Lise Öğrencileri Sunumlarını Yaptı, Ödüllerini Aldı

-A +A

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve TÜBİTAK iş birliğinde lise öğrencilerine yönelik düzenlenen Lise Öğrencileri Ulusal Öğrenci Kongresi ve Poster Sunumu Yarışması sona erdi. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından gerçekleştirilen yarışmanın final sergisine 4 gün boyunca Ankaralılar büyük ilgi gösterdi. Serginin son günü Ankara Congresium’daki ödül törenine Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.

“Sizlere güveniyoruz”

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bu etkinliğin her ay yapılacağını ve masrafları Bakanlık olarak üstlendiklerini belirtti. TÜBİTAK'ın deneyiminden yararlanarak her ay 81 ilden öğrenci temsilcilerinin Ankara'da ağırlanacağını ifade eden Bakan Özer, gençlere "Sizler akademik olarak becerili, ülkesini seven, ülkesinin gelecekte çok daha güçlü olması için çabalayan gençlerimizsiniz. Sizlere güveniyoruz ve Bakanlık olarak da her türlü imkânımızı sizler için seferber etmekten biz büyük mutluluk duyuyoruz." dedi.

Yarışmada derece alan almayan herkesi başarılı olarak değerlendirdiğini vurgulayan Özer, "Buraya gelmek için yolculuğa çıkmak başarının bizatihi kendisi. İşte bizler de buradaki süreçlerinizi sadece bilimsel aktivite, yarışma olarak değil, aynı zamanda tarihî zenginliklerimizi gezerek renkli üç dört gün geçirmenizi arzuluyoruz." dedi.

Yarışmanın Matematik ile Çevre ve İklim Değişikliği olarak iki önemli konuda gerçekleştirildiğini söyleyen Bakan Özer, her ikisinin de Bakanlığın öncelikli alanları olduğunu kaydetti. Özer,  "Matematik seferberliğini zaten TÜBİTAK'la birlikte yürütüyoruz. Çevre bağlamında da gerçekten son bir yılda çok önemli atılımlar yaptık. Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde öncelikle Çevre Eylem Planı'nı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan sonra ilk açıklayan Bakanlık biziz. Biliyorsunuz, müfredatta değişiklik yaptık ve ilk kez 6, 7 ve 8. sınıflar için Çevre ve İklim Değişikliği seçmeli dersini koyduk. İşte bu iki temayı, 2023 yılında da istikrarlı bir şekilde takip edeceğiz ve her türlü desteği sağlayacağız." değerlendirmelerinde bulundu.

Heyecanla sonuçların açıklanmasını bekleyen öğrencileri, ailelerini, onlara emek veren öğretmelerini kutladığını belirten Bakan Özer, projeye katkı sunan TÜBİTAK ve Bakanlık personeline de teşekkür ederek "2023 yılının hepinize, hepimize, tüm insanlığa sağlık, mutluluk ve barış getirmesi temennisiyle hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

 “Bütün Türkiye’yi temsil ediyorsunuz”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yaptığı konuşmada bu organizasyonun bir ilk olduğuna dikkat çekerek “Hem açılışına hem de finaline katıldığım ender yarışmalardan biri. Sizlerle bu heyecanı paylaşmaktan mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Matematik ile Çevre ve İklim Değişikliğinin geleceğin güçlüklerinin üstesinden gelebilmek için iki önemli başlık olduğunu vurgulayan Mandal, “Sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın gelişim alanı. Biri dijitalleşme, biri yeşil dönüşüm, ikiz dönüşüm diye ifade ediliyor. Esasında sizin yapmaya çalıştığınız, yani bir taraftan matematik temelli bir çözüm yani dijitalleşmenin olmazsa olmaz bileşeni ki tüm disiplinler için geçerli. Aynı zamanda da çevre ve iklim değişikliği…” ifadeleriyle yarışmanın önemine işaret etti.

Yaptıklarınızı daha görünür kılmak için bir çalışma planlandığını belirten Mandal, “Projeleri daha yaygın hale getirip, bunu daha geniş kitlelere yayıp, sizin geliştirdiğiniz çözümlerin çok daha kıymetli olacağına ben inanıyorum.” dedi.

