
Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan 7 Ağustos 2025 tarihli ve 2025/13 sayılı genelgeyle, Kutup Bölgeleri Koordinasyon Kurulu kurulmasına karar verildi. Kurul, Türkiye’nin kutup bölgelerine yönelik bilimsel, teknolojik, çevresel ve stratejik çalışmalarının daha etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla oluşturuldu.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan genelgeyle birlikte, Türkiye’nin Arktik ve Antarktika’daki varlığını güçlendirmeye yönelik çalışmalarda kurumsal eşgüdüm sağlanması hedefleniyor.
Kurulun Amacı ve Görevleri
Kurul; Sanayi ve Teknoloji Bakanının başkanlığında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Milli Savunma, Tarım ve Orman, Ticaret ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarının ilgili bakan yardımcıları ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürünün katılımıyla oluşturuldu.
Kutup Bölgeleri Koordinasyon Kurulu’nun temel amacı; Türkiye’nin kutup bölgelerine yönelik tüm faaliyetlerinin uluslararası bilimsel normlara uygun, sürdürülebilir ve stratejik bir yaklaşımla yürütülmesini temin etmek olacak. Bu kapsamda;
Kurumlar arası koordinasyonu sağlamak,
Bilimsel araştırma ve lojistik destekleri planlamak,
Türkiye'nin kutup bölgelerindeki bilimsel görünürlüğünü artırmak,
Uluslararası iş birliklerini geliştirmek,
Çevre koruma ve sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda çalışmalar yürütmek gibi görevler üstlenecek.
Yeni Dönemin Başlangıcı
Türkiye, son yıllarda gerçekleştirdiği Ulusal Antarktik Bilim Seferleri ve Arktik Bilimsel Araştırma Seferleri ile kutup çalışmalarında önemli bir bilimsel aktör hâline gelmişti. Koordinasyon Kurulu’nun kurulmasıyla birlikte, bu çalışmaların daha sistematik ve stratejik bir zemine oturtulması bekleniyor.
Kurul, kamu kurumlarının yanı sıra üniversiteler, araştırma merkezleri ve sivil toplum kuruluşlarının da katkı sunacağı geniş katılımlı bir yapıda faaliyet gösterecek.