Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Projeleri Ankara’daki Törende Ödüllendirildi

+
-
0
28 May 2025
Bideb
2204-A Lise ve 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmaları Ödül Törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci ile TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Orhan Aydın katıldı.

56’ncısı düzenlenen 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ile 19’uncusu düzenlenen 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın ödül töreni, 28 Mayıs 2025 tarihinde Ankara ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törende, her alanda yapılan değerlendirmelerin ardından ulusal düzeyde birincilik, ikincilik, üçüncülük ve teşvik ödüllerini kazanan proje sahipleri açıklandı. Final yarışması kapsamında Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda 12 birincilik, 24 ikincilik, 36 üçüncülük ve 36 teşvik ödülü olmak üzere toplam 108 projeye, Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda da 10 birincilik, 20 ikincilik, 30 üçüncülük ve 30 teşvik olmak üzere toplam 90 projeye ödül verildi.

Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci ve TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Orhan Aydın katıldı.

“Sorgulayan, üreten toplumun temellerini atıyoruz“

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır konuşmasında, çağın bilim ve teknolojiyle şekillendiğini vurgulayarak, Türkiye’nin son 22 yılda büyük bir Ar-Ge altyapısı oluşturduğunu ifade etti. Gençlere hayallerinin peşinden gitmeleri için destek verdiklerini belirten Kacır, "Biliyoruz ki gençlerimize hayallerinin peşinden korkusuzca gidebilecekleri bir iklimi oluşturdukça, “ben de yapabilirim” özgüvenini kazandırdıkça bilim ve teknolojide çok daha büyük atılımları gerçekleştireceğiz. Cumhuriyetimizin ikinci asrında, Türkiye Yüzyılı’nda tam bağımsız ve müreffeh Türkiye’yi gençlerimizle inşa edeceğiz. Bu anlayışla gençlerimizi bilim ve teknoloji kültürü ile buluşturacak ve onların her alanda yeni çalışmalar yapmasını sağlayacak hamleler gerçekleştiriyoruz” dedi.

Bakan Kacır, "81 ilimizde kurduğumuz Deneyap Teknoloji Atölyeleri, bilim söyleşileri, TÜBİTAK popüler bilim yayınları ve bilim merkezlerimizle, merak eden, sorgulayan, üreten bir toplumun temellerini atıyoruz," dedi. Bilim olimpiyatlarında derece elde eden gençlerin başarılarından da söz eden Bakan Kacır, uluslararası yarışmalarda kazanılan 4 altın, 5 gümüş, 10 bronz madalya ve 3 mansiyonun gurur verici olduğunu söyledi.

TÜBİTAK projelerinin, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuna katkı sunduğunu vurgulayan Kacır, yarışmalara bu yıl 57 bin 932 öğrencinin katıldığını ve 36 bin 504 projenin değerlendirmeye alındığını belirtti. Ayrıca TÜBİTAK STAR, 2205-Lisans Burs Programı ve BiGG gibi desteklerin gençleri Ar-Ge ve girişimcilik süreçlerinde teşvik ettiğini dile getirdi.

"Bu etkinlik, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin ruhuna da doğrudan hitap etmektedir"

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, törende yaptığı konuşmada, etkinliğin 2024-2025 eğitim öğretim yılında uygulamaya konulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile örtüştüğünü ifade etti. Modelin, beceri odaklı ve değerler temelli bir yaklaşımı esas aldığını belirten Yelkenci, proje temelli öğrenmenin üst düzey düşünme becerilerini geliştirdiğini ve öğrencilerin çözüm üretme yetkinliklerini artırdığını söyledi.

Konuşmasını, yarışmalara katılan tüm öğrencilere, öğretmenlere ve emeği geçen herkese teşekkür ederek tamamladı.

"Ayağınıza taş değmesin"

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ise konuşmasında, Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrencilerin hayal gücü, merakı ve azmiyle bilimsel projeler geliştirdiğini belirterek, "Bugün burada bulunmanız, sadece bir başarıyı değil; aynı zamanda özgüveninizi ve kararlılığınızı da gösteriyor" dedi.

Öğrencilerin hayal kurmaktan, araştırmaktan ve öğrenmekten vazgeçmemeleri gerektiğini vurgulayan Aydın, “TÜBİTAK olarak sizlere her zaman destek vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı ve öğretmenlere ve velilere de özellikle teşekkür etti.

Organizasyona katkı sunan öğretmenlere, jüri üyelerine, rehberlere ve emeği geçen herkese teşekkür eden Aydın, konuşmasını "Ayağınıza taş değmesin" sözleriyle tamamladı.

Geleceğin Bilim İnsanları Ödüllerine Kavuştu

2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları kapsamında, 37.206 öğrencinin hazırladığı toplam 22.586 proje başvurusu alındı. Bölgelerde yapılan proje değerlendirmeleri sonucunda, Bölge Birinciliği ödülü alan 59 ilden, 160 okuldan, 216 proje sahibi 222 erkek ve 242 kız öğrenci olmak üzere toplam 464 öğrenci ve 216 öğretmen, yarışmanın final sergisine ve ödül törenine katılmaya hak kazandı. 

2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları kapsamında ise, 20.726 öğrencinin hazırladığı toplam 13.918 proje başvurusu alındı. Bölgelerde yapılan proje değerlendirmeleri sonucunda, Bölge Birinciliği ödülü alan 60 ilden, 143 okuldan, 180 proje sahibi 185 erkek ve 199 kız öğrenci olmak üzere toplam 384 öğrenci ve 180 öğretmen, yarışmanın final sergisine ve ödül törenine katılmaya hak kazandı.

Dereceye giren öğrenciler ve öğretmenlere para ödülü yanında başka avantajlar da sağlanıyor. Jüri değerlendirmesi sonrasında ulusal düzeyde dereceye giren lise öğrencileri, üniversite sınavına girecekleri ilk yıl, bir defaya mahsus olmak üzere EK KATSAYI uygulamasından yararlandırılıyor. Yarışma sonucunda derece alan ve üniversite giriş sınavında her alan için ilk 25.000’e giren öğrenciler, TÜBİTAK 2205-LİSANS BURS PROGRAMINDAN faydalandırılıyor. 

Yine derece alan projeler için PATENT desteği veriliyor. Ulusal düzeyde derece alan lise projeleri arasından seçim yapılarak ülkemizi temsilen ULUSLARARASI REGENERON ISEF BİLİM VE MÜHENDİSLİK YARIŞMASI ile AVRUPA BİRLİĞİ GENÇ BİLİM İNSANLARI YARIŞMASINA katılacak projeler belirleniyor. Ayrıca uluslararası proje yarışmalarına TÜBİTAK tarafından gönderilerek Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük ödüllerinden birini alan öğrenciler, uluslararası yarışmada derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü tercih etmeleri durumunda ÜNİVERSİTEYE SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI kazanıyor. Öte yandan dereceye giren öğrenciler GENÇ STAR, öğretmenler de STAR Öğretmen programından faydalanarak devam eden projelerde araştırmacı olarak yer alma fırsatı buluyor.