Ömrünü Tamamlamış Lastikler İçin Geri Dönüşüm Tesisi Kuruldu

-A +A

İnsan sağlığına ve çevreye ciddi zararları olan ömrünü tamamlamış lastiklerin tamamen geri dönüşümünü sağlayan tesis geliştirildi. TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen tesisin ihracatına başlandı.

İstanbul’da faaliyet gösteren NET PLASMAK şirketi, ömrünü tamamlamış lastiklerin (ÖTL) geri dönüşümünü yapan tesis geliştirdi. Tesis hakkında bilgi veren NET PLASMAK müdürü Semih Ulusan, tesisle hem hammadde kullanımını azalttıklarını hem ÖTL’lerin çevreye ve insan sağlığına verdikleri zararları önlediklerini söyledi. Ulusan, ÖTL geri dönüşüm tesisini TÜBİTAK’tan alınan yaklaşık 200 bin TL’lik destekle bir yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda geliştirdiklerini ifade etti.

ÖTL’lerin çevreye ve insan sağlığına ciddi zararlarının olduğunu dile getiren Ulusan, “Atık lastikler gerek kirlettiği alan gerekse bertaraf edilmesindeki zorluklardan dolayı acil önlem alınması gereken atıklardır. Patlamış, eskimiş, hatalı üretilmiş bütün lastikler ÖTL kapsamına girer ve yanıcılığı, hacmi, zehirli yapısı, belli bir toplama alanı olmaması  gibi sebeplerden dikkate alınması gereken tehlikeli atıklardır. Dünyada birçok ülkede olduğu gibi ülkemizdeki atık lastik sayısı milyon tonlarla ifade ediliyor. Atık lastiklerin bu zararlı durumlarından yola çıkarak lastiklerin geri dönüşümünü daha hızlı ve pratik olarak yapacak bir makine geliştirmeye karar verdik ve çalışmaya başladık” dedi.

Otomobil lastiği geri dönüşümü üzerine yaklaşık 5 yıldır çalışma yaptıklarını belirten Ulusan, son projelerinde otomobil lastiğinin yanı sıra kamyon, iş makinası ve tarım makinalarının da lastiğinin geri dönüşümünü yapan tesis geliştirdiklerini belirtti. Ulusan, “ Otomobil lastiklerinin yüzde 37-45 arası telden oluşuyor. Yüzde 45’i lastik ve geri kalan yaklaşık yüzde 5-10’luk kısım da tekstil parçacıklarından oluşuyor. Tesiste öncelikli olarak lastiklerin telini çıkarıyoruz. Telleri çıkarılan lastikler bantlara yüklenerek makineye atılıyor. Önce iri parçalama yapılıyor. İri parçalama sonunda 30-35 milimlik parçalama yapılıyor. Bu aşamadan sonra da kırıcılarımızla 1-5 milim haline getirilecek alana geçiliyor. Bu kırma işlemi de tamamlandıktan sonra boyutlara göre çuvallara dolduruluyor. Metal bantlardan çıkan metaller de preslerde küçültülüyor” dedi.

Geri dönüşümü yapılan lastiklerin birçok alanda kullanımı olduğunu ifade eden Ulusan, “Tesislerde kauçuk granül, çelik tel ve tekstil parçacıkları elde ediliyor. Burada oluşan  granül lastikler kauçuk imalatında, halı saha zeminlerinde, lastik karo taşı üretiminde, makine takozu üretiminde ve asfalt yollara bariyer yapımında kullanılmak üzere piyasaya sürülüyor. Teller de metal preslerde küçültülerek sanayinin metal ihtiyacı olan alanlarında kullanılıyor. Tekstil parçaları ise en çok kort bezi olarak kullanılıyor. Kort bezi, polyemit özellikli olması nedeniyle çok pahalı bir maddedir” dedi.

Çalışmalarının olumlu sonuçlarının tesisin ihracatını da arttırdığını dile getiren Ulusan, projeyi uyguladıkları tesisi ilgiden dolayı hemen sattıklarını dile getirdi. Ulusan, “Bizim tesisimiz çok dikkat çekti ve ilgi gördü. İlk tesisimizi Irak Erbil’e ihraç ettik. Şu anda bu tesis orada çalışıyor. İkinci ihracatımızı Suudi Arabistan’a yapacağız. Bunun için gerekli sözleşmeleri imzaladık. 3 ton kapasiteli bir tesisi oraya yollayacağız. Irak hükümetiyle Basra ve Bağdat için de görüşmelerimiz sürüyor. Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Almanya’yla da görüşmelerde bulunduk, umarım olumlu sonuçlanır” dedi.

14.04.2014 Başarı Hikayeleri, Sanayi Başarı Hikayeleri