Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar TÜBİTAK Standında

-A +A

TEKNOFEST 21’i ziyaret etmek üzere TÜBİTAK'ın onur konuğu olarak İstanbul’a gelen Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, TEKNOFEST’in son gününde etkinlik alanını gezdi. 

TÜBİTAK standını ziyaret eden Prof. Dr. Sancar, ilk olarak MAM standında bor ile çalışan Bor Mobil aracını inceledi. Prof. Dr. Sancar’a araç ile ilgili bilgiyi TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal verdi. Mandal, “Bu da borun suyla reaksiyona geçmesi ve hidrojen açığa çıkmasıyla çalışıyor. Bu da geleceğin teknolojisi.” dedi. 

Aracın TEKNOFEST alanında sıklıkla kullanıldığına vurgu yapan Mandal, “Tabi TÜBİTAK’ın görevi bugünü değil geleceği çalışmak. Bu da geleceğin teknolojisi hidrojen.” ifadelerini kullandı.

Sancar’ın “Bor patlayıcı değil mi?” sorusuna Bor Mobil’i üreten yetkililer “Suyla karıştırdığımız zaman çok düşük miktarda hidrojen yayıyor, o nedenle patlayıcı miktara ulaşmıyor. Biz hızını artırabilmek için katalizör kullanıyoruz. Bir reaktör içinde katalizör ile hidrojen debisini artırıyoruz ki yakıt piline yetsin. Buradaki maksimum basınç 1 bar. Bunu geçmiyoruz, o nedenle güvenli.” yanıtını verdi.  

Prof. Dr. Sancar, Bursa Teknik Üniversitesi’nden gençlerin kendi adını verdiği Sancar isimli elektrikli aracı inceledi ve araç hakkında bilgi aldı. Gençlerin ricası üzerine Aziz Sancar aracı imzaladı.  

Prof. Dr. Sancar TÜBİTAK standında son olarak GEMX ışınlanma kabinini deneyimledi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın eşlik ettiği Prof. Dr. Sancar, TÜBİTAK standını gezdikten sonra alandan ayrıldı. 

26.09.2021