"Marmara Bölgesi TÜBİTAK Ar-Ge Günü-I" Düzenlendi

+
-
0
16 Nis 2010
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
TÜBİTAK tarafından, 16 Nisan 2010'da Bursa'da, Marmara Bölgesi'ne yönelik olarak "Marmara Bölgesi TÜBİTAK Ar-Ge Günü-I" düzenlendi.

TÜBİTAK tarafından, 16 Nisan 2010 tarihinde Bursa’da, Marmara Bölgesi’ne yönelik olarak Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet AYDIN’ın himayelerinde, “Marmara Bölgesi TÜBİTAK Ar-Ge Günü-I” düzenlendi.

Basın toplantısıyla başlayan etkinliğe Bursa, Bilecik, Balıkesir, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Yalova illerinin valileri, belediye başkanları, üniversite rektörleri, il özel idaresi genel sekreterleri, sanayi ve ticaret odaları başkanları, Ar-Ge projesi yapan özel sektör temsilcileri, üniversite ve kamu araştırma enstitülerinin müdürleri ve yükseköğretim sektöründen temsilciler katıldı.

“Marmara Bölgesi TÜBİTAK Ar-Ge Günü-I”in açılış konuşmaları Bursa Valisi Şahabettin HARPUT ve Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet AYDIN tarafından yapıldı.

Bursa Valisi Şahabettin HARPUT konuşmasında sanayi alanında hızla gelişen Türkiye’nin bilim ve teknolojiden uzak kalmasının telafisi çok zor olabilecek sonuçlar doğuracağını, bunun da dünya ülkelerinden çok geride kalmamıza neden olacağını belirterek, yeni beyinlere sahip çıkılmasının önemine değindi.

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet AYDIN da konuşmasında bilim ve teknolojinin kalkınmadaki önemine dikkat çekerek, “Bizim kendimizi anlatmaya, tanıtmaya ihtiyacımız var. Çünkü bu tanıtım faaliyetlerinin sonrasında çok güzel şeyler olabiliyor. Çok güzel, orijinal projeler geliyor. Türkiye, bilim ve teknolojiye çok ciddi bir oranda para ayıran bir ülke durumuna geldi. Bunun bilinmesi gerekiyor” dedi. AYDIN, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanında çok önemli kurumlarının bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bu merkezlerimizin faaliyetleri konusunda daha yakından haberdar olmamızın yararına inanıyoruz. Türkiye bilim ve teknoloji alanında çok önemli bir mesafe aldı. Türkiye’nin boydan boya, kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına kadar bütün illerimizde artık bilim kurumlarımız, bilim yuvalarımız var. Bunların ciddi ihtiyaçları var, ama bu ihtiyaçlar özellikle bilim kurullarıyla ve gelişmiş olanlar yapılacak iş birliği ile kısa sürede önemli oranda azalacaktır.”

Türkiye’nin, insan potansiyeli açısından dünyada en iyi ülkelerin içinde yer aldığına da değinen AYDIN, şöyle devam etti: “Nüfusu bizimki kadar genç olan ülkeler de var, ama bunların bir kısmının eğitim, öğretim düzeyine bakıldığında, Türkiye ile mukayese edilmeyecek kadar gerideler. Dolayısıyla biz bir bakıma eşikte olan bir ülkeyiz. Pek çok bakımdan eşikte olan bir ülkeyiz. Eşikten kastım şu; bir adım daha atarsak, bilim ve teknolojide çok daha iyi bir konuma geleceğiz. Bugün iyi bir konumdayız, hızlı çalışıyoruz. Gerçekten üretim açısından da önemli bir noktaya geldik.”

AYDIN, bilim ve teknolojinin sadece kendi adını taşıdığı alanla ilgili olmadığını, hayatın tüm alanlarını ilgilendirdiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Bir ülke bilim ve teknolojide ileri gidememişse, o ülkede tarımda bir mesafenin alınması mümkün değildir. O ülkede sağlık hizmetlerinde mesafe alınması mümkün değildir. Bilime dayalı diyalog olmadan ne kurullar arasında iş birliği sağlıklı olarak yürüyebilir ne de toplum kesimleri arasındaki ilişkileri sağlam bir zemine oturtulabilir.”

Açılış konuşmalarının ardından, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ tarafından, Marmara Bölgesi’nde yapılan Ar-...