öğrencilerin seçtikleri branşlarda başarılı olmak için tutkulu olmaları gerektiğini de vurguladı. Geçirdiği bir ameliyat sonrasında matematik problemi çözerken acı hissetmediğini anlatan Altunbaşak. "İşte tutku budur. Siz de bu tutkuyla devam ettiğiniz sürece başarı gelecektir" şeklinde konuştu.
 

Şampiyon Öğrencilerin Bursları 2 Katına Çıkarıldı

Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, TÜBİTAK’ın bilim olimpiyatlarında derece kazanan öğrenciler için çeşitli destek mekanizmalarının bulunduğunu belirterek, Cumartesi gününden itibaren uluslararası olimpiyatlarda ödül kazanan öğrencilerin bursunun 2 katına çıkarılacağını bildirdi.

Konuşmaların ardından, ilk olarak 2012 yılındaki Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda Türkiye’ye madalya kazandıran 21 öğrenci ile 2012 Bölgesel (Balkan ve Avrupa Kız) Bilim Olimpiyatları’nda derece alan 20 öğrenciye plaket verildi.  Ardından 20. Ulusal Bilim Olimpiyatları ve 17. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı’nda dereceye girenler açıklanarak, ödülleri verildi.

Bilim Olimpiyatları’nda altın madalya alanlara 3 bin TL, gümüş madalya alanlara 2 bin 500 TL, bronz madalya alanlar ise 2 bin TL ödül verildi. Matematik Olimpiyatı’nda derece yapan ilköğretim öğrencilerine ise altın, gümüş ve bronz madalyanın yanı sıra kitap setleri verildi.
 

LYS’de Ek Puan ve Burs

Bilim Olimpiyatlarında dereceye giren öğrenciler Olimpiyat Komiteleri’nin seçiminin ardından eğitim amacıyla düzenlenen Kış Okulu ve Yetiştirme Kurslarına davet edilecek. Kurslarda başarı gösterenler Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil edecek olimpiyat ekiplerinde yer alacak. Ödül alanlar, dereceleri oranında girecekleri ilk Lisans Yerleştirme Sınavı’nda bir kereye özgü olmak üzere ek katsayı uygulamasından yararlanacak. Ayrıca, yarışmaya katıldığı alan ile ilgili bölümlerinden birine kayıt yaptırması durumunda “2205–Yurt İçi Lisans Burs Programı” kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Kış okulunda başarı gösteren genç matematikçiler ise Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’na katılacak takıma seçilecek.
 

TÜBİTAK 20. Ulusal Bilim Olimpiyatları ve 17. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı’nda madalya kazanan öğrencilerin listesi için tıklayınız.