Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması’nda Final Yapıldı

-A +A

Bilişim Vadisi’nde kurulan özel parkur TEKNOFEST kapsamında 3. defa düzenlenen Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması’na ev sahipliği yaptı. Kendi yazılımlarını geliştirerek yarışlara katılan takımlar final mücadelesi verdi.

TÜBİTAK, Bilişim Vadisi ve HAVELSAN desteğiyle düzenlenen ve katılımcıları otonom araç teknolojileri alanında, özgün tasarım, algoritma ve raporlama hususlarında yetkinlik kazanmaya teşvik eden Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması’nın final gününde, Bakan Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal takımları ziyaret ederek heyecanlarına ortak oldu, geliştirdikleri yazılımlar hakkında bilgi aldılar.

Zor bir yarışma

Robotaksi'nin çok üst düzey zor bir yarışma olduğunu, takımların otonom yazılımlarıyla zorlu bir parkuru bitirmesi gerektiğini söyleyen Bakan Varank; radar kontrolü yapılan, trafik ışıklarının ve levhalarının bulunduğu parkuru geçebilmek için yarışmaya katılan gençlerin iyi bir algoritma hazırlamaları gerektiğini belirtti.

Başarılı olan TOGG’da olur

Gençlerden beklentilerine ilişkin bir soru üzerine Varank, “Bu yarışmadan başarı elde edecek genç kardeşlerimizin TOGG'un otonom yazılımında çalışmalarını isterim. Buna ihtiyacımız da var. Kabiliyetlerini geliştirip, gerçek hayatta, ticarileşen ürünlerde bunları kullanmaları lazım. Başarı bekliyoruz. Yeter ki çalışıp başarsınlar.” yanıtını verdi.

Yarışmacılara Formula 1 sözü

Varank; yarışmacılara, seyircili olması durumunda, 9 yıl aranın ardından İstanbul Park’ta gerçekleştirilecek Formula 1 için davetiye sözü verdi.

Gayret onlardan destek bizden

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da dijitalleşmenin bu kadar zirve yaptığı bir dönemde, öğrencilerin bunu araçlarına en iyi şekilde uygulamaya çalıştıklarını ifade etti.

Gençlerimizin teknolojiyi kullanmaktan daha çok üretme konusunda heyecanlı olduklarını, ülkemizi takip eden değil, takip edilen bir ülke haline getirmek için çabaladıklarını kaydeden Prof. Dr. Mandal, “Gençlerimizi yürekten kutluyorum. Ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi’nin emin ellerde olduğunu ve hızlı adımlarla ilerlediğini görüyorum.” diye konuştu.

TÜBİTAK’ın, her yaştaki öğrencileri desteklediğine değinen Prof. Dr. Mandal, “Bu yarışmalara katılan, ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkıda bulunan öğrencilerimizin TÜBİTAK olarak her zaman yanında olacağız. Gayret onlardan, destek bizden” dedi.

Ülkemiz için kazanç

Öğrencilerin yarışlarda verdikleri emeklerin hem ülkemize, hem de kendilerine kazanç sağlayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Mandal, öğrencilerin yarışmalara sadece katılmakla kalmayıp, öneride de bulunmalarını istedi. Prof. Dr. Mandal, “Bizim göremediğimiz kısımlar vardır. Öğrencilerimiz bizlere öneride bulunsunlar ki, hem destek mekanizmalarımızı hem de yarışmalarımızı geliştirelim” diye konuştu.

17 takım finalde

Yurtdışından 5, yurtiçinden 127 olmak üzere toplamda 132 takımın başvurduğu yarışmada, finale kalan 17 takım arasından, teknik kontrolleri ve test aşamalarını başarı ile geçen 14 takım yarışmaya hak kazandı.

Toplam 160 Bin TL ödül

Birincinin 75 Bin TL, ikincinin 50 Bin TL, üçüncünün ise 35 Bin TL alacağı yarışmada, finalistlere toplamda 160 bin TL ödül verilecek.

Katılımcılar

Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen yarışları Bakan Varank’ın ve TÜBİTAK Başkanı Mandal’ın yanı sıra; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Bayraktar ve Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu da takip etti.

Finalde yarışan takımlar

Argem Lisesi AROTO
Pamukkale Üniversitesi Atay Otonom
Yozgat Bozok Üniversitesi BEEM
Boğaziçi Üniversitesi BURST
Erciyes Üniversitesi Erciyes Otonom
Altınbaş Üniversitesi (İstanbul) Eva-Otonom
Çınar Koleji Fesleğen
Bursa Teknik Üniversitesi Haciwatt Otonom Takımı
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Karaelmas BOA EMTA
Kocaeli Üniversitesi KOÜ-MEKATRONOM
Düzce Üniversitesi MEKATEK
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa MilAT Elektromobil Ar&Ge Topluluğu
Gaziantep Üniversitesi ORET
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa OTOBİL
Başkent Üniversitesi Parsy-AUTO
Sakarya Üniversitesi SAITEM
Yıldız Teknik Üniversitesi YTÜ-AESK
 

12.09.2020