Konya Bilim Merkezi Hizmete Açıldı

+
-
0
27 Nis 2014
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/konya-bilim-merkezi-ana.jpg
TÜBİTAK desteğiyle inşa edilen ilk bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

TÜBİTAK desteğiyle inşa edilen ilk bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

Modern binası ve uluslararası standartlardaki donanımı ile dikkat çeken Konya Bilim Merkezi’nin açılışını Başbakan Erdoğan gerçekleştirdi. Törende bir konuşma yapan Erdoğan, Türkiye'nin TÜBİTAK destekli ilk bilim merkezini Konya'da açtıklarını söyleyerek, “Bu konuda yerel yönetim olarak Konya Büyükşehir Belediyesi’nin devletle işbirliği halinde bu eseri bu kadar kısa zamanda bitirmiş olması anlamlıdır. Laf başka bir şey icraat başka bir şey. İnanıyorum ki her geçen gün milletin lafa değil icraata prim verdiğini gösterecektir” dedi.

Gençlere seslenen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Sizlere çok teşekkür ediyorum. Aydınlık yarınlarımızın teminatı sizlersiniz. Bir olacağız beraber olacağız. Kardeş olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Hep beraber Türkiye olacağız. Bilim Merkezi artık sizin hizmetinizdedir."

Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Vali Muammer Erol, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve diğer protokol üyeleriyle kurdeleyi kesti.

Erdoğan, açılışın ardından Konya Bilim Merkezi'ni gezerek yetkililerden bilgi aldı.

TÜBİTAK, Konya’ya 31 Milyon TL’lik Destek Verecek

Konya Bilim Merkezi için ilk adım 2008 yılında atıldı ve TÜBİTAK ile Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle örnek proje başarıyla tamamlandı. Belediye, bilim merkezinin binasını inşa ederken, aynı zamanda işletmeciliğini de yapacak. TÜBİTAK ise sergilerin temini, salon ve eğitim birimlerinin mimari danışmanlığı, yönetim ve organizasyonel yapısının belirlenmesi, personel eğitimi ve denetlenmesi konusunda destek sağladı. Proje için 31 milyon liralık bütçe ayıran TÜBİTAK, şuana kadar bilim merkezine 11 milyon 200 bin liralık destek sağladı.

25 Bin Metrekare Kapalı Alana Sahip

Konya Bilim Merkezi toplamda 100 bin metrekare bir alan üzerine kuruldu. Sergi alanları, eğitim birimleri, konferans salonları, kütüphaneler, kitap satışı gibi alanları içeren bilim merkezi kapalı alanı ise 25 bin metrekare büyüklüğünde.

Sergi Tasarımları ABD’de Yapıldı

Konya Bilim Merkezi sergilerinin tasarımları dünyanın önde gelen Tasarımcı ve Danışman firmalarından olan ABD’deki Liberty Bilim Merkezi tarafından yapıldı. Tasarlanan 235 sergi ünitesinin üretimi de ihale ile yine uluslararası firmalara verildi. 40 sergi ünitesinin ihalesini alan Hollandalı BRUNS BV. firması, tamamlanan sergileri Konya Bilim Merkezi’ne getirerek kurulumunu yaptı.

Geri kalan sergilerin bir bölümü için iki ihaleye daha çıkıldı. “Temel Adımlar” teması BRUNS BV. firmasına, “Vücudumuz Teması” ise ABD’li Kubik Maltbie firmasına ihale edildi. Bilim merkezi personelinin eğitimi ise tamamlandı.

Yeni Sergiler ile Bilim Merkezi Daha Dinamik Olacak

Konya Bilim Merkezi Projesinin diğer temaları için sergi üretim ihale çalışmaları devam ediyor. Peyder pey getirilen sergiler bilim merkezinin dünyadaki diğer bilim merkezleri gibi her zaman canlı kalmasına imkan tanıyacak.

Bilimin Sultanları Sergisi Konya’da

MTE Studios tarafından üretilen “Bilimin Sultanları” sergisi Konya Bilim Merkezi’nde sergilenmek üzere TÜBİTAK tarafından kiralandı. Bilimin Sultanları şimdiye kadar dünyanın değişik yerlerinde birçok kez sergilendi. Genel olarak, İslam medeniyet tarihinde bilime katkıda bulunmuş saygın bilim insanlarının icatları, Bilimin Sultanları sergisinde gösteriliyor. Sergi içinde astronomi, matematik, mimari ve tıp gibi önemli alanlarda 50 adet sergi ünitesini barındırıyor.