Göktürk-2 Uzaya Fırlatılmak Üzere Çin'e Uğurlandı

+
-
0
06 Kas 2012
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/20121122uydu2.jpg
TÜBİTAK ve TUSAŞ mühendislerinin milli kaynaklarla geliştirdiği Göktürk-2 uydusu, uzaya fırlatılmaya hazır hale getirildi. Uzay yolculuğuna Çin’den başlayacak olan uydu, törenle bu ülkeye uğurlandı.

TÜBİTAK ve TUSAŞ mühendislerinin milli kaynaklarla geliştirdiği Göktürk-2 uydusu, uzaya fırlatılmaya hazır hale getirildi. Uzay yolculuğuna Çin’den başlayacak olan uydu, törenle bu ülkeye uğurlandı.

İlk adımı 2007 yılının Mayıs ayında atılan Göktürk-2 Projesi TÜBİTAK VE TUSAŞ mühendislerinin beş buçuk yıllık çalışmaları sonucu başarıyla tamamlandı. Yer gözlem amacıyla üretilen ve RASAT’ın ardından milli kaynaklarla geliştirilen ikinci gözlem uydusu olan Göktürk-2, 15-25 Aralık tarihleri arasında Çin’den uzaya fırlatılacak. Uydunun Çin’e gönderilmesi için TUSAŞ Tesisleri’nde uğurlama töreni düzenlendi.

Bakan Ergün: Hedefimiz Kendi Uydusunu Fırlatan Türkiye

Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin yüksek hedeflerle ilerleyen bir ülke olduğunu ve Göktürk-2 Projesi gibi hemen her alanda ciddi gelişmeler olduğunu söyledi. “Artık bu topraklarda, bu toplumda, bu millette var olan gizli enerji açığa çıkmaya başlamıştır” diye konuşan Bakan Ergün, Türkiye’yi çok daha iyi günlerin beklediğini kaydetti.

Göktürk-2’nin ardından yer gözlem uydularında olduğu gibi haberleşme uydularında da önemli projelerin yakında hayata geçeceğini ifade eden Ergün, şunları söyledi: “Önümüzdeki 10 yıl içinde belki de 10 yıla varmadan Türkiye, kendi uydularını sadece üreten değil, aynı zamanda uzaya fırlatan ülkelerden bir tanesi olacak. Kendimiz için uydu ürettiğimiz ve fırlattığımız gibi başka ülkeler için de uydu üretebilen, onlar için de uydu fırlatabilen bir ülke haline gelmiş olacağız. Böylesi başarılı projelerle (Biz yapamayız, bu iş bizi aşar) gibi kompleks cümleleri aşarak bütün şahıslarıyla, kurumlarıyla, işletmeleriyle, öz güveni yüksek bir toplum olmaya doğru ilerliyoruz. Kompleksler sona eriyor artık öz güven daha da ön plana çıkıyor. Toplum, devlete ve insanına bu ülkenin yapabileceklerine dair çok daha büyük bir umut ve heyecan taşımaya başlıyor. Mesela son 10 yıllık süreçte özellikle savunma teknolojileri konusunda attığımız adımlar gerçekten de dikkat çekici ve gurur verici bir seviyeye ulaştı. Artık milli tankını, milli piyade tüfeğini, toplarını, füzelerini, insansız hava aracını, uydularını yapabilen bir Türkiye var.’’

Bakan Yılmaz: Türkiye Artık Uzay Ligi’nde

Türkiye’nin başarılı projeleriyle artık ‘uzay ligi’nde yer aldığını söyleyen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, uzayı en çok kullanan ülkelerin en gelişmiş ülkeler olduğuna dikkat çekti. Bakan Yılmaz, “ABD, Hindistan ve Çin gibi ülkeler arasında giderek artan bir rekabet, bir uzay liginin oluşması sonucunu doğurmuştur. Türkiye’de bu ve bundan sonraki çalışmalarıyla bu ligde yer almıştır. Günümüzde milli uzay sistemi ve teknolojilerine sahip olmak ulusal güvenlik için olmazsa olmaz, hayati öneme sahip bir konudur. Uzay teknolojilerinin kullanılmasıyla afet zararlarının azaltılması, riskin değerlendirilmesi ve yönetilmesi, doğal afet sonrası kriz yönetiminde görsel bilgi desteğinin sağlanması, tarım faaliyetlerinin desteklenmesi, ürün rekolte tespiti, biokütle tespit çalışmaları, orman alanlarının ve su havzalarının kontrol edilmesi, altyapı planlaması, şehir gelişim planlaması, topografik harita üretimi, ulaşım ağlarının haritalanması ve planlanması, deniz ve kıyı araştırmaları, çevrenin izlenmesi ve kirlilik analizi, jeolojik araştırmalar, su ve doğal kaynakların tespitine ilişkin faaliyetlerin desteklenmesi, yenilenemez kaynakların tespiti ve toprak araştırmaları gibi birçok alanda çalışma yapabilmesi mümkün hale gelecek” diye konuştu.

