Savunma Sanayiinin Devlerini Buluşturan SAHA EXPO Başladı

-A +A

Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı katılım ve destekleriyle düzenlenen, Türkiye’nin yerli üretim potansiyelindeki artışın ve bağımsız üretim gücünün sergilendiği uluslararası bir platform olan SAHA EXPO başladı. Fuarda savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayiinde stratejik öneme sahip pek çok ürün ilk kez tanıtılıyor. SAHA EXPO’nun açılışına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.

“Tarihten ders aldık, önemli adımlar attık”

SAHA EXPO’nun açılışında konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, SAHA EXPO ile farkındalık oluşturma amacında olduklarını söyledi.

Geçmişte parası ödendiği halde teslim edilmeyen gemileri, uçurulamayan İHA’ları, Kıbrıs Barış Harekatı’nda uygulanan ambargoyu hatırlatan Akar, bu tutumun günümüzde de devam ettiğini kaydetti. Akar, “Tarihten ders aldık, önemli adımlar attık. 2000’li yılların başında yüzde 20’lerde olan yerli verimlilik oranı bugünlerde yüzde 80’lere geldi.” dedi.

Bakan Akar, “Geçmişte piyade tüfeğini bile yurtdışından ithal ederken,  şu anda akıllı hassas mühimmat, OBÜS, İHA, SİHA, ATAK tasarlayıp imal etme seviyesine gelmenin mutluluğunu ve güvenliğini yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) çok az sayıda ülkenin elde ettiği silahlarla operasyon gücüne ulaştığını vurgulayan Bakan Akar, “TSK, sınırda KKTC’de, Doğu Akdeniz’de, Libya’da, Azerbaycan’da büyük bir kahramanlıkla yoğun ve etkin bir mücadele vermektedir. Bu başarılarda personelin kahramanlığının yanı sıra sizlerin geliştirdiği teknolojilerin katkısı büyük.” değerlendirmesinde bulundu.

“Milli değerlerimiz üstünde yükselen savunma sanayiinde küresel rekabet için çabalıyoruz. Kamu, özel sektör ve üniversite eşgüdümlü her adım büyük katkılar sağlayacak.” diyen Akar, konuşmasını Ekim ayında yaşamını yitiren BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar’ı rahmetle anarak bitirdi.

SAHA EXPO, Türkiye’nin savunma sanayi altyapısının geldiği noktayı yansıtmaktadır”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede konuşmasına SAHA EXPO’nun gelişiminde de büyük katkısı olduğunu belirttiği Özdemir Bayraktar’a Allah’tan rahmet dileyerek başladı.

Fuarın etkisinin her geçen yıl arttığına vurgu yapan Büyükdede “30 değişik ülkeden delegenin fuarı izlemesi, 76 yabancı firmanın stantlarının bulunması artık SAHA EXPO’nun uluslararası boyutlara ulaştığını göstermektedir.” dedi. Fuarın Milli Teknoloji Hamlesine katkı veren önemli paydaşları bir araya getirdiğine dikkat çeken Büyükdede, “SAHA EXPO, KOBİ’lerle üretici firmaların bir arada katıldığı savunma sanayi fuarıdır. Sanayicilerimizin kendilerini tanıtma ve hem yerli hem de yabancı firmalarla iş birliği yapma fuarıdır. SAHA EXPO, Türkiye’nin savunma sanayi altyapısının geldiği noktayı yansıtmaktadır. Bu fuarda sanayiciler sahaya indirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

“SAHA EXPO Türk savunma sanayiinin gücünü dünyaya taşımaktadır”

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir Türkiye’nin en büyük sanayi kümelerinden birinin SAHA İstanbul olduğunu belirterek, “SAHA EXPO; her geçen yıl artan katılım ile birçok uluslararası anlaşmaya imkan sağlamıştır. Türk savunma sanayiinin gücünü dünyaya taşımaktadır.” dedi.

Demir şöyle devam etti: “Şirketlerimiz, KOBİ’lerimiz, bakım onarım merkezlerimiz ve üniversiteler ile bir aile gibi savunma sanayiini geliştirmek için yıllarca çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. İstiklal ve istikbal mücadelemizde çok daha derin teknolojiler geliştirmemiz gerektiğinin şuurunda olmamız gerektiğini belirtmek istiyorum. Kullanıcı makamlar bu yolculukta giderek artan ve örnek bir iş birliği sergilemektedir.”

“Türkiye önümüzdeki dönemin parlayan yıldızı”

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Türkiye’nin giderek artan şirket sayısıyla küresel bir “start up” ülkesi olma yolunda ilerlediğini kaydetti.

