Konya Bilim Merkezi Yeni Sergileriyle Ziyaretçilerini Bekliyor

+
-
0
02 Ara 2015
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/konbilmer-ana.jpg
TÜBİTAK’ın “Bilim Merkezi Kurulması Destek Programı” kapsamında desteklediği Konya Bilim Merkezi’nde, “Dünyamız” ve “Bilimin Sultanları” sergilerinden sonra şimdi de “Vücudumuz” ve “Temel Adımlar” sergileri açıldı.

TÜBİTAK’ın “Bilim Merkezi Kurulması Destek Programı” kapsamında desteklediği Konya Bilim Merkezi’nde, “Dünyamız” ve “Bilimin Sultanları” sergilerinden sonra şimdi de “Vücudumuz” ve “Temel Adımlar” sergileri açıldı

Açılışa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Ahmet Uludağ, TÜBİTAK Bilim Merkezleri Müdürü Bekir Çengelci ile birlikte Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Çalık, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ve Konya Bilim Merkezi Yönetim ve Danışma Kurulu Üyeleri katıldı.

29 Kasım 2015 Pazar günü gerçekleştirilen açılışta, Prof. Dr. Ersan Aslan başkanlığındaki heyet, sergileri gezerek sergi ünitelerini deneyimleme fırsatı buldu. Açılış etkinliği kapsamında düzenlenen bilim şovunu takiben planetaryum gösterisini izledi. Konya Bilim Merkezi Genel Müdürü Ali Çetinkaya, heyete bilim merkezi hakkında genel bilgiler aktardı. Bilim merkezinde çeşitli incelemelerde bulunularak merkezin geliştirilmesine katkı sağlayacak detaylar üzerine görüşmelerde bulunuldu.

Ana mesajı “vücudumuzdaki tüm organlar, hücreler ve moleküllerin gelişime, hayata ve sağlığa yardımcı olması” olan “Vücudumuz” sergisinde 31 sergi ünitesi bulunuyor. Genel anlamda sergide; temel ihtiyaçlar, anatomik aile modeli, dolaşım sistemi, solunum sistemi, sinir sistemi, kas-iskelet sistemi, sindirim sistemi, cenin gelişimi, hücre türleri, bağışıklık sistemi hücreleri, DNA, gen anlatımı, insan genomu, genetik hastalıklar, kanser gibi vücudumuzla ilgili ana konular yer alıyor.

Bilimsel ilkeleri ve günlük hayattaki yansımalarını anlamak üzerine tasarlanan “Temel Adımlar” sergisinde ise toplamda 25 sergi ünitesi bulunuyor. Sergi kapsamında; hareket, maddenin korunumu, basınç, hava basıncı, dalgalar, bakterilerin yaşamı, tuzun kristalleşmesi, geometrik şekiller, periyodik tablo, momentum, elektromanyetizma, devreler, motor ve jeneratörler, sayı sistemleri, prizmalar, olasılık, köprü sistemleri, deterjanlar ve temizleyiciler, maddenin halleri gibi konular işlenerek fizik, kimya, biyoloji ve matematik gibi temel bilimler anlatılıyor.

146 Sergi Ünitesi Ziyaretçilerini Bekliyor

Bilim Merkezinde bu yeni sergiler ile birlikte toplamda 146 sergi ünitesi ziyaretçiler tarafından deneyimlenmeyi bekliyor. Ziyaretçiler, sergilerin yanı sıra, eğlenceli vakit geçirerek deneyler yapmak, merak edilen konuları öğrenmek için eğitim programlarına ve planetaryum gösterilerine katılabiliyor. Konya Bilim Merkezi hakkında, http://www.kbm.org.tr/ sitesinden daha detaylı bilgi edinilebilir. Ayrıca, etkinlik duyurularından anında haberdar olmak için Konya Bilim Merkezi’nin resmi Facebook, Twitter ve Instagram hesapları takip edilebilir.

Konya Bilim Merkezi, Türkiye’nin İlk Bilim Merkezi Olma Özelliğini Taşıyor

TÜBİTAK, toplumumuzda bilim kültürünü yaygınlaştırmak adına çeşitli illerde bilim merkezi kurulması çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda yürütülen Konya Bilim Merkezi’nin ön açılışı geçtiğimiz yıl Nisan ayında yapılmıştı. TÜBİTAK destekli kurulan ve Türkiye’deki ilk bilim merkezi olma özelliğini taşıyan merkez, sergi sayılarını her geçen gün artırıyor.