Prof. Dr. Mandal, “Ödül alan ve alamayan yarışamaya katılarak buraya gelen tüm öğrencilerimiz bizim için çok değerli. Hepiniz çok başarılısınız. 69 ilden buraya geldiniz,  Bütün Türkiye’yi temsil ediyorsunuz, ailenizi temsil ediyorsunuz. Bu çok önemli bir gurur.” diye konuştu.

“Siz sorunları birileri çözsün değil, güçlük varsa biz bunların çözümünde adayız demek için buradasınız. Sizlere teşekkür ediyorum.” vurgusu yapan Mandal, “Dün TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri törenimiz vardı Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde… Ödül verirken hep şunu hissettim: Gelecekte ödül almak için o sahneye çıkacak sizlersiniz. O yüzden çok kıymetlisiniz.” değerlendirmelerinde bulundu.

“TÜBİTAK olarak sizlerin her daim yanınızda olmaktan memnuniyet duyacağız”

Kendisinin de TÜBİTAK bursiyeri olduğunu kaydeden Mandal, “Bu kariyer yolculuğunda bir başlangıç. Bitiş noktası değil. Bunun devamında TÜBİTAK tarafında lise araştırma projeleri yarışmaları, iklim değişikliği, kutup yarışmaları, bir bilim olimpiyatlarına başvurabilirsiniz. Üniversiteye başladığınız zaman da biz TÜBİTAK olarak sizlerin her daim yanınızda olmaktan memnuniyet duyacağız.” dedi.

Prof. Dr. Mandal, ailelere ve öğretmenlere de teşekkür ederek “Pazartesi günü Sayın bakanımızla yaptığımız istişare sonrasında poster sunumu yapan 15 arkadaşımızın da ödül almasını kararlaştırmıştık. 15 arkadaşımızın da posterlerini kapsamında ödül alacak olmaları gerçekten çok kıymetli. Biraz sonra göreceğiz. Burada ailelerimiz de var. Onlara da böyle bir evlat yetiştirdikleri için sadece kendileri için değil, ülkemiz için, insanlık için çözüm oluşturmak için teşekkür ediyoruz. Öğretmenlerimize de öğrencilerimize danışmanlık yaptıkları için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Derece alanlara ödüllerini Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Milli Eğitim Bakan Yardımcıları Petek Aşkar ve Sadri Şensoy, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBİTAK BİDEB Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Ursavaş verdi.

Yarışma sonucunda birinci olan proje sahiplerine ilerde yapacakları çalışmalara katkı sağlamak üzere 12 bin 500, ikinci projeye 10.500, üçüncü projeye 8.000 lira ve Teşvik ödülü alan projelere 5.500 TL para ödülü takdim edildi.

Dereceye girenlere verilen ödüllerin yanı sıra Bakan Özer de yarışmaya katılan tüm öğrencilere tablet hediye etti.

Öğrencilerin analitik düşünme becerilerini geliştirmek amaçlanıyor

26-28 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleşen öğrenci kongresi ve poster sunumu yarışması ile öğrencilerin bilimsel düşünme, araştırma yapma, akademik çalışmalara altyapı oluşturabilecek analitik düşünme becerilerini geliştirme ve bilimsel gelişmelerin paylaşılacağı platformların oluşturulması amaçlanıyor.

Lise Öğrencileri Ulusal Öğrenci Kongresi ve Poster Sunumu Yarışması'yla öğrenciler, kendilerini ifade edebilecekleri ve sosyal duygusal becerilerini geliştirebilecekleri ortamlarda yer alma ve bilim insanları, akademisyenler ve yeni teknolojilerin araştırma alanlarına yönelik çalışmalar yapan sektör temsilcileri ile de bir araya gelme imkânı buldu.

Öte yandan yarışma için Ankara’ya gelen öğrenciler Anıtkabir’i, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ni ve Anadolu Medeniyetleri Müzesini de ziyaret etti.

Ödül alanların listesi için lütfen tıklayınız.

 

30.12.2022