TEKNOFEST'in İkinci Gününde TÜBİTAK Standı Gençlerin İlgi Odağı Oldu

-A +A

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK standını ziyaret etti. 

Bakan Yardımcısı Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, Bor Mobil ile TEKNOFEST turu yaptı

Standdaki her ayrıntıyı inceleyen Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, Bor Mobil’in direksiyonuna geçti, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile birlikte kısa bir tur attı.

Deneyap mini torna makinesi ile tornalama işlemi yapan Kacır, üç boyutlu yazıcıyı inceledi. 

Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi uçuş simülasyonunu ziyaret eden Kacır’a TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal bilgi verdi. 

Konya Bilim Merkezi alanında WIFI mikroskobu ile böcek inceleme, QR kodlarla güneş sistemindeki gezegenleri tanıma etkinliklerini gezen Kacır, turbo jet motoru simülasyonunu da inceledi. 

Kocaeli Bilim Merkezi ROBOT X standı ve atölye etkinliğini ziyaret eden Kacır, Kayseri Bilim Merkezi Robotik Atölyesi ve Antalya Bilim Merkezi Mars Uzay Atölyesini gezdi. 

Kacır, TÜBİTAK BİLGEM tarafından gerçekleştirilen “İçindeki Sherlock’u Göster” isimli Fordex Forensic doküman inceleme cihazı ile sahte doküman inceleme etkinliğine katıldı. Fatih Kacır daha sonra GEMX ışınlanma kabinine girdi. 

Bakan Yardımcısı Kacır, ‘Bilge misin’ ödüllü kriptoloji yarışmasına katılan yarışmacılar ile sohbet etti. Bazı soruların çözümüne ilişkin ipuçları veren Kacır,  “Kriptolojide kendine güvenenleri TÜBİTAK standına bekliyoruz” dedi. 

Ziyaret sırasında Göbeklitepe Osat Robotaksi ekibi de TÜBİTAK standını ziyaret etti. Ekip, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a 2019 Göbeklitepe yılı hatıra parası hediye etti.

Prof. Dr. Mandal, çocuklarla Fildişi Macunu köpük deneyi yaptı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK standında Kocaeli Bilim Merkezi’nin çocuklara yönelik eğlenceli kimya deneyleri gösterisini miniklerle beraber izledi. Sıvı azot deneyinde kaynar su ile -196 derece sıcaklıktaki sıvı azotun buluşmasına tanıklık eden Prof. Dr. Mandal, Fildişi Macunu köpük deneyini bizzat yaptı, oksijenli su karışımına yeni hızlandırıcı karışım ekleyerek köpük patlamasını gerçekleştirdi. Deneylerin ardından Mandal, Türkiye’nin dört bir yanından gelen küçük bilimseverler ile toplu fotoğraf çektirdi. 

Prof. Dr. Mandal, Deneyap standında Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya ve Hollanda’dan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) desteğiyle TEKNOFEST’e gelen mühendislik, havacılık gibi alanlarda uzman ya da öğrenim gören ziyaretçilerle bir araya geldi. TÜBİTAK ve düzenledikleri yarışmalar hakkında bilgi veren Mandal, ziyaretçilerle toplu fotoğraf çektirdi.

TÜBİTAK BİLGEM tarafından gerçekleştirilen “İçindeki Sherlock’u Göster” isimli Fordex Forensic doküman inceleme cihazı ile sahte doküman inceleme etkinliğine katılan Mandal, öğrencilerle birlikte GEMX ışınlanma kabinine girdi. 

Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilen ve dünyada ilk sodyum bor hidrür temelli elektrik üreten yakıt pilli binek otomobili olan ‘Bor Mobil’ ile TEKNOFEST alanını gezdi. Bor Mobil hakkında soruları yanıtlayan Prof. Dr. Mandal, “20 litre yakıt tankı bulunan Bor mobil, 1100 kilogram ağırlığında ve menzili 150 kilometre. Üstelik Bor mobilin yakıtı da yerli ve milli." açıklamasını yaptı. 

TÜBİTAK Başkanı Mandal, deprem simülasyonunda çıkardıkları enerjiyi ölçen sismograf cihazını öğrencilerle birlikte denedi. Söz konusu cihaz hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mandal, “Sismograf,  TÜBİTAK MAM tarafından yürütülen, orta ve lise düzeyindeki okullarda sismoloji eğitimi amaçlayan SISMOKUL projesinin ürünüdür. ” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Mandal, öğrencilere TÜBİTAK uzay alanında uydu teknolojilerine yönelik geliştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

PARDUS işletim sistemini de tanıtan Mandal, milli işletim sisteminin artık üzerinde oyun oynanabilen seviyeye geldiğine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Mandal 32. Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları yarışması birincisi Balaban’la görüştü

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 32. Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları yarışmasında birinci olan Feridun Balaban ile bir araya geldi. Mandal, başarılı genç bilim insanını tebrik etti.

Prof. Dr. Mandal daha sonra 2242 TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları ve 2204-C TÜBİTAK Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması standlarını ziyaret etti. Mandal, standları gezerken öğrencilerle sohbet etti, projeler hakkında da bilgi aldı. 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 31 Ağustos - 5 Eylül’de ‘Efficiency Challenge’ Elektrikli Araç Yarışlarında görücüye çıkan araçların sergilendiği alana gitti. Araçları inceleyen ve yarışmacılarla görüşen Mandal, Uludağ elektromobil takımı aracı ‘İstiklal’ ile TEKNOFEST alanında tur attı.

22.09.2021