GÖKTÜRK-2 Uydusu, Yörüngede 1. Yılını Tamamladı

+
-
0
19 Ara 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/20131219_gokturk_2.jpg
Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2, yörüngede birinci yılını tamamladı. Dünya etrafında 5 bin tur atan uydu, bir yılda 2 bin 400 görüntü çekti.

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2, yörüngede birinci yılını tamamladı. Dünya etrafında 5 bin tur atan uydu, bir yılda 2 bin 400 görüntü çekti.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ iş ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen GÖKTÜRK-2, 18 Aralık 2013 tarihi itibariyle yörüngede birinci yılını tamamladı. Çin’deki Jiuquan Fırlatma Merkezi'nden geçen yıl uzaya gönderilen uydu, dünya etrafındaki kutupsal yörüngede toplam 5 bin 344 tur attı. Bu süre içinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın Ahlatlıbel’deki yer istasyonundan 2 bin 850 defa iletişim kuruldu.

Halen Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından işletilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip GÖKTÜRK 2 ile bugüne kadar 2 bin 400 görüntü çekildi. Dünyanın dört bir tarafından çekilen bu görüntülerle 3 milyon kilometrekarelik bir alan kapsandı.

GÖKTÜRK-2’nin teknik özellikleri ve yetenekleri

Yaklaşık 400 kg ağırlığındaki GÖKTÜRK-2, dünyanın her noktasından 2,5 metre çözünürlükte görüntü alabiliyor. Ayrıca istenildiğinde yeryüzünün 3 boyutlu haritalarının hazırlanmasında kullanılabilecek stereo görüntüleme imkânları da sunacak yüksek manevra kabiliyetine sahip. Uyduda TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen milli uçuş bilgisayarı ve yazılımı kullanılıyor. GÖKTÜRK-2, Türkiye’nin kuzey sahillerinden güney sahillerine kadar uzanan yaklaşık 600 km’lik bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kadar yüksek hızlı bir veri haberleşmesine de sahip. GÖKTÜRK-2, görüntü çekimi ve bunların yer istasyonlarına indirilmesi konusunda herhangi bir uluslararası kısıtlamaya tabi değil.

RASAT’tan sonra ikinci uydu

17 Ağustos 2011’de uzaya fırlatılan ilk yerli gözlem uydusu RASAT’ın ardından GÖKTÜRK-2’nin de uzaydaki yerini almasıyla ülkemizin gözlem uydusu sayısı 2’ye yükseldi. GÖKTÜRK-2 uydusu, RASAT uydusuna göre 3 kat daha yüksek görüntü çözünürlüğüne ve 4 kat daha yüksek kütleye sahip.