“İklim Değişikliği Odaklı Güçlüklerin Çözümü İçin Bilim ve Teknoloji Tabanlı Bir Yaklaşım Gerekli”

-A +A

Ankara’da gerçekleşen EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi’ne katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Ar-Ge ve Yenilik Odaklı Yeşil Dönüşüm” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

İklim değişikliği odaklı güçlüklerin geleneksel yöntemlerle çözülemeyeceğine vurgu yapan Mandal, bilim ve teknoloji tabanlı bir yaklaşımın gerekli olduğuna işaret etti.

Dünya Ekonomi Forumu tarafından yayımlanan gelecek 10 yılın risk haritasına değinen Prof. Dr. Mandal, tüm dünya için iklim değişikliğinin en önemli başlık olduğunu kaydetti. Küresel olarak karşı karşıya kalınan sorunları sıralayan Mandal, “Doğal kaynak krizleri, geçim sıkıntısı krizleri, sosyal uyum erozyonu gibi birçok sorunla karşı karşıyayız. Bu sorunlara iş dünyası ve bilim insanları nasıl bakıyor diye sorduğumuzda iklim odaklı başlıkların odak nokta olduğunu görüyoruz. Tek farklılık bilim insanları bunların arasındaki ilişkiyi çok daha yakın olarak görüyor. Bu güçlüklerin ortak bir özelliği var. Bilim ve teknoloji tabanı olamadan iklim değişikliğinin çözümü mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

“Sorunlar tek bir disiplinle çözülemez”

Geçmişteki sorunların geleneksel yöntemlerle veya tek bir disiplinle çözümünün mümkün olduğunu ifade eden Mandal, günümüzde konuşulan sorunların tek bir disiplinle çözülemeyeceğinin altını çizdi. Mandal,  “Ancak fen, mühendislik, sağlık bilimleri ile sosyal ve beşeri bilimleri birlikte düşündüğümüzde çözüm bulabiliyoruz” dedi.

Şubat ayında Konya’da gerçekleşen İklim Şurası’nı hatırlatan Prof. Dr. Mandal, İklim Şurası’ndaki 7 komisyondan biri olan Bilim ve Teknoloji komisyonundan çıkan 34 politika önerisi ve 262 eylem maddesinin TÜBİTAK tarafından araştırma önceliklerini belirlemekte kullanıldığının altını çizdi.

Sunumunda politika önerilerini de paylaşan TÜBİTAK Başkanı, İklim Değişikliği, Çevre ve Biyoçeşitlilik, Temiz ve Döngüsel Ekonomi, Temiz Erişilebilir ve Güvenli Enerji Arzı, Yeşil ve Sürdürülebilir Tarım, Sürdürülebilir Akıllı Ulaşım maddelerini öne çıkararak detayları paylaştı.

“İklim değişikliği, salgın hastalık, gıda arz güvenliği hepsi bir bütün” diyen Mandal, ‘Tek Sağlık’ kavramına değindi. “İnsan, çevre ve hayvan sağlığı eş zamanlı düşünülmedikçe birçok şey sınırlı kalacaktır.” ifadelerini kullanan Mandal, Tek Sağlık kavramında da multidisipliner veya disiplinler arası yaklaşımların önemine vurgu yaptı.

“Bilgiyi üreten ve bilgiyi kullananlar birlikte çalışmalı”

Sorunların karmaşık, dinamik ve değişken olduğunu kaydeden Mandal, bu güçlüklerin çözümü için geleneksel yaklaşımdan ziyade bilgiyi üreten ve bilgiyi kullananların birlikte çalışması gerektiğini vurguladı. TÜBİTAK’ın bu yaklaşımla desteklerine devam ettiğini kaydeden Mandal, “TÜBİTAK’ın sunduğu ve sunacak destek modelleri birlikte iş yapmaya yönelik modeller… İklim değişikliği odaklı başlıklar bizim öncelikli alanlarımızın başında geliyor. Bu noktada hali hazırda 170 akademik, 34 sanayi projesi destekleniyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Ekonomi Modeli’nin de bunu desteklediğini hatırlatan Mandal, konunun çevreye duyarlılık odaklı olduğunu belirtti.

TÜBİTAK’ın çalışmalarından örnekleri de paylaşan Mandal, “Müsilaj ile yaptığımız çalışmanın nasıl gerçekleştiğine bakacak olursak tüm disiplinleri birlikte çalıştırtarak sonuca ulaşıyoruz.” diye konuştu.

Mandal, ”İş birliğinden daha çok birlikle iş yapmaya; bilgiyi üretenle bilgiyi kullananın birlikte çalışmasına yönelik destek vermeye devam ediyoruz” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Mandal’a katılımlarında ötürü ATO tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Mandal, TÜBİTAK standında gençlerle sohbet etti

Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK standında bulunan yaklaşık 30 ürünü ayrıntılı olarak inceledi.

Milli Güneş Enerjisi Sistemi ve Milli Güç Kalitesi Çözümleyicisini inceleyen Mandal, cam elyaf takviyeli betonu ile etkili çamur yönetimi için Ultrasonik Hidrodinamik Kavitasyon Reaktörü ile ilgili bilgi aldı.  Mandal, BİLSAT, RASAT, GÖKTÜRK-2 ve İMECE uydularını modellerini de inceledi.

TÜBİTAK Başkanı, daha sonra Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) standına uğradı ve serebral palsili çocuklar ile sohbet etti, birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

31.03.2022