TEKNOFEST İzmir Sona Erdi

-A +A

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) yürütücülüğünde düzenlenen TÜBİTAK’ın da paydaş olarak yer aldığı havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST İzmir sona erdi.  Çiğli Havaalanı'nda gerçekleşen festival 5 gün sürdü.

“İzmirde her yer TEKNOFESTti”

Programda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Heyecanla, coşkuyla dolu bir TEKNOFEST'i artık hep birlikte tamamlıyoruz. 5 gün boyunca Çiğli Hava Üssü'nde yer gök kırmızı beyaz, İzmir'de her yer TEKNOFEST idi. Tam Bağımsızlık Meydanı'nda yüz binlerce misafirimizi ağırladık. Gururu iliklerimize kadar hissettik. Belki TEKNOFEST İzmir bugün burada son bulacak ama artık bu meydanla tanışan herkes için, bu iklimi yaşayan her birimiz için inanıyorum ki hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Evladını yetiştiren bir ebeveyn ya da öğretmen, fabrikada ter döken bir usta ya da bir mühendis, genç yaşlı, kadın erkek bundan böyle her birimiz milli teknoloji hamlesi neferleriyiz. Türk gençliği, TEKNOFEST kuşağı hayallerini gerçeğe dönüştürünceye, Türkiyemiz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine yükselinceye, medeniyetimiz bilimde, teknolojide yüzyıllar önce olduğu gibi yeniden lider oluncaya dek, geleceğe bizle yürüyen mahsun, mazlum, masumların umutları yeşerinceye, yüzleri tebessümle buluşuncaya kadar kuvvetin hakka üstün olduğu düzen son buluncaya, daha adil bir dünya kuruluncaya dek bu yolculukta artık bir ve beraber olacağız" dedi.

Konuşmasında gençlere seslenen Bakan Kacır; "Sevgili gençler; siz bu yolculuğun öncüleri, akıncılarısınız. Tıpkı şairin sizlere seslendiği gibi; 'Delikanlım, işaret aldığın gün atandan yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan. Sana selam getirdim Ulubatlı Hasan'dan, elde sensin, dilde sen, gönüldesin, baştasın, Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın.' Cumhuriyeti en çok seven, onun için en çok çalışandır. Kanla, irfanla kurduğumuz Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını büyük bir coşkuyla kutluyoruz. 4,5 milyon misafirimizle dünyanın en büyük festivallerini Türkiyemizin en büyük şehirlerinde Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı adına gerçekleştirdik. Türkiye Yüzyılı'na tam bağımsız Türkiye şarkılarıyla adım attık. Bu gurur Türk Milleti'nindir. Bu gurur TEKNOFEST kuşağınındır. Sanmayın ki sadece İzmir'de duyuldu şarkılarımız, Bakü'de, Karabağ'da da söylendi Türk'ün marşı. Bize muhabbet besleyenler daha mutlu, daha umutlu daha kuvvetli şimdi. Yeryüzünde bize husumetle bakanlar daha ürkek, daha telaşlı. Tarih önünde Türk milletinin huzurunda söz veriyoruz ki, milli teknoloji hamlesi yolculuğunda Türk gençliğiyle birlikte yürümekten asla vazgeçmeyecek, bu yoldan asla dönmeyeceğiz" diye konuştu.

Bakan Kacır , TEKNOFEST Girişim yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini de verdi.

TEKNOFEST'te gördüğümüz bu yenilikçi ruh ve azim 21'inci yüzyılın Türkiye yüzyılı olacağının müjdecisidir"

Festivalin kapanış programında konuşan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Güzel İzmir'de genç kardeşlerimizle ve geleceğin teknolojileriyle bir araya geldik. Bir kez daha gençlerimizin azim ve kabiliyetini görmekten büyük bir mutluluk duyduk. 2018'de çıktığımız bu yolda her geçtiğimiz yıl daha fazla gencimiz bizlere eşlik ediyor. Adeta bir dip dalgası gibi gelen TEKNOFEST kuşağı her yıl daha da büyüyor. Bugüne kadar düzenlediğimiz 9 TEKNOFEST'te yaklaşık 2 milyon genç kardeşimiz projeleriyle yarıştı. 9 milyondan fazla ziyaretçi TEKNOFEST'e gelerek geleceğin Türkiye'sinin havasını soludu.