Prof. Altunbaşak: Türkiye Yer Gözlem Uydusu Problemini Çözdü

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise, son yıllardaki başarılı projelerle birlikte uzay teknolojileri alanında yeni bir dönem açıldığını ve her şey yolunda giderse Göktürk-2 uydusunun Aralık ayında uzaya fırlatılacağını açıkladı. Türkiye’nin uzay serüvenine 2001 yılında TÜBİTAK’ın çalışmalarıyla başladığını hatırlatan Altunbaşak, 2 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’nin ilk uydusunu fırlattığını söyledi. Türkiye’nin bu uydudan 3 yıl boyunca hizmet aldığını ve çok önemli deneyimler kazandığını ifade eden Altunbaşak, bu süreçte öğrendikleriyle yerli uydu üretiminin başladığını ve 2011 Ağustos’unda fırlatılan RASAT ile çalışmalarının meyvesini aldıklarını ifade etti. Bugün RASAT’tan 7,5 metre çözünürlükle görüntü alındığını beliren Altunbaşak, bu görüntülerle Türkiye’nin iki boyutlu görüntü haritasının tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi. Altunbaşak. Aralık ayında bu görüntülerin kamu kurumları, üniversiteler ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımı için ücretsiz olarak paylaşıma açılacağını söyledi.

Göktürk-2 uydusunun TÜBİTAK UZAY ile TUSAŞ’ın iş ortaklığıyla planlanan sürede tamamladığını dile getiren Altunbaşak, şöyle konuştu: “Türkiye’nin uzay teknolojilerinde yaklaşık on yıllık serüveni düşünüldüğünde bu ciddi bir başarıdır. Çünkü uzay gibi yüksek teknoloji gerektiren alanlarda yetişmiş insan kaynağına da, altyapıya da erişim zordur. Ayrıca uzun bir zaman ve yüksek bütçeler gerektirir. Hızlı ilerlemek zor ama Türkiye bunu başardı. Türkiye artık yer gözlem uydusu problemini çözmüştür”

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da Mayıs 2007’de başladıkları GÖKTÜRK-2 Projesi’nde tasarım, üretim, montaj ve test aşamalarının başarıyla tamamlandığını söyledi. Başta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uydu görüntü ihtiyaçları olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarının karşılanmasını da öngören bu proje ile uzay alanında teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi imkanlarının kullanılmasının amaçlandığını belirten Dörtkaşlı, "Bu tecrübelerin ve bilgi birikiminin kaybolmaması ve geliştirilmesi için zaman kaybedilmeden yeni uydu projelerinin başlatılması önem arz etmektedir" dedi.

Konuşmaların ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Milli Savunma Bakanı Yılmaz, TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Avcı’nın da katılımıyla Göktürk-2 uydusunun Çin’e seyahat öncesi kapama sertifikası imzalandı. Bakan Ergün ve Bakan Yılmaz daha sonra projede emeği geçenlere plaket vererek, "Temiz odada" bulunan uydunun yanına geçip incelemelerde bulundu.

Göktürk-2, 15-25 Aralık’ta Uzaya Fırlatılacak

450 kilogram ağırlığı ve 2,5 metre çözünürlüğü olan Göktürk-2 uydusu dünyada uygulanan uydu geliştirme ilkelerine uygun olarak üretildi. Çin’e uğurlanan uyduda tüm görev bilgisayarının yazılımı ve görev bilgisayarı yüzde 100 yerli olarak geliştirildi. Göktürk-2, Türkiye ve civarından aldığı görüntüleri anında Türkiye’ye indirebilecek. Yerden 700 kilometre yükseklikte güneşe eş zamanlı yörüngeye girecek olan uydu, dünyanın herhangi bir noktasından görüntü de alabilecek. Uydu 93 dakikada bir dünyanın çevresinde bir tur atacak. Her turda kuzey ve güney kutbundan bir kez geçecek. Uydu, Çin’in Gobi Çölündeki Jiquan uzay üstünden 15-25 Aralık tarihleri arasında fırlatılacak.