Kuantum Ufuklar: Gelişmeler ve Fırsatlar Yaz Hazırlık Okulu Başladı

-A +A

TÜBİTAK bilim ve teknolojinin her alanında gençlere destek olmayı sürdürüyor. “Kuantum Ufuklar: Gelişmeler ve Fırsatlar Yaz Hazırlık Okulu”, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü (TBAE) Müdürü Prof. Dr. Alikram Nuhbalaoğlu’nun katıldığı açılış etkinliğiyle başladı.

“Türkiye dünyadaki kuantum yarışının paydaşı”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Bu etkinliklerin TÜBİTAK tarafından düzenlenmesi, bu konunun enine boyuna ele alınması Türkiye’nin bu konuda yaptıklarına ilişkin çok önemli katkılar sunuyor.” dedi.

Bu çağın güçlükler çağı olduğunun altını çizen Kacır, “COVID-19 pandemisini geride bırakma çabası içindeyiz. Küresel ısınmanın etkilerini fazlasıyla hissediyoruz. Gıda arz güvenlinin sorun haline geldiği bir dönemdeyiz. İnsanlığın geleceğini bilim aydınlatsın umudunu taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Eğer birkaç ay içinde biterse, COVID-19 pandemisi insanlık tarihinde en hızlı sonlanmış pandemi olacak ve biz de bilimsel çabaların insanlık için ne büyük hizmetlere dönüştüğünü görmüş olacağız. Bilime destek vermek bizim için tercih değil zorunluluk. Çığır açıcı çalışmaların desteklenmesi konusunda heyecan taşıyoruz. Öğrencilerimizin bu toplantıya katılma arzusu bizi mutlu etti.” değerlendirmesinde bulundu.

“Bugün dünyada kuantum teknolojileri yarışı başladı. Bu yarışı 60’lı yıllarda iki süper güç arasında geçen uzay yarışına benzetmek mümkün ama fark şu, bu yarışın çok daha fazla paydaşı var. Bu yarışa Türkiye de katılıyor. Ayrıca devlet düzeyi yanında teknoloji şirketleri de katılıyor. Kuantum önemli bir fırsat penceresi haline geliyor.” diyen Kacır,  “Kuantum ufuklarda daha çok yer var ve ülkemizin bu ufaklarda yer alması da ayrı bir öneme sahip. Bu anlamda TBAE çalışmalarını çok kıymetli buluyorum” diye konuştu.

Kuantum tarihini anlatan Kacır, dizüstü ve akıllı telefonların bilimsel temelinde kuantum olduğunu belirtti. Kacır, “Değişim içindeyiz ve bakanlık olarak bu değişimin farkındayız. İnsanlık 2. kuantum devrimine yaklaşmakta… Bilim ve teknolojinin bu ufuklarına yaklaşmak için nitelikli insan kaynağına duyulan ihtiyacı görüyor ve bu çerçevede ilerliyoruz. TÜBİTAK bu anlamda önemli destekler veriyor, gençlerimizin bilimsel çalışmalarına destek oluyoruz, onların her zaman yanındayız” vurgusu yaptı.

Türkiye’nin birçok ülkeye göre genç nüfusu olduğunu belirten Kacır,  “Bu nüfusun bilimsel çalışmalara dahlini artırabilirsek Türkiye’nin milli teknoloji hedeflerine daha hızlı ulaşabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Mehmet Fatih Kacır “Dünyanın en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST’i 5 yıldır düzenliyoruz. Erken yaşlardan itibaren öğrencilerimizin bilimsel çalışmalara katılması için öğrencilerimizi keşfediyor ve onları Deneyap atölyelerimize dâhil ediyor, onların çalışmalarına destek oluyoruz” ifadelerini kullandı. 

Kacır, “TÜBİTAK Fen Lisemizi açtık. Bu okul yeni bir fen lisesi ortaya koyma çabamızın bir ürünü. TÜBİTAK Gebze kampüsünün içinde. Bu öğrencilerimiz TÜBİTAK’taki araştırmalara bizzat dâhil olarak yetişiyor, bilim olimpiyatlarına neredeyse hepsi katılıyor. Arzulu bir kitleyi TÜBİTAK Fen Lisesinde yetiştiriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu

Kacır, “Evren sırlarla dolu, bu sırların keşfi konusunda heyecan taşıyan herkesi yürekten selamlıyorum.” ifadesiyle konuşmasını sonlandırdı.

