İlk Türk Astronot Uluslararası Uzay İstasyonu'na Ulaştı

-A +A

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı taşıyan kapsülün Uluslararası Uzay İstasyonu'na yolculuğu yaklaşık bir buçuk gün süren yolculuğun ardından tamamlandı. Gezeravcı ile birlikte 3 astronotun daha bulunduğu Dragon kapsülü uzay istasyonu ile saatler 13.45’i gösterdiğinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlendi. Uzay aracının kenetlenmesinden sonraki tüm işlemlerin tamamlanmasıyla Axiom-3 (Ax-3) ekibi istasyona girdi. Kenetlenme sonrasında astronotların istasyona geçiş işlemleri de sorunsuz tamamlandı.

Kapsül kapağının açılmasının ardından önce Türk Astronot Alper Gezeravcı istasyona giriş yaptı. İstasyondaki diğer astronotlar da onlara hoş geldiniz diyerek sarıldı. Karşılama sırasında AX-3 ekibine dehidrasyonu gidermeleri amacıyla hemen su getirildi. Hazırladıkların ardından ISS’deki astronotlar ile Ax-3 ekibinin birlikte ilk fotoğrafı çekildi. Fotoğraf çekiminin hemen ardından önce İstasyondaki astronotların ekip lideri karşılama konuşmasını gerçekleştirdi. Sonrasında da Ax-3 ekibi teker teker söz aldı.

Gezeravcı, karşılama töreninde yine "İstikbal göklerdedir" dedi

Alper Gezeravcı karşılama töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Çok teşekkür ederim. Öncelikle yedi kişilik keşif ekibine gösterdiğiniz nazik misafirperverlik için teşekkür etmek istiyorum. Aslında bizi kapıda bekliyorlardı. Bu bizim için çok güzel ve nazik bir karşılamaydı. Son 8 aylık eğitim döneminde buraya gelebilmemiz için gösterdikleri büyük çaba için herkese ve UUİ'ye güvenli bir şekilde seyahat edebilmemiz için katkı sağlayan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye olarak tarihimizde bir ilke adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ve buradaki bilim ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunmak için sabırsızlanıyoruz."

Uzay istasyonundan Türkçe de seslenen Gezeravcı, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir." dedi.

İstasyonda Rus, ABD'li, Japon ve Danimarkalı 7 astronot bulunuyordu. Gezeravcı ve ekibiyle bu sayı 11'e çıkmış oldu.

Kenetlenme canlı takip edildi, Türkiye tek yürek oldu

Kenetlenmeyi izlemek üzere Ankara Kızılay ve İstanbul Taksim meydanındaki planetariumlara halk ve basın akın etti. Aynı zamanda program Aksaray, Antalya, Bursa,  Gaziantep, Kayseri, Konya,  Trabzon,  Trabzon,  Üsküdar Bilim merkezlerinde de canlı izlendi.

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ABD’den dönüşünde uçaktan, planetaryumlarda gerçekleştirilen kenetlenme programının ana yayına bağlanarak açıklamalarda bulundu.

Bakan Kacır telefonla bağlandı

Bakan Kacır, ilk fırlatma anından yaklaşık 37 saat sonra ikinci büyük heyecanın hep birlikte yaşandığını belirterek, “Şu anda THY’nin Houston-THY’nin İstanbul seferinde seyahat ediyoruz, ülkemize dönüyoruz. Biz de uçaktan anbean ilk astronotumuz Alper Gezeravcı’yı da taşıyan kapsülün, uzay aracının, Uluslararası Uzay İstasyonuyla buluşmasını takip ediyoruz. Arkadaşlarımız görev kontrol merkezinde aynı şekilde takiplerini sürdürüyorlar. Bu heyecan verici bir an.” şeklinde konuştu.

Kacır, “Her ikisi de yaklaşık 28 bin kilometre/saat hızında dünyadan yaklaşık 400 kilometre mesafede, yörüngede seyahat etmekte olan uluslararası uzay istasyonuyla astronotları taşıyan kapsül birazdan buluşmuş olacak ve Alper Gezeravcı, Türk bilim misyonunu gerçekleştirmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonuna adım atmış olacak. Ümit ediyorum ki başarıyla 14 gün boyunca bilim misyonumuzu gerçekleştirecek. Türk bilim insanlarının hazırladığı 13 farklı bilimsel deneyi icra edecek ve sağlıklı bir şekilde yeniden önce dünyaya, sonra ülkemize dönecek.” dedi.

THY, yolculara kenetlenme anını duyurdu

Türk Hava Yolları uçağında kaptanın kenetlenme heyecanını tüm yolculara duyurduğunu belirten Kacır, “Alper Bey’in ailesi de şu anda Türkiye'ye dönüş yolunda başka bir uçaktalar. Aynı şekilde onların uçuşunda da yine tüm yolculara THY kaptanının bu anonsu yaptığını öğrendim. Yani yaşanan heyecan sadece yeryüzünde değil şu anda gökyüzünde de paylaşılıyor. Tüm milletimize bu coşkuya bu heyecanı ortak olduğu için şükranlarımı sunuyorum. Bu misyonun gelecek nesillerimize, gençlerimize, çocuklarımıza ilham kaynağı olacağını ümit ediyorum ve inşallah çok daha büyük projeleri hep birlikte gerçekleştirmek için çalışmayı temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK Başkanı Prof Dr Hasan Mandal ve TUA Başkanı Yusuf Kıraç da kenetlenmeyi Bakan Kacır ile birlikte takip etti.

Kenetlenme ve sonrasında istasyonda karşılama anları sırasında TÜBİTAK UZAY İş Geliştirme Grup Lideri Dr. Sadık Murat Yüksel ve TÜBİTAK UZAY Başuzmanları Can Bayraktar ile birlikte anlık anlatım gerçekleştirdi. Adım adım görüntülerin ne anlama geldiğini, bir sonraki aşamanın ne olacağı gibi detayları paylaştı. TÜBİTAK UZAY Müdürü Mehmet Nefes ile TÜBTAK UZAY Başuzmanları Burak Yağlıoğlu ve Medeni Soysal da programa katkı verdi.  Uzmanlarımız planetariuma programı izleme gelenlerin sorularını da yanıtladı.

“Türkçemiz Uzaya çok yakıştı”

Alper Gezeravcı’nın istasyona girmesi büyük bir sevinçle karşılandı, töreni izleyenler o sırada alkış ve çığlıklarla sevinçlerini ifade etti. Gezeravcı’nın konuşması sırasında ise planetarumlardaki çoğun insanı duygulandırdı. “Türkçemiz Uzaya çok yakıştı” yorumları yapıldı.

Bilimsel Çalışmalar Yapacak

TÜBİTAK UZAY koordinasyonundaki Türk Uzay Bilim Misyonu kapsamında Gezeravcı, 14 gün boyunca kalacağı UUİ'de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak.

Ax-3 misyonunun diğer üyeleri Michael Lopez-Alegria, Marcus Wandt ve Walter Villadei de burada daha önceden belirlenen çok sayıda ve farklı alanlarda bilimsel çalışmalara imza atacak.

Görevlerinin tamamlanmasıyla ekibin, aynı uzay aracıyla dünyaya dönmesi planlanıyor.

 

20.01.2024