TEKNOFEST Ankara Coşkusu Sona Erdi

-A +A

TEKNOFEST Ankara, Etimesgut Havaalanı’nda Ankara ve çevre illerden gelen yüzbinleri ağırladı. 6. Yılında, 8. Kez yaşanan; Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivalinde son gün de sağanak yağmura rağmen olağanüstü bir coşku ve yoğun bir katılım vardı.

TEKNOFEST Ankara kapanış töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleşti.

Aniden soğuyan ve yağışa rağmen ciddi bir kalabalığın iştirak ettiği alanda katılımcıları selamlayan protokol, TEKNOFEST Ankara ziyaretçileriyle özçekim yaptı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, gençlere seslenerek “Sizi kalıplara hapsetmeye çalışanlara inat, kendi yolunuzu çizmeyi, kendi yolunuzdan gitmeyi seçtiniz. Sizi yapamazsın, başaramazsın diyerek durdurmak isteyenlere inat, yola çıkmayı, yolda olmayı tercih ettiniz. Durmadınız, yılmadınız, pes etmediniz. Sadece projelerinizle değil, bizzat bu iradenizle, iddianızla, kendinizi, kişiliğinizi inşa ettiniz. Biz sizinle yol arkadaşı olmaktan gurur duyuyoruz. Sizin yollarınızdaki taşları kaldırmaktan mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Biliyoruz ki, nasıl 20 yıl öncesinde hayal dahi edilemeyecek başarıları Allah bizlere nasip ettiyse, sizlerin gayretleri, alın teriniz, akıl teriniz de bizleri bugün hayalini kuramayacağımız neticelere taşıyacak.” Diyen Bakan Kacır, “Nasıl ki savunma sanayiinde başardıysak, işte burada TEKNOFEST alanında görüyoruz ki, eğitim teknolojilerinden ulaştırmaya, uzay teknolojilerinden haberleşmeye, tarım teknolojilerinden afet yönetimine kadar tüm alanlarda sizin kuracağınız teknoloji girişimleriyle yine büyük başarılara imza atacağız. Sizlerle buluşacağımız her TEKNOFEST’te, Türkiye Yüzyılı’nın başarı hikayelerine yeni sayfalar ekleyeceğiz. Siz yeter ki yürümeye, koşmaya devam edin. Bizler her zaman sizinle birlikteyiz, birlikte olacağız.” diye konuştu.

Ardından fikirleri ve hayalleriyle geleceği şekillendirecek teknoloji temelli projeleriyle ödül almaya hak kazanan TEKNOFEST yarışmacılarının ödül takdimine geçildi.

Uzay ve havacılık alanında girişimcilik ödülü alan katılımcılar ödüllerini; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın elinden aldı.

Zafer Bayramı coşkusuyla kapılarını açan TEKNOFEST Ankara 3 Eylül’de sağanak yağmura rağmen alana akın eden kalabalıkla sona erdi.

TEKNOFEST Ankara’yı değerlendiren Prof. Dr. Hasan Mandal; 30 Ağustos Zafer Bayramı ile başlayan TEKNOFEST'in sonuna geldiklerini hatırlatarak bu değişim ve dönüşüm festivalinin en önemli aktörlerinden birinin TÜBİTAK olduğunu dile getirdi. Mandal, geliştirdikleri tüm teknolojileri vatandaşları eğlendirerek öğrettiklerini ifade ederek, bilişim teknolojileri alanındaki araştırma merkezlerinin geliştirdiği yapay zeka, bulut bilişim ve çip gibi birçok teknolojiyi oyunlaştırarak birkaç dakika içerisinde tanıtmaya çalıştıklarını anlattı.

"Gelecek TEKNOFEST'te"

Amaçlarının gençlerde farkındalık oluşturmak ve onlara "Ben de yapabilirim" düşüncesini aşılamak olduğunun altını çizen Mandal, şunları kaydetti: "Yarı iletken çip üretim laboratuvarımızda ilk ve orta öğretim yaşlarındaki çocuklarımız tulumlarını giyip temiz odanın içerisinde gerçekçi ortamı simüle edip kendi tasarımlarıyla çip oluşturdu. Ana hat lokomotifimizin maketini görüp deneyimlediler. Bir yanda TÜBİTAK SAGE’nin geliştirdiği füzelerimizi, diğer yanda TÜBİTAK Uzay standında İMECE, 6A uydularımızı görüp bunların hemen yanında atölyelerde maketlerini yaparak bu teknolojilere sadece dokunmak değil, aynı zamanda onları tasarlamak, geliştirmek, üretmek noktasında kıymetli bir deneyim yaşadılar. Diğer yandan Bunun yanında hidrojen enerjisini elde etmeyi de öğrendiler.

Türkiye'nin insanlık ve ülke için gerekli teknolojilerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesinde ana bileşen olan insan kaynağı TEKNOFEST'lerden yetişiyor. 2018'de ilk TEKNOFEST'i yaptığımızda salonlarımız bomboştu. İnsanlar bir müzeye gelmiş gibi gelip bakıp gidiyordu. Şimdi ise yoğun bir ilgi var. Artık ürkeklik bitmiş. Anlamlı ve zor sorular soruyorlar çünkü merak ediyorlar. Merak etmek demek gelecek demek. Gelecek de TEKNOFEST'te."