Bahsettiğim 2 milyon gencimizin başvurusuna sıradan bir rakam gibi bakmayın. Bu başvurular milletimizin geleceği, Türkiye'nin bilim ve teknolojideki liderliğinin teminatı. Tarihimizin izleriyle dolu bu şehirde yenilikçi fikirlerimizle bir araya gelerek geleceğimizi inşa etmeye başladık. İbni Sina, Cezeri, Ali Kuşçu ve Harezmi gibi medeniyetimizin öncülerinin bıraktığı mirasa layık olmak için gençlerimizle yeni ufuklara yelken açıyoruz. Ecdadımız gençlerimizin bugün gösterdiği gayreti, çabayı, projelerini görse tarih boyunca verilen mücadelenin boşa olmadığını görerek gurur duyardı. TEKNOFEST'te gördüğümüz bu yenilikçi ruh ve azim 21'inci yüzyılın Türkiye yüzyılı olacağının müjdecisidir" dedi.

Gençlerimizin teknolojilerimizi deneyimlemesini sağlıyoruz”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bugüne kadar 8i Türkiyede biri Azerbaycanda olmak üzere 9 TEKNOFEST yapıldığını hatırlatarak, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde bu yıl için en önemli, anlamlı yerlerden birisindeyiz. TÜBİTAK bu TEKNOFESTe de yine her zaman olduğu gibi hem enerjisiyle, hem gücüyle, hem sorumluluğuyla her açıdan hazır halde geldi. İlk günden itibaren tüm heyecanıyla akşam 8lere kadar yoğun ilgi gördü. Bu bizim için şaşırtıcı değil. Birçok misafirimizle birlikte akşam geç saatlere kadar etkinliklerimizi devam ettirdik. Hep en son biz alandan ayrıldık.” diye konuştu.

TEKNOFESTe verdikleri önemi vurgulayan Mandal, Her zaman kendimizi, gençlerimizi, çocuklarımızla yenilenmiş görüyoruz. Çünkü geleceğimiz gençlerimiz. Onlara tüm enerjimizi vermeye çalışıyoruz. Onlardan da enerji almaya çalışıyoruz. TÜBİTAK'ın geliştirmiş olduğu savunmada, uzayda, enerjide, gıdada, malzemede, çevrede, iklimde; ülkemizin ihtiyacı neyse; insanlığın ihtiyacı neyse bu ihtiyaçlarımıza yönelik çözümleri gözler önüne seriyoruz. O çözümleri de bilim ve teknoloji tabanında geliştirmeye gayret ediyoruz ve bunun için de insan kaynağının en önemli nokta olduğunu biliyoruz. Bu nedenle burada yapmaya çalıştığımız teknolojileri tanıtmak değil sadece. Aynı zamanda bu teknolojileri deneyimlemelerini sağlamak ve bunu yaparken de bir takım prototipleri noktasında olabilecek örneklemlerle birlikte her yaş grubu için olabildiğince gerçeğiyle birlikte karşılaştırma yapabilmelerini sağlamak.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mandal, gençlerden ne beklediklerini de anlattı: Arzumuz, heyecanımız ve onlara vermek istediğimiz sorumluluğumuz şu; bakın bunları biz yapabiliyoruz. Bunların maketini işte bir portatifini de siz yapabildiniz. Ama bunun daha iyisini yapabilirsinizdemek, o cesareti, heyecanı ve sorumluluğu verebilmek. Biz bunu TEKNOFEST'le birlikte öğrendik. TÜBİTAK kendisinin değişimini TEKNOFEST'le birlikte görüyor. O yüzden biz gelecek yüzyılımıza hazırlanırken bunun olmazsa olmaz en önemli bileşeni insan kaynağı ve biz milli teknoloji hamlemizi konuştuğumuz zaman neyi, niçin konuştuğumuz zaman, nasıl konuşacağımız zaman bunun merkezinde insan var. Dolayısıyla her yaş grubundaki insan kaynağımızı Türkiye yüzyılına hazır etmek için tüm çaba gayretimizle çalışıyoruz. TÜBİTAK'ın çadırında görmüş olduğunuz tüm teknolojilerinizle birlikte bunun için emek veriyoruz.”

