İlk Türk Astronotumuz Alper Gezeravcı'nın Uzay Yolculuğu Başladı

-A +A

Türk Astronot ve Bilim Misyonu Projesi kapsamında ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı’nın içinde bulunduğu Falcon 9 roketi Florida’daki Kennedy Uzay Merkezinden başarıyla fırlatıldı. Tüm Türkiye’nin izlediği fırlatma anı meydanlarda coşkuyla kutlandı, sosyal medyada en çok konuşulan konu buydu. “Gurur Duy Türkiye” hashtagi gece boyu tt oldu.

Heyecanın merkezi Kızılay ve Taksim oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve TUA koordinasyonunda Ankara’da Kızılay Meydanında, İstanbul’da ise Taksim meydanında Planetariumlar kuruldu. 18 Ocak 2024 saat 22.30’dan itibaren canlı yayınlar başladı. Ankara’da Göktuğ Kırca’nın yanında TÜBİTAK UZAY’dan Dr. Sadık Murat Yüksel ve Can Bayraktar gelişmeleri anı anına aktardı, deneyimlerini paylaştı. İstanbul Taksim’de de Şafak Tükle uzman konuklarıyla (TÜBİTAK UZAY’dan Dr. Burak Yağlıoğlu ile) oradaki heyecanı ekranlara yansıttı.

"Yeni bir başlangıç yapıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ax-3 misyonunda yer alarak tarihe geçen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu ile ilgili video mesaj yayınladı.

Tarihi bir ana tanıklık edildiğini ifade eden Erdoğan, yeni bir başlangıç yapıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu ile birlikte Milli Uzay Programı hedeflerinden birini daha gerçekleştirdiklerini söyledi.

Erdoğan video mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Aziz milletim. Hep birlikte tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Ortak gururumuzun zirveye yükseldiği zamanlardan birini yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci asrına, Türkiye Yüzyılı'na ilk kez gerçekleştirdiğimiz insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz. Bilim tarihine eşsiz katkılar sunmuş bir medeniyetin varisleri olarak, tarihte taşıdığımız misyonu yeniden icra etmek adına çok değerli, yeni bir başlangıç yapıyoruz. Gözlerindeki parıltıyla ufka bakan gençlerimize, hayalleri dünyaya sığmayan çocuklarımıza ilham kaynağı olmak adına ilk kez bir vatandaşımızı uzaya gönderiyoruz.

 “İlham kaynağı olacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin, Milli Uzay Programı ile bir ilkin daha gerçekleştirileceğini belirterek, “İlk kez bir Türk vatandaşımız Uzay Bilim Misyonunu gerçekleştirmek üzere uzay yolculuğuna çıkıyor. Gelecekte yerli uzay aracımızla insansız ay misyonunu da gerçekleştireceğiz.” dedi.

Misyon kapsamında Türk bilim insanlarının hazırladığı 13 bilimsel deneyin mikro yer çekimi ortamında gerçekleştirileceğini belirten Kacır, “Türkiye'nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu, Türk gençleri ve Türk çocukları için ilham kaynağı olacak. Milletimizin ufkunu gökyüzünün sınırlarının ötesine taşıyacak bu yolculuk, inşallah gelecekte de Milli Teknoloji Hamlesi ve Milli Uzay Programı ile Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hayata geçireceğimiz nice projenin de habercisi olacak.” dedi.

Bakan Kacır, şunları kaydetti: “Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın ay-yıldızlı bayrağımızı taşıyacağı uzay görevini başarıyla icra ederek, sağ salim aramıza dönmesini temenni ediyorum. Bu heyecan verici misyonu anbean takip eden çocuklarımıza ve genç kardeşlerime çok daha büyük başarılara imza atacakları aydınlık bir gelecek diliyorum. Bu gurur bizim, bu gurur Türk milletinin. Yolumuz açık olsun.”

Fırlatma anı coşkuyla kutlandı

Yayında TÜBİTAK UZAY Enstitüsündeki Yer İstasyonu’na da bağlanıldı, Enstitü Müdürü Mehmet Nefes elde edilen son bilgileri paylaştı.  Yayın sırasında 13 deney sahibi de deneylerin önemini paylaştı. ABD’de Alper Gezeravcı’yı uğurlayan ekipte yer alan TUA Başkanı Yusuf Kıraç ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da oradaki heyecanı ve bilim misyonunun önemini anlatan birer bağlantı gerçekleştirdiler. Alper Gezeravcı’nın memleketi Silifke’ye de bağlantı yapılarak oradaki heyecana ortak olundu.

