Karayollarında Ucuz ve Çevreci Asfalt Dönemi

+
-
0
23 Ağu 2016
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/mam.ana_gorsel.jpg
TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilen “Ucuz ve Çevreci Asfalt Teknolojisi” karayollarında uygulanmaya başlayacak. Yeni teknoloji ile yılda yaklaşık olarak 157,5 Milyon TL tasarruf edilecek.

TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilen “Ucuz ve Çevreci Asfalt Teknolojisi” karayollarında uygulanmaya başlayacak. Yeni teknoloji ile yılda yaklaşık olarak 157,5 Milyon TL tasarruf edilecek.

TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen “Ilık Karışım Asfalt Teknolojisi”, karayollarında uygulanmak üzere firmalara üretim lisansı verilmesi aşamasına geldi. 15 Eylül 2012 tarihinde başlayan, TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Programları (KAMAG) kapsamında desteklenen ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) müşterisi olduğu proje çalışması, TÜBİTAK MAM Kimyasal Enstitüsü’nün yönetici ve yürütücülüğü ile KGM Ar-Ge Dairesi Başkanlığı yürütücülüğünde 36 ayda tamamlandı.

TÜBİTAK MAM İş Geliştirme Yöneticisi Nuh Yılmaz, Ilık Karışım Asfalt teknolojisinin mevcut asfalt uygulamalarına göre hem ekonomik hem de çevresel açılardan artıları olduğunu ifade etti. Ilık Karışım Asfalt teknolojisinde kullanılan katkılar sayesinde, karışımın hazırlama sıcaklığının 15-35°C azaltılarak, 115-140°C arası sıcaklıklara düşürüldüğünü söyleyen Nuh Yılmaz, yaklaşık yüzde 30 civarında yakıt ve elektrik enerjisi tasarrufu sağlandığını belirtti.

157,5 Milyon TL Tasarruf Edilecek

Nuh Yılmaz, Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre mevcut sıcak karışım asfalt üretim teknolojisinin yerine bu yeni teknolojinin uygulanması ile yıllık ortalama 157,5 milyon TL tasarruf edilmesinin mümkün göründüğünü söyledi. Ilık karışım asfaltın, yüksek sıcaklık nedeniyle kısa sürede yıpranan üretim ekipmanlarının daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılmasına imkân verdiğine değinen Nuh Yılmaz, bu durumun yıpranma maliyetlerini azalttığına ve tesisin faydalı ömrünü uzattığına işaret etti.  

Enerji kullanımının azaltılmasının çevreye verilen zararlı gaz ve emisyonların da azaltılması anlamına geldiğini ifade eden Nuh Yılmaz, “Bu teknolojinin çevreye olan ana katkılarından biri de kazınmak suretiyle geri kazanılan yol malzemesinin yüksek oranda yeniden kullanılmasına imkân vermesidir. Klasik asfalt uygulamalarında maksimum yüzde 20‘ye kadar geri kazanım malzemesi kullanılabilirken bu oran ılık karışım asfalt teknolojisinde yüzde 50’yi aşıyor” dedi.

Asfalt Üreticilerinden Ciddi Talep Alıyoruz

Proje ekibinin, projenin tüm aşamalarında Karayolları Genel Müdürlüğü Ar-Ge Dairesi Başkanlığı ile birlikte çalıştığını belirten Yılmaz, geliştirilen teknoloji ile Kimyasal Teknoloji Enstitüsü tarafından pilot tesiste üretilen katkının 11 Haziran 2015 tarihinde, Ankara Çevre Otoyolu Karapürçek Kavşağı kesiminde uygulandığını ve periyodik aralıklarla yapılan kontrol testlerinden de son derece başarılı bir performans elde edildiğini ifade etti.

Projenin tamamlanması ile birlikte TÜBİTAK MAM’ın misyonu gereği üretilen teknoloji ve bilgi paketinin lisans verilmek suretiyle Türk ekonomisine kazandırılması aşamasına geçtiklerini belirten Yılmaz, lisans almak isteyen yatırımcılar ile görüşmelerinin devam ettiğini kaydetti. Yılmaz, yeni teknolojinin Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneğinin katılımı ile 2 Eylül 2015 tarihinde Ankara’da düzenlenen “Ilık Karışım Asfalt Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı”nda sektör temsilcileri ile paylaşıldığını belirterek, “TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enstitümüzün bu çalışmasının milli ekonomimize önemli katkılarının olacağına inanıyoruz” dedi.