Genç Mucitlerin En İyi Projeleri Ödüllendirildi

-A +A

TÜBİTAK 43. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması sonuçlandı. Birbirinden ilginç projeleri ile dereceye giren öğrenciler, MEB Şura Salonu’nda düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

Ortaöğretim öğrencilerini araştırmaya teşvik etmek, yaratıcı yönlerini ortaya çıkartmak ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla bu yıl 43.’sü düzenlenen TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın ödül töreni MEB Şûra Salonu’nda yapıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arif Adlı, final sergisinde bazı projeleri yakından incelediğini söyleyerek, ödül alsın ya da almasın burada projesini sergileyenlerin 10 bin kişi içinden seçildiğini açıkladı. Bunun başlı başına bir başarı olduğunu vurgulayan Adlı, “Proje hazırlayıp, buralara kadar gelmiş olmanız, bir şeyler ortaya koymuş olmanız bizim için çok ama çok önemliydi ve hepiniz bunu ziyadesiyle başardınız.  O nedenle bizim gözümüzde hepiniz bu yarışmanın kazananlarısınız. Projeleriniz hayatı kolaylaştırmaya, sorunları çözmeye veya bilinmeyeni açığa çıkarmaya yönelik çalışmalardan oluşuyor. Bunları olgunlaştırıp makale yazmanız, patent veya lisans almanız ya da ürüne dönüştürmeniz her zaman mümkün.  Unutmayın, sizler bu ülkenin en değerli sermayesi ve geleceğisiniz.  Bizler değerinizin farkındayız, lütfen sizler de bunun farkında olun.” dedi.
Törende bilgisayar, biyoloji, temel fizik, uygulamalı fizik, kimya, matematik, coğrafya, sosyoloji ve tarih dallarında dereceye giren 43 proje ödüllendirilirken, 40 projeye teşvik ödülü verildi.

Yılın Genç Araştırmacıları Ödülü Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi’ne
Yarışmaya biyoloji dalından katılarak birinci olan Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencilerinden Muhammed Kocabaş ile Umut Şahin “İncir lateksinden elde edilen gizli güç ficinin, prostat kanseri üzerine etkisinin WST-1 ve mRNA mikrodizin test metotları ile incelenmesi” isimli projeleriyle “Yılın Genç Araştırmacısı” ödülünü aldı.

İzmir Özel Yamanlar Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi’nden Kamil Veli Toraman ile Mustafa Berk Yaldız bilgisayar dalında; Bursa Işıklar Askeri Hava Lisesi’nden Muhammed Kocabaş ile Umut Şahin ile Elazığ Kaya Karakaya Fen Lisesi’nden Mehmet Mert Şahin ile Muhammed Emir Yıldız biyoloji dalında; İzmir Özel TAKEV Anadolu Lisesi’nden Melis Çırpıcı ile Tanyel Asya Rauner ile Mersin Tekeli Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nden Hümeyra Tanacı ile Emine Pancar coğrafya dalında; İTO Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile Vefa Lisesi’nden Adem Noktacı ve Sevcan Altundal temel fizik dalında; Ankara Ayrancı Anadolu Lisesi’nden Işıl Puralı ve Destina Büyükgenç uygulamalı fizik dalında; Konya Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi’nden Ömer Faruk Altun ve Abdullah Koca kimya dalında;Hatay İskenderun Tosçelik Fen Lisesi’nden Fatih Mehmethan Şan ve Umut Genç ile İstanbul Özel Anafen Fen Lisesi’nden Muhammed Zahid Öztürk matematik dalında; Malatya Bilim ve Sanat Merkezi’nden Mine Uçan ve Miray Akbaş sosyoloji dalında; Eskişehir Sarar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Zeynep Rümeysa Keleşoğlu ve Büşra Özkeçeci ise tarih dalında birincilik ödülünün sahibi oldu.

Yarışmaya 5 Bin 574 Proje Başvurdu
Yarışmaya bu yıl ülkemiz genelinden 5 bin 574 proje başvurdu. Projelerden bin 82’si ilk aşamada değerlendirilerek bölgelerde sergilendi. Sergilenen projelerden 200’ü final sergisine katılmaya hak kazandı. 200 proje 4 gün boyunca Ankara’daki ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda sergilendi. Öğrenciler burada jüri üyelerinin karşısına çıkarak projelerini anlattılar.

Fotoğraflar

02.12.2012 Yarışmalar, Araştırma Projeleri Yarışmaları