Genç Matematikçiler Antalya'da

-A +A

Türkiye’nin ikinci kez ev sahipliğini yaptığı 29. Balkan Matematik Olimpiyatı, Antalya’da gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı. 1 Mayıs’a kadar devam edecek olimpiyata 21 ülkeden 123 öğrenci katılıyor.

Antalya’da düzenlenen törenin açılış konuşmasını Balkan Matematik Olimpiyatı’nın Jüri Başkanı Doç. Dr. Azer Kerimov yaptı. Balkan Matematik Olimpiyatı’nın 10 yıl önce yine Antalya’da yapıldığını hatırlatan Kerimov, dünyanın dört bir yanından gelen genç matematikçilerin zorlu matematik problemleriyle ter dökeceğini belirtti. Balkan Matematik Olimpiyatı’nın alanında prestijli ve önemli bir bilimsel yarışma olduğunu vurgulayan Kerimov, geçtiğimiz yıllarda olimpiyatlarda yarışan öğrencilerin Matematik Olimpiyatları topluluğunun aktif üyeleri haline gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu kapsamdaki uluslararası etkinliklerin başarısının ardında profesyonel ekipler ve sıkı koordinasyonun yer aldığını vurgulayan Kerimov, etkinliği düzenleyen ve fonlayan TÜBİTAK başta olmak üzere etkinlikte emeği geçen tüm akademisyen ve öğrencilere teşekkür etti. Yabancı katılımcılara, ülkemizin zengin kültürel mirasını keşfetmeye zaman ayırmalarını öneren Kerimov tüm öğrencilere başarılar diledi.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Türköz ise TÜBİTAK olarak genç zihinleri bilime teşvik eden böylesine önemli organizasyonları düzenlemek ve fonlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. TÜBİTAK’ın geçen yıl 43. Kimya Olimpiyatını düzenlediğini, gelecek yıl da Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’nı düzenleyeceğini belirten Prof. Türköz, ülkemizin bilimsel etkinliklerde hem bilimsel dereceleri hem de titiz organizasyonlarıyla adından söz ettirdiğini vurguladı. Matematiğin tüm bilimsel çalışmaların ortak dil ve aracı olduğunu belirterek, sanılanın aksine matematiğin gündelik hayatın her alanında karşımıza çıktığını söyledi.

29. Balkan Matematik Olimpiyatı’nda 21 ülkeden 250’ye yakın katılımcının yer aldığını belirten Prof. Türköz, olimpiyatların öğrencilerin bilimsel yetkinliği ve tecrübelerine büyük katkısı olacağını vurguladı.

21 ülkeden 123 öğrenci katılıyor
Organizasyonu TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından yapılan olimpiyatta; 21 ülkeden 123 öğrenci Sonlu Matematik, Geometri, Sayılar Teorisi, Analiz ve Cebir alanlarında ter dökecek.

11 Balkan ülkesi ile farklı coğrafyalardan 10 misafir ülkenin katıldığı olimpiyatlarda ülkemizi, 19. Ulusal Bilim Olimpiyatı’nda ve Mart ayında yapılan Matematik Branşı Takım Seçme sınavında başarı gösteren öğrencilerimiz iki ekip olarak temsil ediyor. Olimpiyatlarda yer alacak ilk ekip; Mehmet Efe Akengin, Ufuk Kanat, Berfin Şimşek, Yunus Emre Demirci, Mehmet Sönmez, Mehmet Akif Yıldız’dan; ikinci ekip ise Eray Aydın, Fatih Kaleoğlu, Burak Varıcı, Eren Durlanık, Muhammed İkbal Ulvi ve Orhan Tahir Yavaşcan’dan oluşuyor.

Olimpiyatların jüri başkanlığını Doç. Dr. Azer Kerimov, Problem Komitesi Başkanlığını Dr. Okan Tekman, Sınav Komitesi Başkanlığını ise Doç. Dr. Şahin Emrah yapıyor.

Ülkemizin ilk kez 2002 yılında yine Antalya’da ev sahipliğini yaptığı Balkan Matematik Olimpiyatları, ilk olarak 1984’de Yunanistan’da düzenlendi. Olimpiyatlar, 11 üye balkan ülkesinin yanı sıra dünyanın çeşitli coğrafyalarından misafir ülkelerin katılımıyla, 29 yıldır devam ediyor. Katılımcı ülkeler takımlarını, kendi se&cc...

Fotoğraflar

02.12.2012 Olimpiyatlar, Uluslararası Bilim Olimpiyatları