Körfez Yarış Pisti’nde Kıyasıya Mücadele

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından TEKNOFEST'21 kapsamında bu yıl 17'ncisi düzenlenen Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç ve 1. Liseler arası Elektrikli Araç Yarışları’nın finali 4-5 Eylül tarihlerinde Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleşti; zorlu bir mücadelenin ardından dereceye giren takımlar belli oldu.

Alternatif ve temiz enerji kaynaklarının otomotiv sanayisinde kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlayan yarışmaların finalleri gerçekleşti. Tasarımından teknik donanımına kadar gençler tarafından hazırlanan çevre dostu araçların mücadelesi izleyiciler tarafından büyük alkış aldı.

Ön lisans, lisans ve lisansüstü seviyedeki öğrencilerden oluşan 65 takımın yarıştığı Uluslararası Efficiency Challange Elektrikli Araç Yarışları’nda elektromobil (batarya beslemeli elektrikli araç) ve Hidromobil (hidrojen enerjili elektrikli araç) olmak üzere iki kategoride kazanan takımlar belli oldu.

Elektromobil kategorisinde YOMRA Gençlik Merkezi Enerji Teknolojileri Topluluğu birinci, Samsun Üniversitesi’nden SAMÜELAR takımı ikinci, Altınbaş Üniversitesi EVA TEAM ise üçüncü oldu.

Hidromobil kategorisinde Yıldız Teknik Üniversitesi’nden YTÜ-AESK_H birinci oldu. Ödül alabilmek için en az 65 puan alma şartını sağlamadığı için Hidromobil kategorisinde ikinci ve üçüncü çıkmadı.

Liselilerin büyük heyecanı 

Önceki yıllarda sadece üniversite düzeyinde gerçekleşen, ancak bu yıl liseli öğrencilerin de dahil edildiği yarışlarda 36 takım kıyasıya bir rekabet sergiledi.

Türkiye ve KKTC’deki lise ve dengi okullarda eğitim gören öğrenciler ile BİLSEM ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin, Bilim Merkezleri’nin lise seviyesindeki öğrencilerinin katılabildiği yarışlarda gençler tamamen kendi tasarımı olan araçlarla yarıştı.

Yarışı birinci olarak tamamlayan takım YEŞİLYURT olurken, ikincilik ödülünün sahibi E-CERETTA takımı, üçüncülük ödülünün sahibi ise NÖTRİNO-88 takımı oldu.

Bakan Varank alanı ziyaret etti, gençlerin heyecanına ortak oldu

Mücadele dolu dakikaların yaşandığı final yarışlarında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal alanda takımları ziyaret ederek gençlerin heyecanlarına ortak oldular, araçlar hakkında bilgi alarak tecrübelerini katılımcılarla paylaştılar.

Gençlerin tasarladığı araçları yakından inceleyen ve TEKNOFEST kapsamında düzenlenen bu yarışlara katılımın son derece yüksek olduğunu ifade eden Varank şunları söyledi:

‘’Bu seneki yeniliklerden birisi de liselerin bu yarışlara katılıyor olması. Geçmişte sadece üniversitelerin katıldığı, üniversite öğrencilerinin kendi ürettikleri araçlarla katıldığı bu yarışmaya artık lise talebeleri de katılıyor. Liselilerin de bu kadar ilgi göstermesinden memnunuz. TEKNOFEST kapsamında 35 farklı kategoride yarışma düzenliyoruz. Bunların çok farklı alanları var. Roket yarışlarından, insansız su altı yarışlarına kadar. Buradaki amacımız; çocuklarımızın, gençlerimizin geleceğin teknolojilerine yatkınlık sağlamaları. Geleceğin teknolojileri ile ilgili çalışmalar yapmaları. Bu yarışmalarla takım ruhunu öğrenmeleri ve bu sayede ileride gerçekten başarılı birer mühendis olmaları. Bu sene TEKNOFEST bütün heyecanıyla devam ediyor. 50 bine yakın takım 35 farklı kategoride yarışmalara başvurdu. Elektrikli araçlara da 200 takımımız başvurdu, gerçekten ilgi çok büyük.’’