Girişimciliğin önemine de değinen Mandal, Girişim çadırları da bu fikirlerin, bu heyecanların, bu hayallerin eyleme dönüştüğü yerler. Oralarda da biz varız. Çünkü oradaki gördüğümüz iklimde, enerjide, çevrede, sağlıkta, eğitimde, turizmde, engelsiz yaşamda bunların tümünde baktığımız zaman gördüğümüz şu: Başarılı arka plandaki girişimlerde hep TÜBİTAK var. TÜBİTAK'ın destekleriyle büyüdüklerini ifade ederken almış oldukları maddi desteğin ötesinde esas TÜBİTAK marka değerinin altında bu işleri yapıyor olduklarını ifade etmeleri bizlere memnuniyet veriyor.” dedi.

İlk kez bu TEKNOFEST'te gerçekleştirdiğimiz bizim için büyük bir heyecan olan Bigg çadırımızın  içerisinde de TÜBİTAK destekleriyle neler yapabilmiş dediğimiz 15 tane girişimimiz var. Yani 2500e yakın girişimimizden 15 tanesi buraya geldi. Bu girişimlerimiz fikirden  girişime dönüşmüş ve şu an heyecanla istihdam sağlıyorlar. Yurt dışına ticaret yapabiliyorlar. Bunlar üç yıl evvel, iki yıl evvel proje yaparken gördüğümüz arkadaşlarımız. TÜBİTAK yarışmalarında, TEKNOFEST altında, TÜBİTAK ile birlikte büyüdüler.” değerlendirmelerinde bulundu.

TÜBİTAK etkinliklerine yoğun ilgi

TÜBİTAK çadırı hem gençlerden, hem de yetişkinlerden büyük ilgi gördü. Etkinlik ve atölyelerin önünde uzun kuyruklar oluştu.

TÜBİTAK BİLGEM katılım gösterdiği TEKNOFEST İzmirde güçlü yetenekleri ve geniş kabiliyetlerini sergilerken katılımcılara eğlenceli dakikalar yaşattı. TÜBİTAK BİLGEM standında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında sanal gerçeklik teknolojisiyle gerçekleştirilen Metaverse: Macera Adası, matematik ve şifrebilim bilgilerini yarıştıracakları BİL-BUL Kriptoloji Yarışması ve Türkiyenin ilk ve tek yarı iletken araştırma laboratuvarı simülasyonu YİTAL Deneyim Alanı etkinlikleri ile katılımcılara farklı deneyimler yaşattı. TÜBİTAK BİLGEM bu etkinlikler ile birlikte gençlerin bilim, teknoloji, matematik alanlarına ilgilerini artırmayı amaçlarken eğitici ve eğlendirici içeriklerle katılımcılara unutulmaz anılar kazandırdı.

TÜBİTAK BİTO, Bunları biliyor muydunuz?ve Popüler Bilimbilgi yarışmaları ile güneş gözlemi, ahşap ve kağıt uçak maketi yapımı atölyelerini düzenledi. Her yaş grubuna hitap eden popüler bilim kitaplarının satışı için ayrı bir stant açıldı. Bilim Genç de ziyaretçilere mobil uygulama üzerinden bilgi yarışması yaptı.

İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı; Mülakat Simülasyonu ve Birlikte Özgeçmiş Oluşturalım etkinliklerini gerçekleştirdi.