Mandal, bu yılın üçüncü TEKNOFEST'ini 27 Eylül-1 Ekim tarihlerinde İzmir'de gerçekleştireceklerini anımsatarak, vatandaşları oraya da davet etti.

TÜBİTAK çadırına yoğun ilgi

Katılımcılar TÜBİTAK standını bir an bile boş bırakmadı. Günün her anı dolup taşan çadırdaki etkinliklerin önünde uzun kuyruklar oluştu.

BİLGEM, BİLGEM Metaverse, Bil-Bul Yarışması ve BİLGEM Evreni etkinlikleri gerçekleştirildi. Çocuklar YİTAL’in Sarı oda simülasyonunda Mikroçip tasarımı yaptı.

İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı; Mülakat Simülasyonu ve Birlikte Özgeçmiş Oluşturalım etkinliklerini gerçekleştirdi.

MAM standda İglu, Türk Araştırmacıların Kutuplarda Giydiği, Kutuplara Özel Olarak Dikilen Kıyafetler, Kutup Maskotları (Albatros, Balina, Kutup Ayısı, Penguen) sergiledi.

Olay Yerinde Parmak İzi Tespiti; Anlık Deprem Gözlemleri - Türkiye Levhaları - Sismometre İle Yer Hareketlerini Anlık Ölçme; Karbon-14 Analizi İle Yaş Tayini; Mikroskopta Farklı Materyallerin Uygulaması; Yoğurt Bakterileri Ve Gıdalardan İzole Edilen Bazı Küflerin Mikroskop Altında Gösterimi

Atıksu Etkinlikleri ; Sıvı Azot İle İlginç Deneyler Ve Potasyum Klorat - Şeker Tepkimesi; Gürültü Bariyeri; Hidrojen Değer Zinciri Demonstrasyonu; Karbon Ayak İzi Ölçümü; Karbondioksit Kaynakları ve Yutakları etkinlikleri gerçekleşti.

RUTE, Türkiye'nin ilk yerli ve milli Anahat Lokomotifi olan E5000'e ait maket ve Özgün Motor Ailesi'nin ilk ürünü olan V8 1200 beygir gücünde özgün dizel lokomotif motoru maketini sergiledi. Spin Bike ve Karton Maket Yapımı etkinlikleri düzenlendi.

SAGE, KUZGUN ve GÖKÇE’yi sergiledi, Roket Maketi Atölyesi ve VR Sanal Gerçeklik Deneyimi etkinlikleri düzenledi.

TUG; Güneş Gözlemi ve Astro Bilgi Yarışması etkinliklerini gerçekleştirdi.

ULAKBİM, Pardus bilgi yarışması, Pardus 21 üzerinde görevleri tamamla hediyeyi kap, ETAP ile Pardus logosu çizelim, Pardus’ta gönüllü yazılım geliştiricisi olmaya ilk adım., Scratch ile kodlayalım! etkinlikleri düzenledi.

UME tarafından Katılımcıların ölçümle tanışması için popüler bilim konseptiyle hazırlanmış, vücut direnci ölçer, el kuvveti ölçer ile “ölç kendini” etkinliği ile ses düzeyi ölçer etkinlikleri gerçekleşti.

UZAY; İMECE ve TÜRKSAT 6A Uydu maketleri sergiledi. TÜRKSAT 6A Maket Atölyesi ve Uzay Yolcusu Oyunu düzenlendi.

Her yaş grubuna hitap eden popüler bilim kitaplarının satışı için 75 metrekarelik alanda stant açıldı. Bilim Genç, ziyaretçilere mobil uygulama üzerinden bilgi yarışması yapıldı.

TÜBİTAK Destekli Bilim Merkezleri (Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Üsküdar, Elâzığ, Antalya ve Yozgat Bilim Merkezleri) ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri Eğitmenleri tarafından TEKNOFEST boyunca birçok atölye etkinliği ve bilim gösterileri yapıldı.

Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları’nda ödül alan 8 üniversite ve 4 lise takımının elektrikli araçları Ankara Etimesgut Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST’te sıklıkla ziyaret edildi. 45 üniversite ve 19 lise takım üyemiz, sergi çadırımıza yoğun ilgi gösteren TEKNOFEST ziyaretçileriyle buluşarak, geliştirdikleri araçları ve yarış süreçlerini anlattılar.

EC Çadırı ve kitap satış standı içerisinde olmak üzere 2 farklı kioskta Bilim Genç, ziyaretçilere mobil uygulama üzerinden bilgi yarışması heyecanı yaşatırken TÜBİTAK Kitap satış standında yer alan kitap hatıra köşesi ise TEKNOFEST Ankara'da TÜBİTAK Yayınları ile buluşan her yaştan kitapseverin hatıra fotoğraflarına hem görsel bir katkı sağladı hem de TEKNOFEST hatırası olarak katılımcıların hafızasında yerini aldı.

Ayrıca TÜBİTAK’ın, girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmesi için büyük destek verdiği 1812 - Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı (BiGG) da tematik çadırlarda kurulan deskler aracılığı ile tanıtıldı.

Fotoğraflar

04.09.2023