TEYDEB Değerlendirme Kurulu Üyeleri Bilgi Günü

+
-
0
28 Nis 2015
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/teydebana.jpg
"TEYDEB Teknoloji Grupları Komite Üyeleri Bilgi Günü"ne Teknoloji grupları haricindeki grupların üyeleri ve Danışma Kurulu üyeleri katıldı.
TÜBİTAK Mustafa İnan Toplantı Salonunda 28 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen "TEYDEB Teknoloji Grupları Komite Üyeleri Bilgi Günü"ne Teknoloji grupları haricindeki grupların üyeleri ve Danışma Kurulu üyeleri katıldı.
 
Etkinlik; TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Çelik'in, “TEYDEB Proje Karar Süreçlerinde Dikkate Alınması Gereken Önemli Hususlar” konulu sunumuyla başladı. TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Çelik, Komite Üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, “2004-2014 yılları arasında sanayiye verdiğimiz desteklere baktığımızda 5 bin 734 firmayı desteklediğimizi ve 3,7 Milyar TL hibe destek verdiğimizi söyleyebiliyoruz. Desteklenen firmaların yüzde 16’sı büyük firmalar iken, yüzde 84’lük kısmı ise KOBİ’lerimizdir. Sağlanan 3,7 Milyar TL hibenin de yüzde 43’ü KOBİ’lere sağlanmıştır” dedi.
 
TÜBİTAK olarak Türkiye’nin her iline destek sağlamak istediklerini, bu konuda yapılan çalışmalarla önemli ilerlemeler kaydedildiğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, “Desteklenen illerin dağılımına baktığımızda da önemli bir artış görülebilmektedir. 2000 yılında desteklenen iller çoğunlukla batı illeriydi. Ancak 2005 ve 2012 yıllarına baktığımızda bu yönelimin de değiştiğini söyleyebilirim” şeklinde konuştu.
 
KOBİ’lerin Ar-Ge faaliyetlerini de önemsediklerini sözlerine ekleyen TÜBİTAK Başkan Vekili Mehmet Çelik, “Ülkemizde, Ar-Ge faaliyetlerinin önemli bir bölümü büyük ölçekli işletmelerle sınırlı olup, ülke sanayinin yüzde 98’ini oluşturan KOBİ’lerin Ar-Ge faaliyetleri istenilen düzeye getirmek amacıyla KOBİ’lere yönelik olarak 1507 - KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’nı yürütmekteyiz” ifadelerini kullandı.
 
TEYDEB tarafından desteklenen projelerde değerlendirme ölçütlerinden olan Ar-Ge ve yenilik kavramları hakkında detaylı açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Çelik, Oslo Kılavuzunda tanımlanmış farklı türdeki ürün yeniliklerini TEYDEB proje başvurularında karşılaşılabilecek örneklerle açıkladı.
 
TEYDEB proje başvuru ve değerlendirme süreci hakkında açıklamalar yaparak sıkça karşılaşılan olumlu ve olumsuz örnekler üzerinde duran Çelik, Değerlendirme kurulu üyelerinin karar aşamasında nelere dikkat etmeleri gerektiği hususunda açıklamalarda bulundu.
 
TEYDEB projelerinin akademik projelerden farklı olduğunu özellikle vurgulayarak TEYDEB’de akademik anlamda özgün değer ölçütü aranmadığını bununla birlikte ekonomik-toplumsal faydaya dönüşüm (yaygın etki) konusunun ise mutlaka aranması gerektiğini ifade eden TÜBİTAK Başkan Vekili Çelik, hakemlerin proje değerlendirme aşamasındaki önemini anlattıktan sonra üyelerin bu aşamada ne tür roller üstlendiklerini ve bu süreçte kullanmaları gereken hakem adayı belirleme ilkeleri hakkında bilgi verdi.
Değerlendirme kurullarının çalışma kapsamı hakkında bilgi vererek kurulların en çok vaktini alan karar alma sürecinde dikkat edilmesi gereken hususların üzerinden tek tek duran Çelik, doğru bir proje değerlendirmesinin sağlanabilmesi için değerlendirme kurulu üyelerinin yapması gerekenler hakkında detaylı açıklamalarda bulunarak proje öneri bilgilerinin ve hakem raporlarının komite toplantısı öncesinde incelenmesi, projelerde endüstriyel Ar-Ge aranması, hakem raporları temelinde karar üretilmesi, proje çıktılarının ekonomik kazanıma dönüşümünün dikkate alınması, program mevzuatlarının dikkate alınması ve etik esaslara dikkat edilmesi gerektiği konularında hatırlatmalarda bulundu.
 
Prof. Dr. Mehmet Çelik, tüm kurul üyelerine başarılı bir dönem dileyerek sunumunu tamamladı.
 
TEYDEB Değerlendirme Kurulu Üyeleri Bilgi Günü Toplantısı, TEYDEB Başkan Vekili Mehmet Aslan'ın Yürütme Komitesi Grup Sekreterlerini ve Danışma Kurulu Başkanlarını üyelere tanıştırmasının ardından yaptığı “TEYDEB Destek Programları Hakkında Genel Bilgilendirme” sunumuyla sona erdi.