“Bir İlki Daha Gerçekleştirmenin Haklı Gururunu Yaşa Türkiyem!”

“Bir İlki Daha Gerçekleştirmenin Haklı Gururunu Yaşa Türkiyem!” diyen Mandal, “Milli Uzay Yolcumuz Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru yola çıktı, rastgele! Alper Gezeravcı, bu yolculuğu ile 85 milyon vatandaşımızın heyecanını, geleceğini ve yüreğini de beraberinde uzaya taşıyor! Azminle, hedeflerinle, başarılarınla Gurur Duy Türkiye!” ifadelerini kullandı.

Mandal fırlatma öncesi de Türk Astronot ve Bilim Misyonu ekibiyle bir araya geldi. İlklere imza atacak Milli Uzay Yolcumuz Alper Gezeravcı, 14 gün sürecek bilim misyonunda toplam 13 farklı deney gerçekleştireceğine vurgu yapan Mandal, “Ülkemizin insanlı ilk uzay misyonunun ardındaki temel motivasyon, bilimsel çalışmalarımızın boyutunu daha da ileriye taşıyacak araştırmalar gerçekleştirmektir. Alper Gezeravcı’nın gerçekleştireceği deneylerin arkasında yer alan Bilim Misyonu Ekibimiz ile fırlatma öncesinde bir araya gelmekten ve bu heyecanı paylaşmaktan mutluluk duyuyorum! Çalışmaları ile bu tarihi görevde üstlendikleri kritik rol için kendilerini yürekten tebrik ederim!” dedi.

Ayrıca Kızılay meydanında kurulan dev ekrandan fırlatma anı izlendi. Büyük bir kalabalığın toplandığı meydanda kalabalık coşkuyla hep bir ağızdan geri sayım gerçekleşti. Fırlatma anında hem planetaryumlarda hem de meydanlarda büyük bir coşkuyla kutlandı. Ayrıca, Konya Bilim Merkezi,  Bursa GUHEM, Bilim Üsküdar,  Antalya Bilim Merkezi,  Gaziantep Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi, Aksaray Bilim Merkezi, Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ve Kayseri Bilim Merkezi’nde de fırlatma anı ve yayın coşkuyla takip edildi.

“İstikbal Göklerdedir”

Falcon 9 roketinin başarılı şekilde fırlatılmasının ardından Dragon kapsülü, 4 mürettebatıyla artık uzayda.

Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ve takım arkadaşları için artık ikinci aşama başladı. Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek.

Alper Gezeravcı uzaydan ilk mesajını fırlatmadan kısa bir süre sonra verdi, “Yüce Atamızın dahiyane sözüyle bu anı başlatmak istiyorum ‘İstikbal Göklerdedir”’ dedi.

Uzay yolculuğu yaklaşık 1,5 gün sürecek. Her şey yolunda giderse, Dragon kapsülü yarın öğlen saatlerinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenecek. Ekip, uzay istasyonunda bulunan 7 astronot tarafından karşılanacak.

Fırlatmanın başladığı andan itibaren bilimsel çalışmalar da başlamış oldu. 14 gün geçirecek astronotlar, uzay uçuşunun insan sağlığı ve hastalıkları üzerindeki etkilerinden, yeni nesil alaşımlara kadar çok sayıda deney yapacak.

Gezeravcı da süreç boyunca uzayda 13 bilimsel deneye imza atacak. Çalışmalar TÜBİTAK UZAY, Axiom Space ve NASA ile koordineli şekilde yürütülecek.

Alper Gezeravcı, zaman zaman uzay üssünden dünyaya seslenecek, uzaydaki deneyimlerini aktaracak.

Görevin tamamlanmasının ardından astronotlar Dragon kapsülü ile istasyondan ayrılacak. Kapsül, atmosfere girdikten sonra paraşütlerini açarak Orlando açıklarında okyanusa inecek.

Ax-3 misyonunda ayrıca ABD ve İspanya'yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor.

 

19.01.2024