Marmara Araştırma Gemisi Çalışmalarına Devam Ediyor

-A +A

Yerli kaynaklarla inşa edilen TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi, denizlerdeki görevini başarıyla sürdürüyor.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nce yürütülen ve Kalkınma Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın desteklediği “Deniz Araştırmaları Mükemmeliyet Merkezi Altyapı Projesi” kapsamında inşa edilen araştırma gemisi, Türk deniz sularındaki araştırmalarına devam ediyor.

Yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren gemi sorumlusu Kerim Şafak Özcan, geminin farklı projeler kapsamında değişik noktalarda birçok ölçüm yaptığını belirtti. Özcan, “Teslim aldığımız tarihten itibaren çalışmaya başlayan araştırma gemimiz 2 defa Marmara Denizi Bütünleşik İzleme Projesi kapsamında Marmara Denizi’nde 56 noktadan ölçümler yaptı. 2 sefer de İzmit Körfezi Bütünleşik İzleme Projesi kapsamında İzmit Körfezi’nde mevsimlik deniz, akıntı ve dere ölçüm seferleri yapıldı” dedi.

2014 yılında İzmit Körfezi’ne 4 sefer planladıklarını ve bu kapsamda Şubat ayı başında birinci seferi tamamladıklarını dile getiren Özcan, geminin şu an 3. seferi için Karadeniz’e açıldığını söyledi.

Özcan, "Su altı araştırmalarında kullanılan ıslak ve kuru laboratuvarlar ile bilgisayar odası gibi donanımlara sahip olan gemimiz ilk görevinde önemli bir projede yer aldı. Sinop Nükleer Güç Santralinin gereksinimi olan soğutma suyunun denizden alınıp tekrar deniz ortamına verilmesi planlamaları kapsamında oşinografik parametrelerin zamansal ve alansal dağılımlarının saptanması amacı ile bir yıl içinde 2 ay ara ile 6 sefer Sinop’a gidecek. Gemimiz aynı proje kapsamında ilk 2 seferini başarıyla tamamladı" dedi.

Geminin 11 bilim adamı ve 12 mürettebatıyla faaliyet göstererek Türkiye’de önemli bir eksikliği doldurduğunu dile getiren Özcan, sözlerine şöyle devam etti: “Boğazlar başta olmak üzere deniz kirliliğinin izlenmesi, boru hatlarını gözlemleme, canlı yaşam alanlarının izlenmesi, tür çeşitliliğinin gözlemlenmesi, deniz dibi haritalarının çıkarılması, kaza ve afetlere destek verilmesi ile ülkemizin uluslararası alanda temsili TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi’nin başlıca uygulama alanları arasında yer alıyor.”

Araştırma gemisi, 41,2 metre boyunda, 10,6 metre genişliğinde ve 500 gros ton ağırlığında.

13.03.2014