RASAT'tan Alınan Görüntüler İki Boyutlu Haritaya Dönüşecek

-A +A

Ankara’da bulunan yer istasyonundan RASAT ile günde 4 defa 10’ar dakika süre ile toplam 40 dakika haberleşme sağlayan Enstitü, iki boyutlu arazi modelleme çalışmalarına başladı. Enstitü, gelecek yıl da Türkiye’nin üç boyutlu arazi modellemesini yapacak. 
Kamu kuruluşları bu haritaları, yerli yazılımla geliştirilecek web tabanlı arayüz sayesinde çekilen görüntüleri anında görebilecek, güncel görüntü siparişleri alacak ve istenilen görüntüleri ücretsiz indirebilecek.

Bu çerçevede 2012 yılı Ekim ayına kadar Türkiye ve yakın çevresinin 7,5 metre çözünürlüklü RASAT uydu görüntüleri ile kaplanması plana alındı. 2013 yılı içerisinde de stereo görüntü alınacak ve Türkiye ile yakın çevresinin 7,5 metre çözünürlüklü Sayısal Arazi Modeli elde edilmiş olacak.

RASAT uydusunun, dünyanın herhangi bir yerine ait mono ve stereo görüntü alma imkanı bulunuyor. Şu ana kadar RASAT ile elde edilen 100 görüntüden 90’ı deneysel, 10’u da kamu siparişi olma özelliği taşıyor.  Bu görüntülerin 25’i yurtiçi, 75’i de yurtdışına ait. Görüntülerin şehir bölge planlama, ormancılık, tarım, afet yönetimi ve benzeri amaçlarla kullanılması hedefleniyor.

RASAT’ın tanıtılması amacıyla 2012 yılı Ekim ayında kamu kuruluşlarına yönelik olarak bir çalıştay düzenlenecek.
Türkiye’yi kapsayacak yaklaşık 1200 civarındaki RASAT uydu görüntüsü Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin temel altlık verisi niteliği ile kamu kurum ve kuruluşlarının kullanımına sunulacak.

RASAT Uydusu ve Görüntüsünün Özellikleri

  • RASAT uydusu 687 km yükseklikte, 93 kg. ağırlığındadır.
  • 7,5 metre Siyah Beyaz, 15 metre renkli çözünürlüğe sahiptir.
  • Bir kare görüntü 900 km2 (30kmx30km) alan kapsamaktadır.
  • Bir kare görüntü dosya boyutu 28,9MB tır.
  • Uydu veri depolama birimi 32 adet kare görüntüyü depolayabilmektedir. Nisan ayında yüklenecek yeni yazılım ile hafıza iki katına çıkacaktır.
  • Bir kare görüntü S band ile 160 saniyede, X band ile 4 saniyede indirilebilmektedir.
  • Ankara’dan günde 4 kez 10’ar dakika sure ile toplamda 40 dakika haberleşilebilmektedir.
  •  Aynı noktayı yeniden görüntüleyebilme süresi ortalama 2,5 gündür.

RASAT Uydu üretiminin mümkün olduğunca yerli olması hedeflenmiştir.

  • Yazılım konusunda hedeflenen yerlilik oranı %87 olup bu hedefe ulaşma oranı %68 dir. Bu yerlilik hedefi 64 ayrı yazılım bileşeninin  kritik önemine gore ağırlıklandırılarak hesaplanmıştır.
  • Donanım Tasarımı konusunda hedeflenen yerlilik oranı %67 olup  bu hedefe ulaşma oranı %27’dir.
  • Donanım Üretimi konusunda hedeflenen yerlilik oranı %85 olup  bu hedefe ulaşma oranı %75’dir.

TÜBİTAK UZAY Hakkında

TÜBİTAK UZAY, TÜBİTAK’a bağlı, Araştırma Geliştirme Enstitüsü statüsünde bir devlet kuruluşudur. 1984’de “Ankara Elektronik Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü, AEAGE” olarak kuruldu. 1995’de “Bilgi Teknolo...

02.12.2012 Kurumsal, Hakkımızda