Özbekistan’da Bilim Diplomasisi

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile birlikte Özbekistan’da bilim diplomasisi yürüttü, iş birliklerinin geliştirilmesi odaklı temaslarda bulundu. 

“Doktora ve doktora sonrası araştırmacılar desteklenecek” 

Semerkant Devlet Üniversitesi’ndeki törende Prof. Dr. Sancar’ın yönlendirmesiyle TÜBA ve TÜBİTAK iş birliğinde hayata geçirilecek “Özbekistan Prof. Dr. Aziz Sancar Araştırma Burs Programı” tanıtıldı. Törende bir sunum yapan TÜBİTAK Başkanı Mandal, TÜBİTAK’ın burs imkanları ve Özbekistan ile geliştirilen ikili işbirlikleri hakkında bilgi verdi. Türkiye ve Özbekistan özelinde doktora ve üstü bilimsel ve teknolojik iş birliğine ilişkin detayları da paylaşan Mandal, “Aziz Hocamızla özellikle Özbekistan ve Türkiye arasındaki iş birliği potansiyelinin artması,  özellikle de genç bilim insanlarımız vasıtasıyla bu iş birliklerinin uzun dönemli devamlılığı ve sürdürülebilirliği konusunda istişaremiz olmuştu. Kendisine verdiğimiz sözü tuttuk.” ifadelerini kulandı. Prof. Dr. Mandal ayrıca Prof. Dr. Aziz Sancar ile Türk Bilim Dünyasındaki iş birliklerinin geliştirilmesi üzerine istişarelerde bulundu.

Prof. Dr. Mandal, “Yılda 8 Özbek araştırmacının Türkiye’de doktora sırasında ve doktora sonrasında yapacakları araştırma çalışmaları TÜBA-TÜBİTAK Özbekistan Aziz Sancar Burs Programı yoluyla desteklenecek. Türkiye ve Özbekistan özelinde doktora ve üstü bilimsel ve teknolojik iş birliğinin teşvik edilmesi için hazırlanan program, Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adını taşıyor. Program; doktora sırasında ve sonrasında temel bilimler; biyoloji, fizik, kimya, matematik, moleküler biyoloji ve genetik, mühendislik bilimleri, astronomi, yer ve uzay bilimleri, bilgi teknolojileri, tarımsal bilimler; tarım, gıda, hayvancılık, veterinerlik, sosyal bilimler alanında ise uluslararası ilişkiler, siyasi tarih ve eğitim bilimleri alanında yapılacak araştırmaları destekliyor.” dedi.

Semerkant Devlet Üniversitesinin özel davetlisi olarak bu ziyareti gerçekleştiren Prof. Mandal, ayrıca Üniversite’de gerçekleştirilen ve Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar’a ithaf edilen bursların takdim törenine katılarak, Prof. Dr. Sancar ile birlikte, burs almaya hak kazanan öğrencilere ödüllerini takdim etti.

TÜBİTAK Başkanı, Semerkant Devlet Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi Rektörü Sn. Çiğdem Canbay Türkyılmaz daveti üzerine üniversitedeki doktora öğrencileri ile buluştu. Türkiye ve Özbekistan arasında araştırma potansiyellerini arttırmak üzere ne gibi çalışmalar yapılabileceği hakkında fikir alışverişinde bulunan Mandal, doktora öğrencilerinin Türkiye’de araştırma ve burs olanakları hakkında sorduğu soruları cevapladı ve tavsiyeler verdi.

Prof. Dr. Hasan Mandal daha sonra da Semerkant Devlet Üniversitesi bünyesindeki Türkoloji Araştırma Enstitüsü ve Türk Dil Laboratuvarını ziyaret etti. 

Programın sonunda TÜBİTAK Başkanı Mandal, Prof. Dr. Aziz Sancar ile birlikte Türkiye’nin Semerkant Başkonsolosluğunu ziyaret etti. Başkonsolos Salih Caner ile görüşmede Türkiye-Özbekistan ilişkileri ele alındı. 

“Bilim ve bilgi köprüleri kurarak araştırma ekosistemimizi genişletiyoruz”

Özbekistan ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mandal, “Birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımımız ile geleceğe çok daha güçlü ve sağlam adımlarla ilerlemeyi sürdüreceğiz” dedi. “Bilim ve bilgi köprüleri kurarak araştırma ekosistemimizi genişletiyoruz” vurgusu yapan Mandal, “Öğrencilerin gözlerindeki heyecan ortak geleceğimiz için umudumuz. Yeter ki onlara doğru motivasyon ve sorumluluğu verebilelim… Bilim temelli çalışmalar ve iş birlikleri ile araştırma ekosistemimizi genişletmeyi sürdüreceğiz!” değerlendirmelerinde bulundu. Mandal Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar’la birlikte bu ziyareti gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti de dile getirdi, özellikle Özbekistan’da gerçekleştirdikleri bilim diplomasisinin önemine dikkat çeken Mandal “Aziz Hocamız ile birlikte öğrencilerimize ışık saçmayı sürdüreceğiz” dedi.

 

06.05.2023