Hezarfen’in Torunları TEKNOFEST Azerbaycan’da görücüye çıktı

-A +A

TEKNOFEST Azerbaycan kapsamında TÜBİTAK ve Azercosmos yürütücülüğünde İHA Pilotsuz Uçuş Aparatları (PUA) Yarışması gerçekleştirildi.

Bu yıl ilk kez düzenlenen yarışma, yalnızca Türkiye ve Azerbaycan'daki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin katılımına açıldı. Öğrencilerin uzay ve havacılık ile hava araçlarına olan ilgilerinin artırılarak, öğrencilere bu alanda temel uçuş bilgi ve becerileri kazandırılması amaçlanan yarışmaya 104'ü Türkiye'den olmak üzere toplam 156 takım başvuruda bulundu.

TEKNOFEST Azerbaycan PUA Yarışması'nda 10 Azerbaycan ve 4 Türkiye takımını oluşturan, kardeş iki ülkenin gençleri tasarladıkları İHA'larla Azerbaycan semalarında yarışmanın heyecanını yaşadı.

Finalistler İHA'larını sergiledi

Hacıkabul Havalimanı’nda gerçekleştirilen PUA Yarışması'nda, takımlara her biri 10'ar dakika olmak üzere 2 uçuş hakkı verildi, ikinci uçuş hakkının kullanılması zorunlu tutulmayan takımlar İHA’ları ile keşif yapma, haritalama yapma, hedef vurma, faydalı yük taşıma, yangın söndürme, imha etme gibi görevler gerçekleştirdi.

Yarışmada 4 Türk takımı ter döktü

Yarışmada Yıldız Teknik Üniversitesi'nden DroneX ile Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nden Baysan İHA Takımı, AVIS ve SaWar takımları olmak üzere 4 Türk takımı yarıştı. Takımlar uçuşa çıkmadan önce İHA'larını yarışma jürisine tanıttı, İHA yapım sürecine ilişkin gerekli bilgileri sunarak jüri üyelerinin sorularını yanıtladı.

DroneX; drone ile savaş alanındaki düşman tanklarını görüntü işleme ile bulup imha etme, Baysan İHA Takımı; drone ile fabrika bacalarından yayılan gazların ölçümünü yapma ve bulunduğu ortamın hava kalitesinin tespitini yapma, AVIS; drone ile mağara vb. kapalı alanların haritalamasını yapma, SaWar ise drone ile keşif yapmak ve ana drone üzerinden kamikaze drone ile hedefi vurma görevlerini gerçekleştirdi.

Yarışmanın ödül töreni 28 Mayıs’ta gerçekleşecek

Finalist 14 takım, 26-29 Mayıs'ta Bakü Kristal Hall yerleşkesinde gerçekleştirilecek TEKNOFEST Azerbaycan'a katılım sağlayacak. PUA Yarışması takımları, kendilerine tahsis edilecek stantlarda İHA'larını sergileyecek.

PUA Yarışması ödül töreni, 28 Mayıs'ta TEKNOFEST Azerbaycan etkinliğinde gerçekleştirilecek.

24.05.2022