En önemli yatırımın insana olan yatırım olduğunun altını çizen Varank "Bu yarışmalarda Türkiye’nin geleceğinin parlak olduğunu görüyoruz. Biz de lise hayatımızı geçirdik, bizim zamanımızda böyle imkanlar yoktu. Şu anda Anadolu’nun her tarafından liseliler hocalarının mentorluğunda bir araya gelip, takımlar oluşturup araçlarını tasarlıyorlar, üretiyorlar. Tabii burada TÜBİTAK’ın da büyük bir desteği var. Hem öğrencilerimizin birtakım teknik ihtiyaçlarını karşılıyoruz, hem onlara mentorluk veriyoruz. Bizim bütün amacımız; gençleri teknolojiye ve bilime ısındırmak. En önemli yatırımın insana yapılan olduğunun farkındayız, gençlere yapılan bu desteğin karşılığını fazlasıyla görüyoruz" diye konuştu.

Selçuk Bayraktar ise yaptığı açıklamada TEKNOFEST’in tüm yarışmalarına 81 ilden başvurunun olduğu, 35 farklı yarışmanın yer aldığını ve 111 ülkeden de başvuru yapıldığını söyleyerek, ‘’Gençlerimiz 1 yıldır bu yarışlara hazırlanıyordu. Bu yıl ilk defa liseler yarışıyor. Onlar da ayrı bir renk katıyor. Burada elektrikli bir araç tasarlamanız gerekiyor. Ne kadar zor ve teknik bir konu olduğunu yapanlar biliyor. Dünyada en önemli dönüşüm elektrikli ve akıllı araçlar. Geleceğimiz ve ülkemizin elektrikli araçlarını tasarlayacaklar. Bu yarışma en çok ilgi gören yarışlardan biri’’ diye konuştu.

İki gün boyunca alanda katılımcılarla bir araya gelerek heyecanlarını paylaşan ve onları motive eden Prof. Dr. Hasan Mandal, çevreye duyarlı araç konusunda gençlerden umutlu olduğunu ve onlarla gurur duyduğunu ifade ederek ‘’Burada hız yarışı yapmıyoruz; amaç en verimli, en çok yerli parçayı kullanmış, tasarımı en güzel olan aracı belirlemek. Önceki yıllarda bu yarışları sadece üniversiteli öğrencilerle düzenliyorduk, bu yıl öğrencilerden gelen talep doğrultusunda yarışmaya ilk kez liseleri de dahil ettik. Konu 17 yıl önce farkındalık yaratmaktı, ancak şimdi zorunluluk oldu. Ülkemizin iklim koşullarına, yangın, sel ve müsilaj gibi sorunlara bütünleşik baktığımızda iklim odaklı süreçlerimizi doğru yürütmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Gençlerimizin, ülkemizin milli teknoloji hamlesini, gelecekte dünya ile rekabet edebilecek teknolojileri geliştirme noktasında başarı öykülerini artıracağına inanıyoruz’’ dedi.

Finallerin sona ermesiyle düzenlenen ödül töreninde kazananlara ödülleri Mehmet Fatih Kacır ve Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından teslim edildi.

Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları kapsamında Kurul Özel Ödülü SAMÜELAR takımının, Görsel Tasarım Ödülü AYDU CENDERE takımının, Teknik Tasarım Ödülü ise GÖKTÜRK takımının oldu.

Yerli Ürün Teşvik Ödülleri’nin sahipleri ise YOMRA Gençlik Merkezi Enerji Teknolojileri Topluluğu, ÇUKUROVA ELECTROMOBILE ve YTÜ-AESK_H oldu.

1. Liseler arası Elektrikli Araç Yarışları’nda Kurul Özel Ödülü’nün sahipleri THE GACA, MUTEG EA, WOLFMOBİL, İSTİKLAL EC, AAATLAS takımları olurken, Görsel Tasarım Ödülleri E-GENERATION TECHNIC, CEZERİ YEŞİL, MEGA SOLO ve ESATAMAT takımlarına verildi.

Ayrıca Yerli Tasarım Ödülü’nün sahipleri E CARETTA, YEŞİLYURT BİLGİ EVİ ve TEAM MOSTRA oldu.

Ödül almaya hak kazananlar TEKNOFEST 2021’de

Ödül almaya hak kazanan takımların araçları, Türkiye’nin en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’te İstanbul Atatürk Havalimanı'na götürülecek. Burada araçlar sergilenirken, gösteri sürüşü de yapacak. Birinci, ikinci ve üçüncü olmaya hak kazanan takımlar ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla TEKNOFEST’te gerçekleştirilecek olan ödül töreninde alacaklar.

05.09.2021