TÜBİTAK MAM standda Kutup Maskotları (Balina, Kutup Ayısı, Penguen) sergiliyor. Mikroskopta Farklı Materyallerin Uygulaması; Sıvı Azot İle İlginç Deneyler Ve Potasyum Klorat - Şeker Tepkimesi; Gürültü Bariyeri; Hidrojen Değer Zinciri Demonstrasyonu; Karbon Ayak İzi Ölçümü; Karbondioksit Kaynakları ve Yutakları etkinlikleri gerçekleştirildi. İklim değişikliği ile mücadele noktasında katılımcılara farkındalık oluşturuldu.

TÜBİTAK RUTE, Türkiye'nin ilk yerli ve milli Anahat Lokomotifi olan Eskişehir 5000'e ait maket ve Özgün Motor Ailesi'nin ilk ürünü olan V8 1200 beygir gücünde özgün dizel lokomotif motoru maketini sergiledi. Dijital Tren Yarışı ve Ahşap Tren Maketi Yapımı etkinlikleri düzenlendi.

TÜBİTAK SAGE, KUZGUN ailesi ve SOM roketlerini sergiledi. Roket Maketi Atölyesi ve VR Sanal Gerçeklik Deneyimi etkinlikleri düzenledi.

TUG; Astro Bilgi Yarışması ve TUG Teleskoplarını Pardus ile Kontrol Simülatörü etkinliklerini gerçekleştirdi. PARDUS işletim sistemi üzerinde koşan bir yazılım ile teleskobu girilen koordinatlara yönlendirme işlemini katılımcı kendisi yaptı ve girilen koordinatlardaki gökyüzünün/uzayın/gök cisimlerinin resmi hatıra olarak bu çıktı ile talebe göre ya mail atılacak ya da elden A5 kaliteli baskı olarak verildi.

TÜBİTAK ULAKBİM, Pardus bilgi yarışması, Pardus parkurda görevleri tamamla hediyeyi kap, ETAP ile Pardus logosu çizelim, Pardusta gönüllü yazılım geliştiricisi olmaya ilk adım., Scratch ile kodlayalım! etkinlikleri düzenledi.

TÜBİTAK UME tarafından katılımcıların ölçümle tanışması için popüler bilim konseptiyle hazırlanmış, ses düzeyi ölçer, vücut direnci ölçer ve el kuvveti ölçer ile “ölç kendini” etkinliği gerçekleştirildi.

TÜBİTAK UZAY; İMECE ve TÜRKSAT 6A Uydu maketleri sergiledi. TÜRKSAT 6A ve İMECE Maket Atölyesi ile Uzay Yolcusu Oyunu ve Ay Macerası Oyunu düzenlendi.

TÜBİTAK Destekli Bilim Merkezleri (Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Üsküdar, Elâzığ, Antalya ve Yozgat Bilim Merkezleri) ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri Eğitmenleri tarafından TEKNOFEST boyunca birçok atölye etkinliği ve bilim gösterileri yapıldı. 

TEKNOFEST İzmirde İlklerimiz

TEKNOFEST İzmirde İstanbul ve Ankaradan farklı olarak TÜBİTAK BİGG çadırı kuruldu, TÜBİTAK’ın, girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmesi için büyük destek verdiği 1812 - Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı (BiGG) tanıtıldı. Çadırda  BİGG desteği başta olmak üzere, girişimciliğe dair pek çok konuyu ele aldı; katılımcıların iş fikirlerini hayata geçirmeleri için sorularını  yanıtladık.

Ayrıca TÜBİTAK Fen Lisesi de ilk defa İzmirde stand açtı. TÜBİTAK Fen Lisesinin çok yönlü olarak tanıtıldığı standda veli ve öğrencilerin tüm soruları da uzmanlar tarafından yanıtlandı, staj programları tanıtımı yapıldı.

Bilim Genç de TEKNOFEST İzmiri ziyaret edenlerin bu anılarını unutulmaz kılmak için özel bir hatıra fotoğrafı köşesi hazırladı. Standı ziyaret eden özellikle çocuklar bu hatıra köşesinde fotoğraf çekinmek için uzun kuyruklar oluşturdu.

 

02.10.2023