ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış BAYRAM 1996 Uluslararası Fizik Olimpiyatı Mansiyon Ödülü aldı.
TÜBİTAK ile bağım, İzmir Fen Lisesi sıralarındaki fizik olimpiyat günlerimden, ODTÜ'de kurduğum ULTRAMEMS Araştırma Laboratuarı’na kadar, yirmi yılı aşkın bir süredir devam etmektedir.
Ailemin öğretmen olmasının da etkisiyle, küçük yaşlarımdan itibaren yeni fikirlere karşı ilgi duymuşumdur. Küçüklüğümde makara, motor ve çamaşır ipiyle yaptığım teleferikten bugün grup olarak geliştirdiğimiz dünyanın ilk elmas membranlı ultrasonik çevirgecine, olimpiyat ruhu ve tecrübesinin getirdiği yenilikçilik, yaratıcılık ve çalışma etiği başarılarımın sürekliliğinde başrol oynamıştır.
İzmir Fen Lisesi'nin ilk yıllarında tanıştığım Bilim Olimpiyatları, gerek çalışma disiplini, gerekse yarattığı ortam dolayısıyla bugünkü başarılarımın temelini oluşturdu. 1995 Ulusal Fizik Olimpiyatları’nda bronz madalya almamla başlayan maceram, yıl içindeki olimpiyat eğitimleriyle, 1996 yılında Norveç’te düzenlenen Uluslararası Fizik Olimpiyatları’nda mansiyon ödülüyle taçlandı. Gerek yurt içi kampların, gerekse yurt dışında Türkiye’yi temsilimin, yurtiçi üniversite ve sonrasındaki yurtdışı doktora çalışmalarımdaki başarılarımı şekillendirdiği kanısındayım.
Olimpiyatlardaki çalışma düzeni ve yaratıcı düşünce sayesinde Üniversite Seçme Sınavı’nda İzmir 1.’si ve Türkiye 7.’si olup, Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’ne tam burslu başladım. Üniversite çalışmalarım boyunca, olimpiyatlarda kazandığım bilgi ve birikimi yeni olimpiyat öğrencileriyle paylaşabilmek için TÜBİTAK kamplarında ve ulusal olimpiyatlarında asistan ve başasistan olarak görev aldım. Bu sayede birçok arkadaş - ve şu anda meslektaş - edindim. Genç yaşlarda başlayan bağlantılar, zamanla unutulmaz arkadaşlıklar ve kırılmaz bağlar haline geldi.
2006 yılında doktora çalışmalarımı Stanford Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde tamamladım ve tez hocamın icat ettiği CMUT MEMS teknolojisini Türkiye'ye taşımak için ODTÜ'ye - bugünkü yerime - katıldım. Başlattığım uluslararası bilimsel çalışmalarla Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) 2011 yılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne (GEBİP) layık görüldüm. Şu anda 1 milyon TL'den fazla yatırım getirdiğim, TÜBİTAK-destekli kurduğum ULTRAMEMS Araştırma Laboratuarı’nın yöneticisi olarak, hem akademik hem endüstriyel bağları güçlendiriyorum. Grupça hedefimiz, elmasa dayalı CMUT teknolojisinde, dünyada sayılı konuma gelmek ve cihazlarımızın sağlık sektöründe ve Bio-Teknolojide kullanımını sağlamaktır.
Geçmişe baktığımda, lise öğrencisi olarak geçirdiğim olimpiyat günlerimin geleceğimin şekillenmesinde çok önemli olduğunu görüyorum. Gençlere önerim, TÜBİTAK'ın sunduğu bilim olimpiyatları fırsatından en iyi şekilde faydalanmalarıdır. Çünkü çalışma disiplininin ve bilimsel araştırma arzusunun olimpiyatlar sayesinde benliklerinde daha da yer edeceğinden ve yurt dışında Türkiye'yi temsil etmenin gururunun ve olimpiyat ruhuyla kaynaşan arkadaşlıkların bir ömür boyu onlarla kalacağından eminim. Bunu destekleme amacıyla, araştırma faaliyetlerimin yanında, fizik olimpiyat kamplarında zaman zaman öğretim üyesi olarak görev almaktayım. Bu alanda en son TÜBİTAK-BİDEB desteğinde Ankara Fen Lisesi’nde 2010 yılında düzenlenen fizik yaz kampında koordinatör olarak görev aldım ve yeni nesil olimpiyatçıların gelişmesinde rol oynadım.
Dileğim, TÜBİTAK sayesinde, genç beyinlerin ileriyi görmeleri ve bu güzel imkânlardan en iyi şekilde faydalanıp, kendilerini geleceğe hazırlamalarıdır. Bilim Olimpiyatları için, hiçbir yaş erken değil!