Nijer’e Deneyap Teknoloji Atölyeleri Kuruluyor

-A +A

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde TÜBİTAK tarafından hayata geçirilen Deneyap Teknoloji Atölyeleri sınırları aşıyor. 81 ilde 100 atölyede yaklaşık 3 bin eğitmen ile 15 bin 383 öğrenciye uygulanan Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Afrika ülkesi Nijer’e kuruluyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun alt kuruluşu olan BM Teknoloji Bankası, Türkiye Cumhuriyeti tarafından ev sahipliği yapılan tek BM kuruluşu olma statüsünü taşıyor. BM Teknoloji Bankası, Deneyap Teknoloji Atölyelerini en iyi örnek kabul ederek Technology Makers Lab projesini başlattı.

İlk Uygulama Nijer’de

Technology Makers Lab projesinin ilk uygulama ülkesi olarak Nijer seçildi. Projenin ana paydaşı da Nijer Cumhurbaşkanlığı oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, TİKA, Türkiye Teknoloji Takımı (T3) iş birliğinde BM Teknoloji Bankası, Nijer’de Deneyap Teknoloji Atölyeleri kuruyor.

TİKA tarafından atölyeler donatıldı, TÜBİTAK eğitim müfredatları ve eğitimlerde kullanılacak ekipmanları sağladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da projenin en önemli yapı taşlarından olan eğitmenlerin lojistik, konaklama ve eğitmen eğitimleri gibi ihtiyaçlarını karşıladı.

Nijer Hükümeti tarafından seçilen eğitmenlere, “DeneyapTeknoloji Atölyesi Oryantasyon Programı” uygulandı. Eğitmenlere; Tasarım ve Üretim, Robotik ve Kodlama, Malzeme Bilimi ve Nanateknoloji, Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, Yazılım Teknolojileri, İleri Robotik, Siber Güvenlik eğitimleri verildi.

9 Ülkeye Yayılacak

Proje, eğitimlerin tamamlanmasının ardından Nijer’de başlayacak. Projenin Nijer’in ardından gelişmekte olan 9 ülkede daha uygulamaya alınması planlanıyor. Türkiye, proje ile en az gelişmiş ülkelerin insani kalkınmasını ve teknoloji eko sistemlerinin geliştirmesini hedefliyor.

04.05.2023