Bayraktar, “Sektörümüzde ciddi bir teknolojik dönüşüm süreci yaşanıyor. Bu başarılar her gün dünya medyasında yer alıyor. Türkiye önümüzdeki dönemin parlayan yıldızı. Bugün sınırında terörü yok etmiş bir Türkiye var artık. Karabağ’ın makus talihini değiştirmeye katkı sunan, Libya’da barışa destek veren Türkiye var. Bunun arkasında millileşme vizyonu yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

Yerli sanayideki projelerin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Bayraktar, “Babam Özdemir Bayraktar ‘nefsin izzeti yoktur, yaptığın işin izzeti vardır’ derdi tam bağımsız müreffeh bir Türkiye için. Geçmişteki yıldırma politikalarını unutmadan Milli Teknoloji Hamlesini yürütmeye devam edeceğiz.”  vurgusu yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından sembolik kurdele kesim seremonisi ile SAHA EXPO 2021 fuar açılışı gerçekleşti.

TÜBİTAK, yerli ve milli ürünlerini ulusal ve uluslararası katılımcılara tanıtıyor”

TÜBİTAK, Türkiye'nin en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul'un İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlediği SAHA EXPO Savunma ve Havacılık Hibrit Fuarı'na hem fiziki hem de sanal olarak katılıyor. Savunma ve havacılık başta olmak üzere sanayi alanının devlerini bir araya getiren fuarda TÜBİTAK; Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) ve Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) tarafından geliştirilen yerli ve milli ürünlerini ulusal ve uluslararası katılımcılara tanıtıyor.

“Görüşmeler kurumların birlikte iş yapma kültürünün gelişmesinde büyük rol oynuyor”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal fuarda yaptığı açıklamada savunma sanayi ekosisteminin tüm paydaşlarının SAHA EXPO’da yalnızca mevcut ürünleri tanıtmak için değil, bu ürünleri geliştirmek için de bir araya geldiğini vurguladı. SAHA EXPO’ya bu yıl da çok yoğun bir ilgi gösterildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mandal, fuar kapsamında yürütülen görüşmelerin kurumların birlikte iş yapma kültürünün gelişmesinde ve savunma ekosistemini zenginleştirmede çok önemli rol oynadığını ifade etti.

TÜBİTAK’ın SAHA EXPO’da BİLGEM, MAM, SAGE, ULAKBİM ve UZAY birimleri tarafından geliştirilen ürünlerini tanıtacağını ifade eden TÜBİTAK Başkanı Mandal, fuarın Türkiye’nin uluslararası alanda Milli Teknoloji Hamlesini gerçekleştirmesine ve teknolojiyi yalnızca kullanan değil, geliştiren ve üreten bir ülke konuma gelmesine katkı sağlayacağını belirtti. Fuara katılan start-up’ların da çok başarılı teknolojiler geliştirdiğini dile getiren Prof. Dr. Mandal, fuarın önümüzdeki günlerde geniş katılımlı etkinliklere ev sahipliği yapacağını da sözlerine ekledi.

Fuarda TÜBİTAK standı yoğun ilgi gördü. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit de standı ziyaret etti. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ziyaret edenlere standı bizzat gezdirdi, TÜBİTAK’ın sergilediği ürünlerle ilgili detaylı bilgi verdi. 

“Saha MBA Yönetici Geliştirme Programı 2. Dönem Mezunları diplomalarını TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal’dan aldı”

Öte yandan, “SAHA MBA Programı” kapsamında MBA Yönetici Geliştirme Programı 2. Dönem Mezunları diploma töreni gerçekleştirildi. Gaziantep 1. grup mezunlarının diplomalarını Prof. Dr. Hasan Mandal takdim etti. “SAHA MBA Programı” SAHA İstanbul tarafından TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) iş birliği ile hayat geçirilen; savunma, havacılık ve uzay sektöründe faaliyet gösteren firmaların, firma sahipleri, yöneticileri ve yönetici adaylarına özel olarak hazırlandı. SAHA MBA Programı; değerlerinden ilham alan, bilgisi ve enerjisiyle kurumunu ve çalışanlarını zirveye taşıyacak yöneticileri yetiştirme ve geliştirme programı olarak öne çıkıyor. İleri teknoloji üreten ve dünya ile yarışan firmaların yöneticilerinin ihtiyaçlarını ve dünya standartlarını dikkate alınarak hazırlanan SAHA MBA, evrensel yönetim yaklaşımlarını kendi yönetim dinamikleriyle harmanlıyor.

Prof. Dr. Mandal diploma töreninin ardından SAHA EXPO fuar alanındaki stantları gezdi. Bu kapsamda TÜBİTAK desteğiyle geleceğin teknoloji tasarlayan, geliştiren ve üreten start-up firmalarını ziyaret etti. 

11.11.2021