“Yaz okuluna genç araştırmacılarımızın katılıyor olması bize heyecan veriyor”

Bir diğer açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da katılımcı sayısının yüksekliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “Yüksek Lisans ve doktora yanında lisans düzeyinde genç araştırmacılarımızın katılıyor olması bizi daha fazla heyecanlandırıyor ve bize daha fazla sorumluluk getiriyor” ifadelerini kullandı.

Etkinliğe katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’a özel teşekkür eden Mandal, Kacır’ın diğer toplantılara da katıldığını ve Bakanlık olarak her zaman destek olduklarını kaydetti.

TÜBİTAK Başkanı “Kuantum Teknolojileri ile Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Yaz hazırlık okulunda kuantum teknolojilerine ilişkin gelişmeler ve fırsatlar noktasında en temel araştırmadan uygulamalara kadar tüm süreçlerin değerlendirileceğine işaret eden Mandal, “Temel bilim diye baktığımız zaman kendi başına değerlendirildiğinde dar boyuttaydı ama şu an kuantum dünyasına baktığımız zaman ilkelerinden, teknolojilerinden, uygulama alanlarından konuşuyor olmak önemli. Ülkelerin rekabeti ve geleceği düşündüğümüzde kuantum teknolojilerini sadece kullanma değil aynı zamanda yaygınlaştırma olarak ele aldığımızda bilim temelli olmalı” dedi.

“İletişimden simülasyona uygulama alanlarının gelecek açısından heyecan verici olduğunu söylemek gerekiyor” diyen Mandal, kuantum teknolojilerine ilişkin dünyada konuşulan her şeyin yaz okulunda ele alınacağını belirterek “Öğrencilerimiz dünyada konuşulan tüm bilgileri elde edecek” vurgusu yaptı.

TÜBİTAK’ın da bir parçası olduğu Ufuk Avrupa programını hatırlatan Mandal, kuantum teknolojilerinin bu programın da önemli bir başlığı olduğunu kaydetti. Çin Bilimler Akademisi’nin kuantum alanında önemli çalışmalar yaptığına işaret eden Mandal, “BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri açısından bakıldığında da kuantum teknolojisini en fazla fizik sonra malzeme, kimya alanlarında görüyorsunuz. Ancak tüm alanları yakından ilgilendiriyor. İklim değişikliği, temiz suya erişim, enerji sistemlerini konuşuyorsak burada da kuantum bilimi ve geliştirilen teknolojilerin ilgisi var.” değerlendirmesinde bulundu.  

“TÜBİTAK’ın kendi süreçleri açısından değerlendirildiğinde bu alanın çok kıymetli bir bakışı var. Disiplinler arası yaklaşımla daha fazla çıktıya ve etkiye dönüşme noktasında bilimsel derinlik önemli” diyen Mandal, “Güçlüklere baktığımız zaman tek taraflıdan çok tersine bir ilişki olmalı, elde edilen bilgi geçmişe göre daha zorluk içeriyor. İklim değişikliği, gıda arz güvenliği, salgın hastalıkların çözümünde geçmişte mevcut bilgiyle o sorunu çözmek mümkündü. Ancak şimdi bilgiyi üretenle çalışma halinde sorun çözülebiliyor. Sonuç olarak mevcut güçlüklerin çözümü birlikte çalışma ile mümkün. Bilim insanlarımızın hatta kurumlarımızın birlikte çalışması ile mümkün olabilecek” diye konuştu.

Prof. Dr. Hasan Mandal, kuantum teknolojilerine yönelik TÜBİTAK tarafından desteklenen projeleri ve bu alanda verilen destekleri ayrıntıları ile paylaştı.  

Mandal, “Barcelona Supercomputer Center’da kurulan Avrupa’daki ikinci büyük süper bilgisayarın Hırvatistan, İspanya ve Portekiz ile birlikte ortaklarından biri biziz” vurgusu yaparak kuantum teknolojilerinin her alanda takip edildiğinin altını çizdi.

2018 yılında yeniden kurulan TBAE’nin hızlı gelişiminden bahseden TÜBİTAK Başkanı, Prof. Dr. Alikram Nuhbalaoğlu başta olmak üzere yaz okulu için katkı sağlayanlara teşekkür etti.

TBAE Müdürü Prof. Dr. Alikram Nuhbalaoğlu da kuantumun önemine vurgu yaparak 4 gün sürecek yaz okulunda çok kapsamlı bilgiler paylaşılacağını kaydetti. Nuhbalaoğlu “Kuantum Ufuklar: Gelişmeler ve Fırsatlar Yaz Hazırlık Okulu”na yoğun ilgiden duyulan memnuniyeti de ifade etti. Nuhbalaoğlu, Yaz Okulunun açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımları için de ayrıca teşekkür etti.  

27.06.2022