01 Kas 2016
TÜBİTAK SAGE tarafından Ankara’da düzenlenen “Yük Sertifikasyon Testleri Sempozyumu”, Türkiye’de ilk defa milli mühimmatların sertifikasyon testlerini ele alıyor.
“Ulusal Savunma için Ulusal Ar-Ge” sloganıyla çalışmalarını yürüten TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından düzenlenen “Yük Sertifikasyon Testleri Sempozyumu” Ankara’da başladı.
Türkiye’de ilk defa milli mühimmatların sertifikasyon testlerini ele alan Sempozyum, 2 Kasım 2016 Çarşamba günü sona erecek. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Türk Hava Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından desteklenen Sempozyuma Türkiye’den ve dünyadan deneyimli test pilotları katılıyor.
Sempozyumun açılış töreninde konuşan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, Uçuşa elverişlilik sertifikasyonu için başta sivil havacılık olmak üzere havacılığın daha güvenilir kılınması için çok önemli çalışmalar yapıldığına, aşamalar kaydedildiğine değindi. Prof. Çelik, bu sahada yapılan uluslararası işbirliği ve bilgi-tecrübe paylaşımının havacılık emniyetine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Ülkelerin sivil havacılık otoritelerinin yanı sıra savunma sanayi havacılık otoritelerinin oluşturulmasının da kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof. Çelik, “Bugünkü havacılık, belirli ihtiyaçlar için sivil ve askeri otoritelerin birlikte çalışmasını gerektirmektedir. Son yıllarda çok sık kullanımı ile gündeme gelen Drone’ların, insansız olan bu hava aracının uçuşuna izin verilebilmesi için onu yakından-uzaktan yönetecek pilotun-uçuş ekibinin de uçuşa elverişliliğinin sağlanması, diğer bir ifadeyle sertifikalandırılması gerekmektedir” dedi.
Prof. Çelik, başta yük sertifikasyon testleri olmak üzere, milli ihtiyaçları karşılayacak yetkin organizasyonların oluşturulmasının ve bu organizasyonların işletilmesinin önemini vurguladı. Gerçek anlamda hava aracı tasarımı ve üretiminde başarıya ulaşmanın ancak milli altyapının ihtiyaçları karşılayabilecek seviyede oluşturulmasıyla mümkün olacağına değinen Prof. Çelik, şunları söyledi:
“Büyük rekabetin olduğu havacılık piyasasında yer alabilmek için öne çıkacak firma yapılanmalarında sistem entegrasyonu ile birlikte nispeten bu ekosistemde kümelenmiş küçük ölçekli uzman firmaların da danışmanlar gözetiminde katkı sağlaması gerekmektedir. Şüphesiz güney doğu sınırımızda yaşanan olağanüstü hareketlilik ve savaş ortamında kullanılmakta olan önemli mühimmatların milli olması gurur kaynağımızdır. Bu mühimmat projelerinin (HGK-1,2,3, KGK vb.), yanı sıra helikopter projeleri (özgün helikopter 6 ton sınıfı, genel maksat helikopter vb.), uçak geliştirme projeleri (Milli Muharip Fighter FX, Trainer-Eğitim TX Uçaklar), ve benzeri projelerdeki artış öncelikle savunma sanayinde ilgili entegrasyon faaliyetlerinde yer alan personel, test altyapı ve teçhizat sayısında önemli ölçüde artışı gerekli kılmaktadır. Bununla birlikte özel sektörün savunma sanayine olan desteği ile entegrasyon faaliyetlerinde yüklenici veya alt yüklenici olarak çok sayıda firma yer almaya başlamıştır. İlklerin yaşandığı bu mega projelerdeki başarının sırrı birlikte çalışmayı öğrenmemiz ve birbirimize tahammül etmeyi bilmemizden geçecektir. Zaman birlik olma zamanıdır. Sevgi ve bilgi paylaştıkça artacaktır. Savunma, Havacılık ve Yüksek Teknolojinin gelişmesi, ülkemizin 2023 hedeflerinin yakalanmasında en önemli aktörleri olacaktır.”
TÜBİTAK SAGE Hakkında
TÜBİTAK SAGE'nin temel görevi, savunma sistemlerinin temel araştırmasından ve kavramsal tasarımından başlayarak, bu sistemlerin mühendislik ve prototip üretimlerini içeren araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütmektir. Projelerin çoğu ilgili sanayi kuruluşları ile ortak olarak yürütülmektedir.