TEKNOFEST Sona Erdi, TÜBİTAK İz Bıraktı

-A +A

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı yürütücülüğünde bu yıl yeniden İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yapılan, milyonlarca teknoloji tutkununu bir araya getiren TEKNOFEST, 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. TEKNOFEST’in kapanış töreni Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır,  T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın da katılımlarıyla İstanbul Atatürk Havalimanında gerçekleştirildi.

TÜBİTAK’ın 14 yarışmasında derece alanlar da TEKNOFEST ana sahnesinde ödüllerine kavuştu.  Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve ilgili yarışmalardan sorumlu birim yöneticileri ile yarışmalarda ödül alanlar hatıra fotoğrafı çektirdi.

TEKNOFEST'in önde gelen paydaşlarından TÜBİTAK bu yıl da 14 yarışma düzenledi. Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması, Çip Tasarım Yarışması, Dikey İnişli Roket Yarışması, Hyperloop Geliştirme Yarışması, Liseler Arası Efficiency Challange Elektrikli Araç Yarışları, Uluslararası Efficiency Challange Elektrikli Araç Yarışları, Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması, Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması, Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması, Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması, Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları, Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması, PARDUS 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması, Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması ile gençler bilgi ve becerilerini ortaya koydu. Geçen yıl Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda alanlarda birinci olanlar arasından seçilen 3 lise öğrencisi, ödül getiren projelerini Antarktika'da test etme imkanı bulmuştu. Bu yıl da bu uygulama devam ettirildi. Bu yıl ek olarak bir öğrenci de Arktik seferine katılacak.

TÜBİTAK Standı TEKNOFEST’e Damga Vurdu

2018 yılından beri TEKNOFEST'te yarışlarıyla yer alan TÜBİTAK, Festival Alanı I Blok'ta çeşitli etkinlikler ve sergi ürünleriyle birlikte 950 metrekare standıyla katılımcılarını ağırladı. Stantta, TÜBİTAK RUTE'nin geliştirdiği Eskişehir 5000 Elektrikli Ana Hat Lokomotifi ve Özgün Motor maketleri sergilendi. TÜBİTAK SAGE ise yeni nesil güdüm kiti GÖKÇE ve KUZGUN füzeleri ile TÜBİTAK standında yerini aldı. Stantta ziyaretçiler, yıl sonunda uzaya fırlatılması planlanan haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A ve 15 Nisan'da uzaya fırlatılan yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu İMECE maketini inceleme fırsatı buldu. TÜBİTAK UME, manyetometre, pitot tüp, rubidyum tabanlı atomik saat ve tork çubuğunu stantta sergiledi. TÜBİTAK ULAKBİM de PARDUS 21.4 GNOME, PARDUS ETAP, PARDUS Kurumsal Ürün ailesi ile stantta yerini aldı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal başta olmak üzere TÜBİTAK uzmanları da TEKNOFEST boyunca kurum standında ziyaretçilerin sorularını yanıtlayarak onlarla fotoğraf çektirdi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TEKNOFEST boyunca hem stantları gezdi, hem de ziyaretçilerle sohbet etti, onların sorularını yanıtladı. Özellikle çocuklarla birebir ilgilenen Mandal, atölye çalışmalarını ve bilim şovlarını da yakından takip etti.

TÜBİTAK Başkanı özellikle TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışmalara katılan gençleri hiç yalnız bırakmadı. Hem yarışmalar sırasında hem de TEKNOFEST’te onlarla birebir ilgilendi, uzun sohbetler gerçekleştirdi.

Yabancı Konuklar TÜBİTAK Standını Gezdi

Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK standında Libya Milli Birlik Hükümeti Sanayi ve Maden Bakanı Ahmed Ali Ömer, Malta Gençlik, Araştırma ve İnovasyondan Sorumlu Parlamento Sekreteri Keith Azzopardi Tanti ve Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği (WAITRO) Genel Sekreteri Dr. Paul Burrows’u ağırladı. İkili görüşmelerde iş birliklerinin artırılması konusu masadaydı.

TÜBİTAK BİLGEM, festival kapsamında METAVERSE etkinliği, YİTAL Deneyim Alanı ve BİL BUL Kriptoloji başlıklarında faaliyetler gerçekleştirdi. TÜBİTAK BİTO Bilim Merkezleri, Havacılıkta Biyomimikri, Rotokopter, Robo Arena, Muhteşem İnsan Anatomisi, Çanta Boyama, Bilim Gösterileri, Hologram, Takımyıldızı Dürbünü, Deprem Uyarı Sistemi, Sanal Gerçeklik Gözlüğü gibi renkli etkinlikler düzenledi. Bilim Genç Bilgi Yarışması da katılımcılara heyecanlı anlar yaşattı. DENEYAP Atölyeleri ise Deneyap Kart ve Arduino Kontrolcü Kartları ile Hobi Devreleri, Aerojel Granül ile Ellerin Hidrofobik Yapılması Deneyi, Pervane Çalıştırma, Hidrofobik Kum Deneyi, Rüzgar Türbini ile Enerji Elde Edilmesi, Plazma Küresi ile Floresan Yakma, Şifre Çözme, Model Uçak Etkinliği, Deneyap Kart ile Prototip Robot Kol Etkinliği, Robotik Uygulamalar-Lego ile Çeşitli Etkinlik Robotları, Demir Tozu ile Kağıtta Manyetik Alan Çizgileri, Güneş Enerjisi ile Led Yakma gibi etkinlikler gerçekleştirildi. TÜBİTAK MAM, Olay Yerinde Parmak İzi Tespiti, Anlık Deprem Gözlemleri-Türkiye Levhaları-Sismometre ile Yer Hareketlerini Anlık Ölçme, Karbon-14 Analizi ile Yaş Tayini, Mikroskopta Farklı Materyallerin Uygulaması, Atık Su Etkinlikleri, Sıvı Azot ile İlginç Deneyler ve Potasyum Klorat-Şeker Tepkimesi, Kesikli Çalışan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Hidrojen ve Güç Üretimi ve Yakıt Pili Masası, Gürültü Bariyeri, İGLU ile Kutuplara Yolculuk, Karbon Ayak İzi Ölçümü, CO2 Kaynakları ve Yutakları faaliyetleriyle ziyaretçilere keyifli anlar yaşattı. TÜBİTAK RUTE Dijital Tren Yarışı, E5000 Maket Etkinliği'ni, TÜBİTAK SAGE Roketimi Tasarlıyorum Atölyesi, VR Sanal Gerçeklik Deneyimi'ni, TUG Güneş Gözlemi, Astro Bilgi Yarışması'nı, TÜBİTAK UME Direnç Ölçer, El Kuvveti Ölçer ve Ses Düzeyi Ölçer ile "ÖLÇ KENDİNİ" etkinliklerini düzenledi. TÜBİTAK UZAY ise Uzay Yolcusu Oyunu, Ay Misyonu Oyunu, İMECE Maket Atölyesi, TÜRKSAT 6A Maket Atölyesi ile ziyaretçileri ağırladı. Etkinlik boyunca TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınlarının satışı da yapıldı.

TÜBİTAK Yarışmaları sonuçları için tıklayınız.

Fotoğraflar

04.05.2023